ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 30.11.2023 10:21
Кількість переглядів: 107

Фото без описуМобільний застосунок «Моя податкова»

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що ДПС розроблено новий мобільний застосунок «Моя податкова». 

«Моя податкова» - зручний та простий у використанні застосунок, завдяки якому громадяни можуть отримувати електронні сервіси податкової служби та сплачувати податки з використанням запроваджених платіжних систем.  

Застосунок завантажується на телефони на платформі Android та  iOS.

Зауважимо, що частиною сервісів застосунку можна користуватися без ідентифікації: перевірити чек, знайти акцизну марку, отримати дані з реєстрів платників ПДВ та єдиного податку. 

Решта сервісів доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП – ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші.

Застосунок «Моя податкова» продовжуватиме вдосконалюватись та доповнюватись новими можливостями, відповідно до потреб платників податків.  

Чеки РРО/ПРРО при продажі коктейлів, виготовлених із використанням алкогольних напоїв

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або через програмні РРО (далі – ПРРО) для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Тобто, для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов’язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

При програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив, тобто передбачає одноразове відображення реквізитів марки акцизного податку, в межах реалізації алкогольного напою частинами, який розлито виробником у тару, що була маркована такою маркою. 

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесені зміни до ПКУ, зокрема щодо порядку формування та коригування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Так, згідно з вимогами п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, до плану-графіку проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

  • платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

При цьому внесення змін до плану-графіку може здійснюватися щомісячно, з урахуванням форс-мажорних обставин, обставин непереборної сили, наявності/відсутності безпечних умов для проведення перевірок, які визначені п.п. 69.2 прим. 1 п. 69 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та з урахуванням вимог, встановлених п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Формування плану-графіку проведення документальних планових перевірок та внесення змін до нього здійснюються без урахування вимог, передбачених п. 77.2 ст. 77 ПКУ.

ФОП – платники ЄП звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовуються за призначенням для провадження господарської діяльності

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.п. 269.1.1.1 п.п. 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 ПКУ, платниками плати за землю є, зокрема, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв).

При цьому, платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку І-ІІІ груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку ІУ групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва - п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ.

Отже, звільняється від сплати земельного податку (в т. ч. обов’язку нарахування, подання податкової звітності із земельного податку) ФОП – платник єдиного податку:

- І-ІІІ груп  -  за земельні ділянки, що використовуються  такою особою за призначенням для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування);
- ІУ групи, за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Операції з постачання товарів/послуг, які вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  відповідно до п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої – третьої групи.
Якщо особа, яка відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої ст. 181 суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою - п. 182.1 ст. 182 ПКУ.
Згідно із розділами V та ХХ ПКУ, до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20 %), ставками 7 та 14 %, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь