Національна служба здоров'я України інформує

Дата: 27.03.2024 08:28
Кількість переглядів: 52

Фото без описуДоволі довго побутував міф, що лікування туберкульозу можливе виключно в стаціонарі, і цей процес доволі довгий. Але госпіталізація з наступним стаціонарним лікуванням необхідна зазвичай лише тим пацієнтам, які виділяють мікобактерію туберкульозу.

В Україні пацієнти отримують сучасні протитуберкульозні препарати за галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я, які відповідають рекомендаціям ВООЗ. Таким чином, за обраною схемою лікування можна досягати повного одуження.

Коли пацієнт перестає виділяти мікобактерію і має лабораторне підтвердження цього, лікування можна продовжувати під наглядом сімейного лікаря.

Для цього у Програмі медичних гарантій передбачено пакет послуг “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”.

Яка допомога надається безоплатно в межах пакету “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”

В межах пакету безоплатним для пацієнтів із туберкульозом є наступні медичні послуги:

  • визначення спільно з пацієнтом чи пацієнткою моделі підтримки лікування (підтримка лікування за допомогою телемедичних засобів, під наглядом надавачів медичних послуг, за місцем проживання тощо), враховуючи рекомендації лікаря-фтизіатра та інших лікарів;
  • динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта з діагнозом туберкульоз на первинному рівні медичної допомоги;
  • проведення лабораторних досліджень: біохімічний аналіз крові, білірубін і його фракції, креатинін, сечовина, сечова кислота, молочна кислота/лактат, електроліти та інші дослідження відповідно до галузевих стандартів;
  • забір та транспортування біоматеріалу пацієнта для виконання бактеріологічних досліджень до регіонального фтизіопульмонологічного центру;
  • направлення пацієнтів на інші методи обстеження до регіонального фтизіопульмонологічного центру та/або до інших закладів охорони здоров'я;
  • контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів, призначених фтизіатром;
  • формування прихильності до лікування у пацієнтів, у тому числі із залученням соціальних працівників тощо.

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах цього пакету можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 32) https://cutt.ly/Aw9iKPTa

Чи потрібно укласти декларацію з лікарем ПМД, щоб отримувати послуги в рамках пакету “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”

Так. Крім того, умовою для отримання медичної допомоги за цим пакетом є наявність плану лікування, створеного фтизіатром.

До відома пацієнтів Рокитнянської громади, КНП "Рокитнянський Центр первинної медико-санітарної допомоги" має відповідний пакет, тому за потреби звертайтесь.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь