Незамінний горох

Дата: 16.04.2024 15:12
Кількість переглядів: 38

Фото без описуГорох вживається в їжу у вигляді різноманітних продуктів харчування, які відзначаються приємним смаком і високою поживністю. Зелене недозріле насіння гороху – «зелений горошок», а також недозрілі плоди овочевих сортів «зелені лопатки» мають промислово-сировинне значення. Їх, зокрема, широко використовують у консервній промисловості.

Горох – цінний білковий корм для сільськогосподарських тварин. Додавання його до небобових культур компенсує нестачу важливих амінокислот в останніх і значно підвищує засвоюваність корму. Тварини добре поїдають дерть, зелену і силосну масу, сіно та солому, тощо.

Горох має і сидеральні властивості. Він збагачує ґрунт азотом, покращує його текстуру, часто його вирощують як парозаймаючу культуру.

За останні роки посівні площі гороху в Україні скоротились, в результаті пшеничне поле не отримує одного з кращих попередників. Серед причин зниження виробництва гороху можна назвати як деякі біологічні властивості культури (схильність до вилягання та обсипання насіння, сильне, порівняно з іншими культурами, пригнічення бур’янами, значне пошкодження шкідниками, низький коефіцієнт розмноження), так і об’єктивні фактори (скорочення поголів’я тварин, використання в якості кормової культури сої).

На сьогоднішній день селекціонерами гороху створені якісно нові сорти, які значною мірою відповідають вимогам виробництва: стійкі до вилягання, обсипання насіння, придатні до збирання прямим комбайнуванням. Впровадження цих сортів у виробництво дозволяє більш ефективно використовувати матеріально-технічні ресурси і покращити якість товарної продукції.

На сьогодні до Державного реєстру сортів придатних для поширення в Україні занесено 69 сортів гороху посівного за потенційною продуктивністю, технологічністю, якістю, як вітчизняної селекції (Отаман, Оплот, Гайдук), так і зарубіжної (Саламанка, Грегор, Оркестра), а також 7 сортів озимого гороху. Виробникам запропоновано форми гороху з ознаками неосипання зерна, детермінантного типу та з видозміненою формою листка, так звані «вусаті» горохи, в яких основна частина продуктів фотосинтезу в рослину надходить саме від черешків і вусиків, і які значно стійкіші до вилягання та зумовлюють менше ураження листя і бобів захворюваннями (Гайдук, Оплот, Отаман, Малахіт). Різні за строками стиглості – від ранньо- (Златогор, Мелітополь) до середньо- (Елегант, Оксамит, Красень) та пізньостиглих (Петрівка, Сяйво, Гостинець), що дає змогу оптимізувати процес збирання врожаю. 

В 2023 – 2024 роках Реєстр поповнився новими високопродуктивними сортами: Ангелус, Аякс, Велетень, Еквінокс, Іконік, Проспер, Протін, Сімбіоз. 

Профіт – середньоранній високоврожайний сорт зеленого типу. Має високі показники якості і стабільності урожаю, вмісту білка в зернах. Характеризується високою стійкістю до посухи, полягання, хвороб. Висота рослини – 95 см, вміст протеїну – 23%, маса 1000 насінин – 278 г, період вегетації – 112 днів.

Мадонна – ранній сорт інтенсивного типу вирощування. Стійкий до посушливих умов і вилягання та осипання, кореневої гнилі. Використовується в продовольчих цілях. Висота 52-90 см. Період вегетації – 68-80 днів. Маса 1000 насінин – 260-300 г.Вміст протеїну -22-24%.

Отаман – сорт середньостиглий, напівкарликовий, безлистячкового типу. Розроблений Інститутом рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН. Зернового напряму використання, стійкий до вилягання та обсипання, придатний для збирання прямим комбайнуванням, висота – 60-80 см. Тривалість вегетаційного періоду – 77-80 діб. Маса 1000 насінин – 230-250 г. 

Саламанка – високоврожайний ранньостиглий сорт жовтого гороху, вусатого типу. Період вегетації – до 90 днів. Має високу стійкість до хвороб гороху. Характеризується середньою посухостійкістю. Рекомендується для вирощування в Центрі, Півночі і заході України і дає урожай в цих регіонах до 59,5 ц/га. Маса 1000 насінин – 220-260 г. Вміст протеїну – 21-23 %.

Світ – сорт інтенсивного типу, придатний до механізованого збирання, стійкий до осипання. Характеризується високою урожайністю і відмінними показниками посухостійкості. Вегетаційний період – 83-95 днів. Середня урожайність по Україні 35-37 ц/га. Потенціал урожайності до 58 ц/га, зернофуражного напряму використання. Вміст протеїну – 23,2-24,1%.

Глянс – сорт селекції інституту рослинництва ім. В. Я. Юрєва. Повністю відповідає сучасним умовам інтенсивного виробництва, відзначається стійкістю до вилягання та обсипання насіння, придатний для прямого комбайнування, більш пристосований, у порівнянні із закордонними сортами до регіональних кліматичних умов. Середньостиглий сорт зернового напряму. Має високі товарні та смакові властивості. Вирізняється високою екологічною пластичністю.

Аякс – сорт селекції Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва Національної академії аграрних наук України. Рік державної реєстрації – 2023 р. Урожайність під час польових досліджень 2,52-3,06 т/га. Забарвлення сім’ядолей насінини  жовте. Період вегетації – до 79-80 діб. Придатність до механізованого збирання 7,6-8,1 бала. Вміст білка 24,7-25,1%. Напрям використання – зерновий. Висока стійкість до кореневих гнилей та антракнозу. Стійкість до вилягання 5 балів. Рекомендовані зони вирощування Лісостеп, Полісся.

Велетень – сорт селекції іІнституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва Національної академії аграрних наук України. Рік державної реєстрації – 2023  р.  Урожайність під час польових досліджень 2,20-7,76 т/га. Забарвлення сім’ядолей насінини жовте. Період вегетації – до 78 діб. Придатність до механізованого збирання 7,4-7,8 бала. Вміст білка 24,9-25,5%. Напрям використання – зерновий. Стійкий до кореневих гнилей, аскохітозу, антракнозу, переноспорозу. Стійкість до вилягання 4 балів. Рекомендована зона вирощування Лісостеп.

Протін – власник Селген, а.с. Чеська Республіка. Рік державної реєстрації – 2023 р. Урожайність під час польових досліджень 2,46-3,36 т/га. Забарвлення сім’ядолей насінини жовте. Період вегетації – до 81-84 діб. Придатність до механізованого збирання 8,1-8,8 бала. Вміст білка 25,5-25,9%. Напрям використання – зерновий. Стійкий до кореневих гнилей, аскохітозу, антракнозу, переноспорозу. Стійкість до вилягання 5-8 балів. Рекомендована зона вирощування Лісостеп.

Вибір виробником сорту, що найліпше адаптувався б до певних умов вирощування, є досить непростим. Тут потрібно враховувати такі показники як: час достигання, стійкість до ураження хворобами, шкідниками, рекомендовану зону вирощування, урожайність, якісні показники продукції, придатність до механізованого збирання.

Отож, враховуючи важливість гороху як цінної продовольчої та кормової культури, браку гарних попередників, насамперед під озиму пшеницю, питання розширення його посівних площ важливе й актуальне. Маючи всі умови для вирощування гороху в нашій країні, ми можемо збільшити як різноманітність харчової продукції, так і забезпечити стабільнішу прибутковість сільського господарства шляхом розподілу ризиків між більшою кількістю культур, що вирощуються.

Головний спеціаліст відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва, та якості зерна
Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва,
карантину та захисту рослин 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Роман КУЗНЯК 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь