Е-направлення

Дата: 21.03.2024 15:57
Кількість переглядів: 73

Фото без описуЕ-направлення є умовою для отримання пацієнтом безоплатних планових консультацій у вузьких спеціалістів або інструментальних обстежень та аналізів, або послуг із реабілітації тощо.

☝️Електронні направлення можуть виписувати як лікарі первинної допомоги, так і лікарі-спеціалісти. Така технічна можливість доступна для всіх без винятку лікарів, які працюють в електронній системі охорони здоров'я.

📍Нагадуємо, що е-направлення виписує той лікар, який приймає рішення щодо необхідності проведення додаткових обстежень – консультацій, лабораторних досліджень тощо.

➡️Наприклад, якщо лікар вузької спеціалізації (онколог, хірург, кардіолог або ін) визначає, що для оцінки стану здоров’я, підтвердження або спростування діагнозу пацієнта необхідні певні обстеження, він повинен сам сформувати електронне направлення в ЕСОЗ.Також і лікуючий лікар не повинен відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря. Такий підхід є орієнтованим на потреби пацієнтів та пришвидшує отримання ними потрібних медичних послуг.

❗️ВАЖЛИВО❗️! Сімейний лікар (терапевт, педіатр) не може видавати е-направлення на обстеження, які призначив інший лікар. Тому, скеровувати пацієнта в зазначеному випадку на рівень первинної ланки, щоб сімейний лікар виписав е-направлення чи, до прикладу, е-рецепт, є недоцільним.

➡️Якщо лікар-спеціаліст відмовляється виписувати електронні направлення на ті обстеження, які сам призначив та відправляє пацієнта чи його рідних за е-направленнями на призначені обстеження до сімейного лікаря, необхідно звернутися до керівника медичного закладу.

➡️У разі неможливості розв'язати питання безпосередньо в лікарні, проконсультуйтеся з оператором контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 щодо оформлення відповідної скарги.

📍Пам'ятайте, до деяких лікарів-спеціалістів можна звернутися без направлення.

Це, зокрема:

  • гінеколог,
  • психіатр,
  • стоматолог,
  • нарколог,
  • фтизіатр.

Без направлення можна звернутись до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. Також не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого пацієнт проходить лікування. Окрім того, для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібні ні направлення, ні декларація з лікарем.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь