До уваги мешканців району! Стихійна торгівля у літню спеку небезпечна!

Дата: 10.07.2024 14:15
Кількість переглядів: 86

Фото без описуЗаконодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу.

Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинкові комплекси, вокзали, автомобільні шляхи. Нерідко торгівля ведеться з землі. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей.

Літній період традиційно загострює питання несанкціонованої торгівлі. Стихійна комерція активно процвітає біля ринків, на центральній вулиці селища, поблизу супермаркетів. Вуличні торговці не лише свідомо порушують громадський порядок, що тягне за собою адміністративну відповідальність, а й правила благоустрою міста, залишаючи після себе сміття, псуючи майно та зелені насадження.

Та найбільша шкода полягає у небезпеці для здоров’я, що загрожує потенційним покупцям. Купуючи в спеку за антисанітарних умов молочну, м’ясну, рибну продукцію громадяни ризикують своїм здоров’ям. Мова  йде  про торговців продуктами тваринного походження, які швидко псуються і можуть повернутися великим лихом для людини. Так, купуючи молоко без лабораторної експертизи, слід пам’ятати, що сьогодні тварини є носіями цілого ряду захворювань, які передаються людям через молоко та м'ясо. А забруднені місця вуличної торгівлі можуть бути причиною зараження гельмінтами. І це тільки початок переліку небезпек, які ігнорують споживачі.

Звичайно, найбільш дієвим заходом проти вуличної торгівлі мала б стати відмова самих містян купувати у випадкових людей продукти, які не проходять належного санітарного контролю та не відповідають вимогам безпеки.

Рекомендуєм споживачам купувати харчові продукти на спеціально обладнаних агропродовольчих ринках, на яких встановлене холодильне обладнання, де проводиться лабораторний контроль якості продуктів харчування в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, що є гарантією придбання споживачами якісної і безпечної продукції.

Головний спеціаліст Рокитнянського відділу 
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, 
державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 
Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області В. Листопад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь