Основні етапи проведення сертифікації насіння

Дата: 08.04.2024 13:09
Кількість переглядів: 35

Фото без описуЗгідно із статтею 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння і садивний матеріал водяться в обіг після їх сертифікації. Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1210 (далі - Постанова) затверджено нові Порядки проведення сертифікації насіння, видачі та скасування сертифікатів на насіння та проведення сертифікації садивного матеріалу, видачі та скасування сертифікатів на садивний матеріал. Постанова Кабінету Міністрів від 21 лютого 2017 р. № 97 “Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал” (зі змінами) втратила чинність.

Відтепер існують два окремих порядки: один – для сертифікації насіння (далі – Порядок), інший - для сертифікації садивного матеріалу. Також  Постановою затверджено  нові:

  • форму сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння;
  • форму сертифіката, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу;
  • форму сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння;
  • форму сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу.

Сертифікація насіння здійснюється шляхом визначення сортових і посівних якостей насіння.

Суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння, і сертифікатів на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку (далі - сертифікати ОЕСР), є Мінагрополітики чи орган із сертифікації.

Суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, є Мінагрополітики або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності.

Сертифікація та видача сертифікатів, установлених Законом, передбачає послідовність таких дій:

►подання заявки на визначення сортових якостей насіння до органу із сертифікації;

►розгляд органом із сертифікації поданої заявки на визначення сортових якостей насіння;

►укладення договору про надання послуг у сфері сертифікації між суб’єктом господарювання та органом з оцінки відповідності, який має право на провадження відповідної діяльності;

►проведення польового оцінювання посівів разом з вибірковим оцінюванням відповідно до порядку, встановленого Мінагрополітики;

►видача сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння;

►відбір проб із здійсненням вибіркового оцінювання відповідно до порядку, встановленого Мінагрополітики;

►подання заявки на визначення посівних якостей насіння до органу з оцінки відповідності;

►розгляд органом з оцінки відповідності поданої заявки на визначення посівних якостей насіння;

►визначення посівних якостей насіння;

►видача сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння.

Визначення сортових якостей насіння

Визначення сортових якостей насіння здійснюється шляхом польового оцінювання посівів.

Роботи з визначення сортових якостей насіння (польове оцінювання) категорій добазового і базового насіння проводить виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який є працівником органу із сертифікації.

Роботи з визначення сортових якостей інших категорій насіння може проводити будь-який аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), за умови вибіркового оцінювання таких робіт аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який є посадовою особою Мінагрополітики або працівником органу із сертифікації.

►Для проведення польового оцінювання посіву суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації заявку на визначення сортових якостей насіння.

Заявка на визначення сортових якостей насіння подається не пізніше ніж за 20 робочих днів до початку проведення польового оцінювання посіву з урахуванням встановлених граничних строків подання для окремих груп ботанічних таксонів.

►До заявки на визначення сортових якостей насіння додаються документи, вказані у п.13 Порядку.

►Орган із сертифікації розглядає заявку на визначення сортових якостей насіння, проводить перевірку документів, визначених у пункті 13 цього Порядку, та не пізніше ніж протягом 10 робочих днів після отримання заявки на визначення сортових якостей насіння надсилає суб’єкту насінництва та розсадництва у довільній формі повідомлення про можливість проведення польового оцінювання посіву або відмову в його проведенні з підстав, визначених пунктом 15 цього Порядку.

►Підстави для відмови у проведенні польового оцінювання посіву викладені у п.15 Порядку.

►За результатами проведення польового оцінювання в разі відповідності посіву вимогам, установленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який проводив роботу з визначення сортових якостей насіння (польове оцінювання) відповідно до вимог, визначених у пункті 10 цього Порядку, складає у трьох примірниках акт польового оцінювання за формою, затвердженою Мінагрополітики.

У разі невідповідності посіву вимогам заявленої категорії аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) знижує категорію насіння до тієї, вимогам якої воно відповідає, про що робить відповідний запис в акті польового оцінювання.

►У разі невідповідності посіву вимогам, установленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) вилучає посів із числа насіннєвих та складає у трьох примірниках акт бракування насіннєвого посіву за формою, затвердженою Мінагрополітики (далі - акт бракування). Насіння, отримане з вилученого посіву із числа насіннєвих, не підлягає сертифікації, про що орган із сертифікації письмово повідомляє суб’єкта насінництва та розсадництва не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта бракування.

Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) несе персональну відповідальність за достовірність відомостей, внесених до виданих актів польового оцінювання, актів бракування, та веде їх облік.

►На підставі отриманого акта польового оцінювання, яким визначено сортові якості насіння, орган із сертифікації, до якого було подано заявку на сортові якості насіння, оформляє сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння, за встановленою формою та видає його суб’єкту насінництва та розсадництва не пізніше ніж протягом 10 робочих днів після здійснення оплати за його видачу та вносить відповідні відомості до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

►Після видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння, сортові якості, визначені шляхом польового оцінювання, підтверджуються ділянковим (ґрунтовим) та/або лабораторним сортовим контролем у порядку, встановленому Мінагрополітики.

Визначення посівних якостей насіння

►Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння відповідно до пункту 25 цього Порядку, на підставі поданої суб’єктом господарювання заявки на визначення посівних якостей насіння.

►Суб’єкт господарювання замовляє діапазон номерів етикеток в органі із сертифікації відповідно до вимог до маркування та пакування насіння, встановлених Мінагрополітики.

►Акт відбору щодо кожної відібраної проби складається у трьох примірниках (крім дубліката першої проби) за формою, затвердженою Мінагрополітики.

►Відбір проб здійснюється аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами) з урахуванням обмежень, установлених Законом.

►Кожній сформованій суб’єктом господарювання партії насіння аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) присвоюється номер, який складається з п’яти символів (UA-01-0001/00001-00).

►Якщо за результатами аналізу проби для визначення посівних якостей насіння відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, орган з оцінки відповідності оформляє сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, за встановленою формою та видає його суб’єкту господарювання не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання протоколу лабораторних досліджень за умови здійснення оплати за його видачу та не пізніше наступного робочого дня вносить відповідні відомості до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

►Якщо результати аналізу проби для визначення посівних якостей насіння не відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, не видається, про що орган з оцінки відповідності надсилає суб’єкту господарювання повідомлення у довільній формі не пізніше трьох робочих днів з дня отримання протоколу лабораторних досліджень.

►Особливості видачі сертифіката на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку детально викладені у п.35-44 Порядку.

Строк дії сертифікатів на насіння

 ►Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння, необмежений.

►Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, діє до дати, зазначеної у сертифікаті.

►Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, обчислюється з дня, наступного за днем складення протоколу лабораторних досліджень, і становить:

на насіння овочевих, баштанних, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а на таке саме насіння, упаковане в герметичну упаковку, - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, завантажене в мішки, в ящичні піддони та насипом, - 30 днів;

на насіння озимих та ярих зернових, а також інших ботанічних таксонів, крім зазначених, - чотири місяці.

►Особливості сертифікації насіння, що ввозиться на митну територію України викладені у п.52-57 Порядку.

Скасування сертифікатів на насіння

►Скасуванню підлягають виключно дійсні сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння.

►Скасування сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, здійснюється Мінагрополітики з таких підстав:

  • за зверненням органу з оцінки відповідності про скасування виданого ним сертифіката у разі виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться у виданому сертифікаті;
  • за зверненням Держпродспоживслужби в разі виявлення невідповідності показників, зазначених у сертифікаті, показникам, визначеним під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), або за результатами проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння;
  • скасування уповноваження органу з оцінки відповідності на провадження діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва - у разі скасування атестата про акредитацію органу з оцінки відповідності шляхом прийняття відповідного рішення у зв’язку з виявленням фактів порушення вимог законодавства з питань оцінки відповідності.

►Скасування сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, здійснюється протягом п’яти робочих днів з дня надходження звернення та/або скасування уповноваження органу з оцінки відповідності на провадження діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва, про що у довільній формі надсилається інформація суб’єкту господарювання, якому було видано відповідний сертифікат.

Звертаємо Вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.

Головний спеціаліст відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва, та якості зерна
Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва,
карантину та захисту рослин 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Роман КУЗНЯК   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь