Для чого потрібний йод в організмі?
Йод — це життєво важливий мікроелемент, необхідний організму для роботи щитоподібної залози, яка впливає на багато функцій організму, наприклад частоту серцевих скорочень, обмін речовин, температуру тіла та скорочення м’язів.
Йод необхідний для синтезу гормонів щитоподібної залози - тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3) та є їх важливим компонентом. Ці тиреоїдні гормони беруть участь у рості, розвитку, репродуктивній функції та контролі метаболічних процесів. Таким чином, дефіцит йоду може призвести до негативних наслідків для здоров’я та розвитку, відомих як йододефіцитні розлади. Нестача йоду особливо шкідлива під час вагітності та в ранньому дитинстві, оскільки може призвести до втрати здатності до навчання, розумової відсталості, мертвонародження, викиднів та вроджених аномалій, таких як кретинізм – важкої форми розумової недостатності.
Які в Україні норми споживання йоду?
Добова потреба в йоді залежить від віку, статі, маси тіла та загального стану здоров’я. Загальні рекомендації щодо споживання йоду: для дітей і підлітків — 90-150 мкг; дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама). Особливу увагу достатній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним, жінкам, які годують (оскільки це може бути єдиним джерелом йоду для немовляти протягом перших 6 місяців життя) та дітям. Йод природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка.
Які симптоми нестачі йоду?
Симптоми йододефіциту можуть бути різними, це може бути: різке зниження фізичної й розумової працездатності, сонливість, м целявість, погіршення пам’яті, закрепи, сухість шкіри та втрата її еластичності, випадіння волосся, відчуття холод, набряклість обличчя, різкі зміни маси тіла, порушення менструального циклу у жінок тощо.
Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на обстеження. У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без попередньої консультації з лікарем!
Які методи профілактики йододефіциту?
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози. Найпоширеніша стратегія боротьби з йододефіцитом — йодування солі.
У 1994 році Об’єднаний комітет ЮНІСЕФ/ВООЗ з питань політики охорони здоров’я рекомендував збагачувати йодом всю харчову сіль, що використовується домогосподарствами, харчовою промисловістю та для корму тварин, як безпечну і сталу стратегію забезпечення достатнього споживання йоду всіма людьми. Вони закликали всі країни забезпечити доступ населення до йодованої солі незалежно від того, чи є у них задокументована проблема йододефіцитних захворювань. Створити надлишок цього мікроелемента в організмі складно, він виводиться із сечею та через кишківник.
Згідно постанови КМУ від 24.03.2021 року №305, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.
Тож, споживайте йодовану сіль — замініть нею звичайну під час приготування страв щодня. При цьому йодованою сіллю, як і звичайною, зловживати не варто. Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти: білу рибу та морепродукти, морську капусту, овочі та фрукти, яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.