КРУТИ – трагедія минулого і паралель сучасного

Дата: 31.01.2024 12:00
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Фото без опису

«Крути» – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. 29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

Тоді, 105 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. 

Тематика Крут відобразилася  в українській літературі, живописі, музиці та народній творчості у різний час : у період Визвольних змагань, а також у незалежній Україні. Довкола знакових подій  з часом нагромаджуються міфи й легенди, бій  під Крутами не став винятком. Історія Героїв Крут перебуває в епіцентрі суспільної уваги. Українські дослідники, даючи оцінку цього бою, досі продовжують сперечатися. Історик В. В’ятрович  зазначив: «Ми повинні розуміти, що це був бій не за станцію Крути, і навіть не за Київ 1918 року. Це був бій за Україну, за її майбутнє».  Через століття  нескорений дух, патріотизм і любов до України передалися сучасним захисникам  рідної землі.

Історія Української революції 1917-1921 років, зокрема, події біля станції Крути  у січні 1918 року, в книжковому фонді Рокитнянської Публічної бібліотеки представлена різними історичними джерелами. Це спогади очевидців подій, архівні документи, науково-популярні історичні дослідження, навчальна та довідкова література, літературно-художні видання. Писали про Крути не лише учасники події, історики та публіцисти.  Подвиг Героїв Крут знайшов своє відображення в творчості  українських поетів та письменників. Серед них  П. Тичина, О. Олесь, В. Стус, У. Самчук, Ю. Покальчук та інші митці. Ці авторитетні видання допоможуть зрозуміти події минулого, героїчні й трагічні сторінки української історії, а через них – і наше сьогодення. Книги цікаві, корисні, зрозумілі для широкої аудиторії, для тих, хто хоче дізнатися правдиву історію своєї країни.

Рокитнянська Публічна бібліотека та її філії по населених пунктах Рокитнянської селищної територіальної громади з нагоди цієї трагічної події провели низку тематичних заходів: патріотичні години, інформаційні хвилинки, бесіди, та презентували відповідні книжкові виставки:

Фото без описуКрути. Січень 1918 року: документи, матеріали, кіносценарій  упоряд. Я. Гаврилюк. – Київ:  Просвіта, 2008. – 840 с.: іл.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2008 р. Завершує видання кіносценарій «Крути».

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуКрути: Збірка у пам’ять героїв Крут / Упоряд. Зінкевич О., Зінкевич Н. – Київ: Смолоскип, 2008. – 422 с. 

До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 90- річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед-публіцистика різних часів. Загалом близько  сотні «крутянських» віршів нараховує  розділ «Поезія». Широко цитованим є вірш П. Тичина  «Пам’яті тридцяти», а також поезія Є. Маланюка,  Ю. Клена, Яра Славутича, А. Листопад. Найцінніша частина книги-спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь.

 

 

 

Фото без опису

Героїка трагедії Крут /упоряд. В. І.Сергійчук. – Київ: Україна, 2008. – 464 с.

У спогадах учасників бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно – політичних воєнних подій, осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковане раніше тільки в еміграції й не скрізь містить повні імена авторів. Розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917- 1921 роках.

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуРябий М.О. Ще не вмерла Україна: Роман. – Київ: Укр.письменник, 1994. – 286 с.

Тільки з проголошенням України незалежною державою довідались наші люди про те, як у січні 1918 року під невеличкою залізничною станцією Крути хрестилася молодою кров’ю воля щойно народженої Української Народної Республіки. Те, що тут тоді сталося, круто переінакшило долю мільйонів українців, серед них, зокрема, і видатного письменника, першого українського прем’єр-міністра Володимира Винниченка, і колишнього фронтовика, студента Київського університету Андріана Земледуха – літературних героїв цього твору. Берестейська мирна угода, крах Української Центральної Ради, проголошення гетьманату, повстання проти гетьмана Павла Скоропадського, тріумфальний в’їзд Директорії на чолі з Винниченком до Києва, столиці УНР, – всі ці події, підсвічені вдумливим поглядом із сьогодення, яскраво постають зі сторінок  роману М. Рябого.

 

 

Фото без опису

Файзулін Я. Історія.UA. Постаті, факти, версії /Я. Файзулін.- Київ : Комора, 2021.- 560 с.

Видана до 30-ї річниці незалежності України, книга розповідає про знакових персон та важливі події ХХ століття. Розповідь автора разом із уривками газетних публікацій, офіційних документів, щоденників очевидців створює захопливий калейдоскоп цього, здавалося б, найближчого до нас, та водночас найменш знаного часу, що все ще ховається під шаром радянських міфів.

 Немов машина часу вона перенесе читача на десятки років у минуле і дозволить також опинитися у вирі важливої для України героїчної події –  бою на залізничній станції Крути 29 січня 1918 року. Одразу після виходу з друку книга отримала суспільний резонанс. Письменники, політики, культурні діячі та публічні інтелектуали вже назвали книгу обов’язковою до прочитання кожним українцем та українкою.

Фото без описуТур-Коновалов К. Крути 1918 : роман / К. Тур-Коновалов. – Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля». – 2018. – 224 с.

Драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини. Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі «Арсенал». І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію «червоним». Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника…У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаючись за незалежність та любов.

 

Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя в боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь