Профілактика захворюваності на бореліоз та інші кліщові енцефаліти

Дата: 16.04.2024 08:42
Кількість переглядів: 47

Фото без описуЗа даними ВООЗ, щороку на інфекції, які передаються кліщами, хворіє від 5 до 12 тисяч європейців. В Україні поширені хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт, які трапляються в теплий період року і співпадають із активністю іксодових кліщів.                                

Кліщовий енцефаліт – захворювання, яке реєструється на широкій території: від Східної частини Європи до Центральної та Західної Європи, включаючи Скандинавію.

Україна – майже в центрі даного поширення. Збудник цього захворювання – вірус кліщового енцефаліту належить до флавівірусів. В організм людини він потрапляє після укусу іксодових кліщів чи при вживанні непастеризованого коров’ячого або козиного молока.

Це сезонне захворювання. Спостерігається весняне та осіннє зростання захворюваності. Джерелом і резервуаром вірусу кліщового енцефаліту в природі є дрібні гризуни, фактором перенесення вірусу – кліщі, які залишаються і резервуаром вірусу.

Кліщ, який заразився кліщовим енцефалітом, залишається до кінця свого життя небезпечним переносником. При укусі кліщ виділяє антикоагулянти, ферменти, анестезуючі речовини, які знаходяться в слині кліща, тому укус не відчувається.

Можлива також передача збудника аліментарним шляхом при вживанні в їжу сирого молока кіз та корів, при роздавлюванні кліща у момент його видалення з тіла людини і, нарешті в науково – дослідних лабораторіях при порушенні умов роботи повітряно – крапельним шляхом. При зараженні кліщовим енцефалітом в 70-80% випадків первинна інфекція проходить безсимптомно або з незначним підвищенням температури. Але завжди імунітет до даного захворювання залишається довічним.

У 80 – 90 % випадків кліщовий енцефаліт спостерігається в період літніх відпусток, під час відвідин лісистих місцевостей. На кліщовий енцефаліт хворіють люди старші 40 років, які збирають гриби або ягоди в літньо – осінній сезон.

Вірус кліщового енцефаліту потрапляє в організм через ушкоджену укусом кліща шкіру. Далі він розмножується в шкірних клітинах і через лімфу потрапляє в регіональні лімфатичні вузли. Звідти вірус потрапляє в кров, проходить гематоенцефалічний бар’єр і досягає клітин головного мозку. Основні симптоми: плоска кругла висипка, схожа на червоний овал чи круг в будь-якому місці тіла, лихоманка, головний біль, втома, біль у м’язах та суглобах, набряклі лімфатичні вузли.  Інші більш специфічні симптоми: порушення сну, труднощі з концентрацією уваги, параліч лицевого нерву, менінгіт.

Як діагностують захворювання?

Поставити діагноз може лише лікар на основі ознак та симптомів хвороби, історії подорожей і можливого контакту з кліщами, лабораторного дослідження крові або спинномозкової рідини.

Як попередити інфекцію?

Для профілактики кліщового енцефаліту застосовують неспецифічні заходи: догляд за лісопарками, прорідження кущів, своєчасне викошування трави, відлякуючі та шкіро – захисні креми і мазі від кліщів, використання захисного одягу для людей, які працюють в лісі.

Найбільш дієвим способом є щеплення від кліщового енцефаліту. Вакцинація від нього не входить до переліку обов’язкової імунізації в Україні, а втім, можна щепитися в комерційних установах або обговорити з сімейним лікарем можливість вакцинації у сімейній амбулаторії.

При відвідуванні лісів і парків рекомендується одягати світлий одяг з довгими рукавами та штанами ( бажано з манжетами), шапку та рукавички, використовувати репеленти, проводити періодичні само –та взаємо огляди. Намагайтеся триматися стежок та уникайте прогулянок через високу траву.

Як видалити кліща?

Для видалення кліща найліпше використовувати пінцет. Якщо виявили на тілі кліща – змажте місце його знаходження олією або жирним кремом. Не намагайтесь відірвати кліща. Для цього комаху треба захопити якомога ближче до шкіри і постійно тягнути вгору. Не можна прокручувати пінцет, бо частини ротової порожнини кліща можуть відламатись і залишитися в шкірі. Після видалення комахи місце укусу слід промити водою з милом і обробити спиртовим розчином. Кліща, для визначення його виду, направити в лабораторію. За людиною, з якої знятий іксодовий кліщ, слід встановити спостереження на впродовж 21 дня.  

Дотримання правил профілактики бореліозу та кліщового енцефаліту захистить вас і ваших близьких від захворювання. 

Головний спеціаліст Рокитнянського відділу
Управління безпечності харчових продуктів 
та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Білоцерківського
району Головного управління Держпродспоживслужби 
в Київській області В. ЛИСТОПАД

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь