ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 10.11.2023 12:49
Кількість переглядів: 140

Фото без описуПовідомити про порушення організації контрольно-перевірочних заходів територіальними органами ДПС – це легко і доступно!

Державна податкова служба України інформує про нову можливість для платників податків повідомити у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи територіальними органами ДПС під час проведення податкових перевірок за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS».

Наголошуємо, що при заповненні даних необхідно чітко та правильно заповнити такі поля:

  • назва Головного управління ДПС, яким проводиться перевірка;
  • код ЄДРПОУ платника податків, щодо якого здійснюються контрольно-перевірочні заходи;
  • адреса ГО, за якою проводяться контрольно-перевірочні заходи;
  • тип перевірки; 
  • інформаційні дані щодо наказу на проведення перевірки; 
  • прізвище, ім'я та по батькові працівників територіального органу ДПС, які беруть участь у проведенні перевірки;
  • інформаційні дані щодо матеріалів перевірки; 
  • суть порушення, на думку заявника, щодо організації контрольно-перевірочних заходів;
  • контактні дані заявника.

Необхідно зазначити, що інформація про ймовірні порушення організації контрольно-перевірочних заходів територіальними органами ДПС невідкладно отримує відповідну реакцію податкових органів шляхом дослідження зазначених питань у скарзі.

У жовтні 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 8,1 млрд грн акцизного податку

У жовтні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у сумі 8,1 млрд грн. Це становить 110,3 відс. показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України (додатково надійшло 0,76 млрд грн), та на 0,7 млрд грн або 10,1 відс. перевищує надходження жовтня минулого року.

Виконання показників доходів досягнуто за рахунок додаткових надходжень по вироблених та ввезених в Україну підакцизних товарах:

тютюнових виробах – на 0,28 млрд грн, або 105 відс. від доведеного показника доходів (5,6 млрд грн);

лікеро-горілчаній продукції – на 0,42 млрд грн, або 191,5 відс. від доведеного завдання (0,46 млрд грн);

пиву вітчизняного виробництва – на 0,05 млрд грн, або 116,4 відс. від  доведеного завдання (0,28 млрд гривень).

Розрахунки за надані послуги здійснені за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів: Чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п. 14 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Таким чином, суб’єкти господарювання, які не приймають оплату за надані послуги готівкою та/або не здійснюють приймання оплати в безготівковій формі, за допомогою електронних платіжних засобів (платіжних карток), жетонів, талонів тощо, звільняються від обов’язкового застосування РРО/ПРРО при прийманні оплати за послуги.

ДПС звертає увагу, що хоча право щодо незастосування РРО/ПРРО, встановлене п.14 ст.9 Закону №265, і не може бути використане суб’єктом господарювання при продажу товарів, суб’єкт господарювання не втрачає такого права, навіть за умови здійснення торгівлі товарами, у випадку приймання оплати за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Отже, у випадку здійснення торгівлі одночасно товарами та послугами, за умови приймання оплати саме за послуги, виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, суб’єкти господарювання мають право не застосовувати РРО/ПРРО з урахуванням п.14 ст.9 Закону № 265.

Як отримати інформацію про наявність/відсутність податкового боргу фізичній особі – громадянину

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що фізичні особи - не  суб’єкти господарювання, можуть отримати інформацію про наявність/відсутність податкового боргу, скориставшись сервісами Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.
Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua або за допомогою мобільного застосунку «Дія».

У режимі «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету користувач має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів.

Червоним кольором позначені суми заборгованості перед бюджетом.

У разі виникнення податкового боргу, контролюючий орган, відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПКУ надсилає (вручає) платнику податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога разом з детальним розрахунком суми податкового боргу надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 3060,0грн. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику.

Громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу:

- за своєю податковою адресою для звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку.

Для звірки щодо плати за землю ФО мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем обліку у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, земельних часток (паїв).

Які пільги з ПДФО і військового збору мають ФО – волонтери

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.п. 165.1.64 та 165.1.65 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

- кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України від 19.04. 2011 №3236-VI «Про волонтерську діяльність»;

- відшкодування неприбутковою організацією особі - волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст.11 Закону №3236-VI.

ФОП - платники єдиного податку І - ІІІ груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті ними для власних потреб, для операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 8 розд. І Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 №162 (далі - Інструкція №162) користувач має право за власним вибором відкривати відповідні рахунки в будь-яких надавачів платіжних послуг, що мають право відкривати рахунки користувачам згідно з Законом України від 30.06.2021 № 1591-IX «Про платіжні послуги» та Інструкції № 162.

Пунктом 10 розд.І Інструкції №162 встановлено, що фізична особа відкриває окремі рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Електронний резидент (е-резидент) відкриває поточні рахунки в банку для здійснення підприємницької діяльності.

За поточними рахунками, що відкриваються банками клієнтам-резидентам у національній валюті, здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України (абзац 1 п.24 розд.І Інструкції №162).

Забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними, платіжними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (абзац 3 п.24 розд.І Інструкції № 162).

Таким чином, фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку І - ІІІ груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті ними для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь