Про затвердження Порядку видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур

Дата: 04.03.2024 13:16
Кількість переглядів: 88

Фото без описуВідповідно до частини шостої статті 38 Закону України “Про охорону прав на сорти рослин” Кабінет Міністрів України постановою від 23 лютого 2024 р. № 200 затвердив Порядок видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур, заявки на які подані до Міністерства аграрної політики та продовольства з метою державної реєстрації сорту до прийняття рішення про його державну реєстрацію (далі-Порядок). Ознайомитися із змістом цієї постанови можна за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-vydachi-pohodzhennia-a200 .

Погодження може бути видано заявнику, який подав заявку на сорт відповідно до вимог Закону України про «Охорону прав на сорти рослин» або його представнику (далі — заявник).

Мінагрополітики веде та постійно оновлює на своєму офіційному веб-сайті перелік сортів овочевих культур, які можуть поширюватися в Україні до прийняття рішення про державну реєстрацію сорту на підставі виданих ним погоджень.

Цей Порядок визначає процедуру видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур, заявки на які подані до Мінагрополітики з метою державної реєстрації сорту до прийняття рішення про його державну реєстрацію (далі - погодження)  і передбачає таку послідовність дій:

► Подання заяви заявником. Для отримання погодження заявник подає до Мінагрополітики в паперовій або електронній формі заяву на видачу погодження (далі - заява) за формою, затвердженою Мінагрополітики.

►Встановлення Мінагрополітики відповідності заяви вимогам цього Порядку.

►Видача Мінагрополітики погодження або  повідомлення про відмову у  його видачі.

►Продовження Мінагрополітики строку дії погодження на підставі поданої  заявником заяви або  відмова у продовженні строку дії погодження шляхом його скасування.

►Оприлюднення Мінагрополітики відомостей про скасування погодження або закінчення строку його дії. При цьому з моменту оприлюднення відомостей про скасування погодження або закінчення строку його дії забороняється поширювати в Україні сорти овочевих культур, введені в обіг згідно з таким погодженням.

Заявник протягом шести місяців з дня оприлюднення та отримання повідомлення про скасування погодження повинен поінформувати Мінагрополітики про вжиті заходи щодо вилучення з обігу сортів овочевих культур, що поширювалися в Україні відповідно до скасованого погодження.

Щодо умов поширення сортів, щодо яких отримано погодження

► Дозволяється поширювати сорт із дотриманням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва від дати оформлення погодження на поширення в Україні сорту овочевих культур, до прийняття рішення про державну реєстрацію сорту.

► Сорти овочевих культур, які поширюються відповідно до

отриманого погодження, підлягають обов’язковому ділянковому (ґрунтовому) контролю.

► Заявник повинен:

  1. вести облік усіх партій насіння, на які отримано погодження, та подавати інформацію щодо них Мінагрополітики і Держпродспоживслужбі за запитом протягом не менше трьох років з дати видачі погодження;
  2. відбирати зразки з кожної партії, призначеної для продажу, зберігати їх протягом трьох років і подавати їх на запит Мінагрополітики та Держпродспоживслужби протягом зберігання;
  3. подавати до Мінагрополітики звіт щодо практичного досвіду їх вирощування у порядку, встановленому Мінагрополітики.

Звертаємо Вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.

Головний спеціаліст відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва, та якості зерна
Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва,
карантину та захисту рослин 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь