Організація шкільного харчування і роль Держпродспоживслужби
Організація харчування у закладах освіти - це одна з умов комфортного та здорового перебування здобувачів освіти у закладі.
Харчування здійснюється з дотриманням нормативних документів:
- Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
- Санітарний регламент для закладів дошкільної освіти.
Відповідно до постанови, основні способи організації харчування включають:
- Приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
- Організацію харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг).
- Організацію роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.
У закладах загальної середньої освіти повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування, а у дошкільних режим харчування залежить від тривалості роботи закладу. Час прийому їжі повинен складати не менше 20 хвилин для сніданку і підвечірку та 25-30 хвилин для обіду.
Форми організації харчування:
- Монопрофільне меню — один набір страв без можливості вибору;
- Мультипрофільне меню — кілька наборів страв із можливістю вибору (шведський стіл тощо).
Примірне чотиритижневе меню враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявність харчових продуктів, порцію страв для різних вікових груп, а також має відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Засновник (засновники) та керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку повинні забезпечити зміну страв, їх приготування та врахування відгуків і пропозицій здобувачів освіти/дітей, їх батьків або інших законних представників та персоналу закладів щодо задоволення якістю харчування з метою обмеження обсягу харчових відходів.
У разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв заклад освіти самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовують меню, рекомендоване МОЗ), а також щоденне меню-розклад.
Роль Держпродспоживслужби:
Територіальний орган Держпродспоживслужби здійснює державний контроль за організацією харчування, погоджує меню (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ) та контролює його відповідність санітарним вимогам.
У разі зафіксованих порушень можна звернутися за телефонами гарячої лінії:
- (050)230-04-28
- (044)364-77-80
Відповідальність за харчування:
- Відповідальність за організацію харчування учнів покладається на засновників та керівників закладів освіти. Їм належить враховувати відгуки учнів, їхніх батьків та персоналу для покращення якості харчування.
- Створення безпечного і здорового харчування є пріоритетом для Держпродспоживслужби.
Детальніше з вимогами до організації харчування здобувачів освіти/дітей можна ознайомитися у постанові Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Головний спеціаліст Рокитнянського відділу
Управління безпечності харчових продуктів та
ветеринарної медицини, державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Білоцерківського району Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області В. ЛИСТОПАД