ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 16.02.2024 11:00
Кількість переглядів: 52

Фото без описуДержавна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності

Головне управління ДПС у Київській області наголошує, що право громадян на здійснення підприємницької діяльності передбачено Конституцією України.

Обов'язковою умовою здійснення всіх видів підприємницької діяльності є державна реєстрація суб’єкта господарювання, яка проводиться шляхом внесення інформації до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та підтверджується свідоцтвом про реєстрацію.

Мета державної реєстрації - облік, накопичення, контроль відомостей про суб’єкта підприємницької діяльності.

Державна реєстрація засвідчує факт створення або припинення юридичної особи, набуття чи позбавлення статусу фізичної особи – підприємця (далі – ФОП).

Увага! ФОП має право займатися бізнесом тільки за тими видами економічної діяльності (КВЕД), які зазначені в його реєстраційних документах.

КВЕД – це класифікатор видів економічної діяльності, який можна переглянути на сайті Держкомстату.

Перед тим як зареєструвати ФОП, треба  обрати вид діяльності, для цього проаналізуйте:

-чим плануєте займатись;

-від якої сфери будете отримувати основний дохід;

-які додаткові послуги будете надавати;

-ринок збуту;

-чи дозволений такий вид діяльності для ФОП.

Для державної реєстрації фізичної особи – підприємця необхідно звернутися до  Центру  надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій (далі - ЦНАП) особисто або через уповноважену особу, а також можна надіслати  необхідні документи по пошті з описом вкладеного у конверт. У разі подання заяви  про державну реєстрацію  поштовим відправленням, справжність підпису засвідчується нотаріально.

Якщо документи подаються  у паперовій формі, заявник пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, а якщо документи  подаються представником, додатково подається примірник  оригіналу або нотаріально  засвідчена копія документа, що  засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо  відомості про повноваження цього представника  містяться в ЄДР).

На сьогодні реалізована можливість   реєстрації ФОП в електронному вигляді, - з цією метою  потрібно зайти  на Реєстраційний портал Міністерства юстиції України «Дія» та дотримуватись зазначених там інструкцій. Скористатись такою послугою можна  за умови підписання заявником заяви з використанням засобів  електронної ідентифікації.

Для державної реєстрації  підприємцем громадянину необхідно  подати:

- заяву про  державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (згідно з формою 1, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3268/5);

- паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податку;

- у разі державної реєстрації ФО, яка самостійно або з членами сім’ї створює  сімейне фермерське господарства - договір  (декларація) про створення сімейного фермерського господарства;

- у заяві за бажанням зазначаються відомості про  обрання системи оподаткування (групи платника ЄП) та про бажання зареєструватись платником податку на додану вартість;

- для фізичної особи, яка досягла 16-річчя і має бажання займатися  підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності -  нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів), піклувальника чи органу опіки або піклування. 

Державна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності, тому фахівцями ГУ ДПС у Київській області під час проведення контрольно-перевірочних заходів досліджуються питання здійснення офіційної реєстрації СГ, дотримання роботодавцями трудового законодавства під час використання найманої праці та використання зареєстрованих РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій.

Податкові наслідки  втрати пального внаслідок військової агресії РФ

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що в разі, якщо пальне втрачене, зіпсоване, знищене, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин, то відповідно до п.п. 216.3 ст. 216 Податкового кодексу України суб’єкти господарювання, які є платниками акцизного податку з реалізації пального, зобов’язані скласти акцизну накладну на такі операції (код операції для складання в одному примірнику 2).

Стосовно відображення СГ операцій із втрати пального внаслідок військової агресії РФ, то такі операції підлягають відображенню на підставі первинних документів, складених відповідно до Закону України від 16.07.1999  № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та з урахуванням положень ст.231 ПКУ (на обсяги пального, зокрема, зіпсованого, знищеного, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин платниками акцизного податку з реалізації пального складаються також акцизні накладні на обсяги втраченого пального, які підлягають подальшій реєстрації після завершення дії воєнного стану).

Реєстр неприбуткових установ та організацій міститься на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті платника

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).
Пунктом 12 Порядку передбачено, що з метою забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться в Реєстрі неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), на офіційному вебпорталі ДПС забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.
З Реєстром можна ознайомитись у відкритій та приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua).
Нагадуємо, що робота у приватній частині здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

З метою перевірки даних щодо включення до Реєстру достатньо здійснити пошук за кодом ЄДРПОУ або найменуванням неприбуткової організації.

Чи можливо достроково  розірвати договір добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що частиною 1 ст. 10 Закону України від  08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) встановлено перелік платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).
Особи, зазначені в частині 1 ст. 10 Закону №2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) - частина 2 ст. 10 Закону № 2464.
Відповідно до абз.2 п. 1 част.8 ст. 10 Закону №2464 договір про добровільну участь може бути достроково розірваний застрахованою особою за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року.

При цьому, у разі набуття застрахованою особою відповідно до Закону № 2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування договір про добровільну участь може бути достроково розірваний територіальним органом – абз. другий п. 2 частини 8 ст. 10 Закону № 2464.

Отже, ФО яка виявила бажання на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування укладає договір про добровільну участь у сплаті ЄВ на термін, визначений у договорі, але не менше одного року.

Розірвати договір достроково, впродовж першого року дії, може лише територіальний орган за умови набуття застрахованою особою зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (працевлаштування).

Повторне включення до ІУ групи платників ЄП ЮО, якій  анульовано реєстрацію платника ЄП ІУ групи за ініціативою контролюючого органу

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 298.8.8 п.298.8 ст 298 ПКУ, сільськогосподарський товаровиробник може бути повторно включений до ІУ групи платників єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки ЄП, визначеної для платників ЄП іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником ЄП ІУ групи.

Зазначена норма не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником ЄП ІУ групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу.

Реєстрація платника ЄП є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників ЄП за рішенням контролюючого органу у разі:

  • подання платником заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву - п.п. 1 п. 299.10 ст. 299 ПКУ;
  • припинення ЮО (крім перетворення) - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення - п.п. 2 п. 299.10 ст. 299 ПКУ;
  • якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва ЮО - платника ЄП ІУ групи становить менш як 75 % - п.п. 4 п. 299.10 ст. 299 ПКУ;
  • якщо платником ЄП ІУ групи не подано податкову звітність, передбачену п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ та п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ  - п.п. 5 п. 299.10 ст. 299 ПКУ;
  • наявність щодо платника рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), прийнятого у порядку, встановленому Законом України від 14.08.2014 №1644-VIІ «Про санкції» щодо платників ІУ групи - в останній день кварталу, у якому прийнято таке рішення - п.п. 8 п. 299.10 ст. 299 ПКУ.

Якщо під час проведення виїзних документальних перевірок платника ЄП ІУ групи контролюючим органом виявлено невідповідності вимогам п.п. 4 п. 291.4 та п. 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ у податковому (звітному) році або у попередніх періодах, такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник ЄП ІУ групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені гл.11 розд. II ПКУ. Такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення -  абзац другий п. 299.11 ст. 299 ПКУ.

Отже, якщо ЮО - сільськогосподарському товаровиробнику анульовано за ініціативою контролюючого органу реєстрацію платника ЄП ІУ групи на підставі рішення контролюючого органу, яке надано такій особі у письмовій формі, за підписом керівника контролюючого органу, з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника ЄП, то з 01 січня наступного року такий сільськогосподарський товаровиробник може бути повторно включена до ІУ групи платників ЄП, за умови відповідності вимогам п.п.291.4.4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ та подання до контролюючого органу не пізніше 20 лютого податкової звітності, передбаченої п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ.

Сільськогосподарським товаровиробникам,  які планують набути або підтвердити статус платника ЄП ІV групи на 2024 рік

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що  Державна податкова служба України листом від 09.02.2024 №3512/7/99-00-04-03-03-07 проінформувала про таке.

Для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку ІУ групи відповідно до вимог п.п.298.8.1 п.298.8 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), сільськогосподарські товаровиробники подають не пізніше 20 лютого поточного року:

-загальну податкову декларацію платника єдиного податку ІУ групи;

-звітну податкову декларацію платника єдиного податку ІУ групи;

-відомості про наявність земельних ділянок, які є невід’ємною частиною податкової декларації;

-розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №1935 від 09.11.2023 «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.11.2023 за № 2024/41080, внесені зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника, подання якого є обов’язковим при набутті або підтвердженні статусу платника єдиного податку ІУ групи.

Наказ №1935 набирає чинності з дня його офіційного опублікування – 05.01.2024.

Загальним правилом, визначеним ПКУ, встановлено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків) діють чинні форми декларацій (розрахунків).

Водночас, вимоги ст.46 – 50 ПКУ не поширюються на декларування товарів (продукції) ввезених/вивезених на/з території України та на інше інформаційне декларування.  Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника – це інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб'єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків, тому нова форма такого Розрахунку, діюча відповідно до Наказу №1935, є чинною у 2024 році.

Детальніша інформація з даного приводу міститься в листі ДПС від 09.02.2024 №3512/7/99-00-04-03-03-07.

ДПС України оприлюднила інформацію щодо помісячних рівнів податкової ефективності з ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ДПС України оприлюднила інформацію щодо помісячних рівнів податкової ефективності з ПДВ за секціями згідно з КВЕД 009:2010.

На вебпорталі ДПС публікується інформація щодо показників податкової ефективності з ПДВ з 2019 року (помісячно на дату граничного терміну подання декларації за видами економічної діяльності на рівні секцій згідно з КВЕД 009:2010).

З інформацію щодо показників податкової ефективності з ПДВ можна детально ознайомитись одним із шляхів:

1) за посиланням,

2) відкрити цю інформацію на вебпорталі Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua/), зробивши кроки:

- крок 1: зайти в меню «Діяльність»;

- крок 2: в меню «Діяльність» відкрити меню «Окремі показники декларування ПДВ по галузям».

Строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи громадян

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  наразі триває Деклараційна кампанія ­– 2024, у рамках якої прозвітувати про доходи, отримані впродовж минулого року, мають громадяни та фізичні особи – підприємці. Нагадаємо визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) граничні строки подання декларації про майновий стан і доходи громадян:

до 01 травня року, наступного за звітним

- ФОП (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування),

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність,

- громадяни.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем - п. 49.20 ст. 49 ПКУ.

У разі, якщо у платника відсутні підтверджуючі документи стосовно суми доходу, отриманого з іноземних джерел і суми сплаченого податку в іноземній юрисдикції, оформлені відповідно до  ст.13 ПКУ, то згідно з п.п.170.11.2 п. 170.11 ст.170 ПКУ такий платник податку зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним;

протягом 20 календарних днів місяця, наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням – для ФОП (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, останнім базовим звітним періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, – для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання;

по 31 грудня (включно) року, наступного за звітним, – для фізичних осіб, що мають  право на податкову знижку.

Платник податку може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

  • особисто або уповноваженою особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Окремі питання заповнення Звіту про КІК

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.п. 39 прим.2.5.2 п.39 прим.2.5 ст.39 прим.2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.

Наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 254 затверджено форму Звіту, скорочену форму Звіту та Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу (далі – Порядок).

Відповідно до  п.п. 31 – 33 розд. ІІ Порядку,  у графі 31 Звіту зазначається перелік операцій контрольованої іноземної компанії із нерезидентами, що зареєстровані у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до п.п. 39.2.1 ПКУ, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (зазначається повне найменування нерезидента, назва держави (території), код країни та код платника податку).

Інформація зазначається по кожній операції окремо.

Перелік держав (територій) затверджений постановою КМУ від 27.12.2017 № 1045 «Про затвердження переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 ПКУ, та визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 977».

У гр. 32 Звіту зазначається перелік операцій контрольованої іноземної компанії із нерезидентами – пов’язаними особами, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (зазначається повне найменування нерезидента, назва держави (території), код країни та код платника податку).

Інформація зазначається по кожній операції окремо.

У гр.33 зазначається перелік операцій контрольованої іноземної компанії з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до п.п.«г» п.п.39.2.1.1 ПКУ, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (зазначається повне найменуванням нерезидента, назва держави (території), код країни та код платника податку).

Інформація зазначається по кожній операції окремо.

Перелік організаційно-правових форм затверджений постановою КМУ від 04.07.2017 № 480 «Про затвердження переліку організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи».

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь