Обережно! Вірусний гепатит А

Дата: 02.11.2023 11:00
Кількість переглядів: 96

Фото без описуЗа інформацією МОЗ України у Вінницькій області зареєстровано спалах гепатиту А. Станом на 31.10.23 зафіксовано вже 247 випадків захворювання на вірусний гепатит А, зокрема 16 – за минулу добу. Із них лабораторно підтверджені 207 випадків, 118 людей перебувають на стаціонарному лікуванні. Серед захворілих – 35 дітей, у тому числі дошкільного віку. Хворіють також 9 студентів.Серед працівників закладів освіти зафіксовано 13, випадків вірусного гепатиту А, серед медиків - 7. Поодинокі випадки захворювання, окрім Вінниці, зареєстрували і в інших територіальних громадах області. Хворих на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Оскільки джерелом інфекції є хвора людина, ризик розповсюдження хвороби можливий з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Поширення вірусу відбувається здебільшого в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та субклінічну стадію характеризується сплесками інфекцій навесні й восени.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А.

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет, однак  можливі ускладнення з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • під час неорганізованого відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати кип’ятком;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворювання терміново звернутися до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни під час приготування страв, якісне миття фруктів та овочів.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Відділ державного нагляду 
за дотриманням санітарного законодавства 
Білоцерківського районного управління 
Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь