Медичні відходи

Дата: 20.12.2023 14:43
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Медичні відходи – один з найбільш небезпечних видів сміття, адже такі відходи можуть стати джерелом для блискавичного поширення інфекцій, отруєння чи радіоактивного забруднення довкілля. Утилізація медичних відходів потребує особливої уваги й відповідальності.

Тому сучасне управління медичними відходами має бути максимально ефективним і безпечним. Один із найперших кроків у цьому напрямі – безпечне сортування такого типу сміття у герметичні контейнери для медичних відходів. Для цього розроблені окремі функціональні рішення, наприклад урни, які щільно закриваються кришкою та відрізняються своєю міцністю, системою моніторингу заповненості й вологонепроникні.

Медичні відходи – це будь-які матеріали, що залишаються після надання медичної допомоги або проведення лабораторних досліджень. За ступенем ризику їх розподіляють на чотири категорії:

Категорія «А» – безпечна, до неї належать паперове чи картонне паковання, пластиковий посуд, одяг й подібні речі. Таке сміття можна відсортовувати й викидати разом з побутовими відходами.

Категорія «B» – потенційно інфекційна. Сюди входять шприци, голки, катетери, скальпелі, а також бинти, серветки, рукавички та речі, забруднені кров'ю чи іншими біологічними речовинами. Це сміття потребує спеціального збору та знешкодження.

Категорія «C» – анатомічна, до неї належать зокрема тканини, кров, сироватка, культури мікроорганізмів, які можуть бути джерелом інфекційних захворювань і потребують суворого контролю й утилізації.

Категорія «D» – спеціальна, вона включає ліки, реактиви, радіонукліди, ртуть й інші небезпечні речовини. Це найбiльш небезпечна категорiя медичних вiдходiв. Таке смiття треба збирати окремо в непроникні герметичні контейнери й iзолювати та зберiгати в спецiальних умовах.

Медичні відходи, які належать до небезпечних категорій, не можна просто викидати на смітник або спалювати на вогнищі. Це загрожує непередбачуваними наслідками для здоров'я й екології. Для безпечної утилізації застосовують низку спеціальних методів:

термічне знешкодження – це спалювання медичного сміття у спеціальних високотемпературних печах, для цього їх нагрівають до 800-1200 °C. Цей метод знищує більшість iнфекцiйних агентiв та зменшує об’єм смiття до 10-30% від початкового. Проте такий метод утворює токсичні гази й потребує захоронення залишкiв смiття.

автоклавування – це стерилізація медичних відходів парою під тиском у спеціальних апаратах – автоклавах. Однак такий метод не може повністю знищити медичні відходи, тому залишається потреба їх подрiбнювати й захоронювати.

хiмiчне знешкодження, як й автоклавування, не знищує медичне сміття, проте знезаражує розчинами хлору, формальдегіду та iнших хiмiчних речовин. А тому такі продезинфіковані відходи все одно потрібно подрібнювати й захоронювати.

механіко-бiологiчне знешкодження – це обробка медичних відходів з допомогою ферментативних процесiв або мікроорганізмів. Цей метод бiодеградує медичне сміття й зменшує його об’єм до 90-95% вiд початкового.

Як оптимально утилiзувати медичнi вiдходи категорiї В (рекомендацiї ЦГЗ)

Медичнi вiдходи категорiї «В» – найпоширенiші в Українi. Вони складають близько 80% від усієї кількості медичного сміття. Ця категорiя вiдходiв потребує особливої уваги, адже вона – потенційне джерело iнфекцiй і зараження.

Сортувати медичні відходи категорії «В» потрібно окремо за видами: пластик, скло, папір, тканина, гума й інші. Це спростить їхню утилізацію й зменшить кількість сміття.

Упаковувати такі медичні відходи треба у спеціальні пакети, які мають жовтий колір та позначення "B" й стійкі до проколів, протікань чи розривів урни. Саме тому контейнери KF Systems виготовлені з міцного металу, мають окремі ємності для кожного виду відходів й оснащені системою моніторингу заповненості, щоб знизити частоту контактування з небезпечним сміттям.

Зберігають відходи категорії «В» в окремих приміщеннях або на спеціально відведених територіях, які мають належне охоронне та санітарне обладнання.

Це медичне сміття передають на утилізацію ліцензованим підрядникам, які дотримуються норм і правил перевезення й знищення медичних відходів. Ми працюємо зТОВ " науково - виробнича компанія" Укрекопром".

Крім того, щоб знизити екологічну небезпеку відходів категорії «В», до них застосовують автоклавування, піроліз, стерилізацію та інші методи знезараження.

Поводження з медичними відходами — це відповідальність кожного, яка починається з правильного маркування й сортування такого сміття в герметичні контейнери, щоб небезпека в жодному разі не потрапила назовні, інакше утилізація втратить будь-який сенс.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь