ЧОМУ У СПЕКУ НЕБЕЗПЕЧНО ПИТИ ВОДУ З ПЛАСТИКОВОЇ ПЛЯШКИ!

Дата: 04.07.2024 15:55
Кількість переглядів: 80

Фото без описуЯкщо дуже хочеться пити, ми згодні на все – навіть на ту пляшку води, яка здається більш схожою на теплий чай. Однак експерти попереджають: якщо пластикова ємність  перегрілася на сонці, пити з неї не варто.

У спеку прохолодна вода – на вагу золота. Але варто дістати з холодильника – вона швидко нагрівається. Якщо ж взяти з собою на пляж чи залишити на кілька годин у машині, стає просто гарячою. Здавалося б, це просто несмачно. Насправді все набагато складніше.

Деякі види пластику при нагріванні виділяють отруйні речовини, тому їх не можна ставити в мікрохвильовку. Нагріта на сонці тепла бутильована вода також може мати приховані ризики для здоров’я, про які багато не підозрює.

У спеку дуже важливо, щоб організм отримував достатню кількість води. Але не пийте воду з пляшки, яку залишили на сонці або в гарячому середовищі – наприклад, в автомобілі. Тепло може спричинити вимивання шкідливих хімікатів із пластика у воду.

Йдеться, перш за все, про фталати. Вони здатні накопичуватися в організмі та викликати інтоксикацію: порушувати роботу печінки та нирок, кровоносної і центральної нервової систем. Про їхній вплив свідчить і погіршення самопочуття. Це може бути головний біль, нудота або біль у животі, гормональні порушення і навіть запаморочення.

Особливо варто уникати пластику з маркуванням 3 і 7 у трикутнику. До його складу входить бісфенол А, який може негативно впливати на нервову, ендокринну та імунну системи.

Тому треба тримати бутильовану воду в прохолодному місці і подалі від прямих сонячних променів. Навіть балкон для води – погане місце, якщо він знаходиться з сонячного боку.

Якщо вирушаєте в далеку дорогу або плануєте провести вихідний день на пляжі, краще брати воду у скляній тарі. А в ідеалі придбати компактну сумку-холодильник. Тоді за будь-яких обставин матимете пляшку освіжаючої води.

Головний спеціаліст Рокитнянського відділу
Управління безпечності харчових продуктів та
ветеринарної медицини, державного  нагляду
за дотриманням санітарного законодавства 
Білоцерківського району Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області В. ЛИСТОПАД

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь