ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 01.11.2023 10:42
Кількість переглядів: 63

Фото без описуПовернення помилково та/або надміру сплачених сум ЄСВ

 

Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів затверджений наказом від 23.07.2021 № 417 (далі – Порядок №417).

У випадку надмірної сплати сум ЄСВ на рахунок 3556 перерахунок надміру або помилково сплачених коштів здійснюється органами ДПС на підставі заяви платника за формою, визначеною у додатку 1 Порядку №417.

Відповідно до п. 6 Порядку №417 повернення надміру та/або помилково сплачених коштів здійснюється виключно на підставі заяви платника податку та додатком (оригінал або завірена ним копія розрахункового документа (квитанція, платіжне доручення тощо), що підтверджує сплату коштів. 

Заява може бути подана платником до ГУ ДПС у Київській області в паперовій формі за адресою м. Київ, вул. Святослава Хороброго, 5А або в електронній формі через електронний кабінет та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу (режим «Листування з ДПС»).

В подальшому, для уточнення реквізитів рахунків пропонуємо скористатись модернізованим електронним сервісом «Електронний кабінет платника», розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС України http://cabinet.tax.gov.ua.

 

Працівниками ДПС Київської області встановлено черговий факт продажу товарів через мережу Інтернет без застосування РРО

 

Сфера Інтернет – це середовище, що постійно перебуває у русі, і практично кожного дня відкриваються нові його грані.

Розвиваючись, електронна комерція в Україні спонукає до вдосконалення та переналаштування різних перспективних методик ведення  бізнес-процесів. 

Наряду з перевагами для учасників електронного бізнесу існують і певні недоліки, які полягають у проведені господарської діяльності учасниками ринку без державної реєстрації та фіскалізації розрахункових операцій. Ведення діяльності у такий спосіб зрештою завдає збитків розвитку економіки та всьому суспільству в цілому.

Днями співробітники відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Київській області провели перевірку фізичної особи-підприємця, який, використовуючи інтернет-майданчик, налагодив систематичний продаж технічно складних побутових товарів без застосування РРО/ПРРО та використання праці найманого працівника без оформлення трудових відносин. Як наслідок, порушника притягнуто до адміністративної та фінансової відповідальності.

Наголошуємо, що відповідальне ставлення інтернет-торгівцями до виконання своїх обов’язків перед покупцями та державою щодо фіскалізації розрахунків дозволить зосередити контроль на псевдо-ФОП, суттєво скоротити «тіньові схеми», і водночас не торкнеться «мікропідприємців», які ведуть бізнес «у білу» і вже зараз сплачують всі податки та збори. 

Повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

 

На виконання ст.43 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями, Порядком інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 (Далі - Наказ № 60), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.04.2019 за № 370/33341 повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, пені та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, у випадках, передбачених законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які повертаються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу (далі - податкова декларація)), поданої до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення.

У заяві платник зазначає назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім'я якого відкрито рахунок), та визначає напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються:

- на поточний рахунок платника податків в установі банку; 

- на єдиний рахунок (у разі його використання); 

- на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету. 

Заява подається до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми в паперовій формі за адресою м. Київ, вул. Святослава Хороброго, 5а. 

Крім того, заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі (електронний документ) за допомогою засобів інформаційно-комунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

Тобто, заява може бути подана в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету через режим «Ведення звітності» за ідентифікатором форми F/J 1302001 (F – для фізичних осіб, J – для юридичних осіб) або у довільній формі через режим «Листування з ДПС» або  засобами програмного забезпечення «Єдине вікно подання електронної звітності» (забезпечує обробку Заяв, сформованих будь-яким програмним забезпеченням, в тому числі і спеціалізованим клієнтським програмним забезпеченням для формування та подання звітності до ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності»).

При створенні заяви в режимі «Ведення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами «рік», «період», «тип форми», зокрема «F/J13 Запити». З переліку запитів обирає необхідну форму заяви (F/J 1302001), а потім відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації).

У запропонованій формі заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані заповнюються автоматично.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Для цього у вкладці «Додатки» потрібно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми.

В подальшому, для уточнення реквізитів рахунків пропонуємо скористатись модернізованим електронним сервісом «Електронний кабінет платника», розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС України http://cabinet.tax.gov.ua.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь