Посадка нових дерев на місці старого саду

Дата: 31.10.2023 13:47
Кількість переглядів: 69

Фото без описуЧим небезпечна посадка нового саду замість старого і як уникнути загибелі молодих дерев?

Рано чи пізно доводиться викорчовувати старий садок.

І на його місці хочеться якнайшвидше закласти новий, адже список бажаних рослин і сортів вже складено, розсадник обраний, а уяву малює привабливі картини першого врожаю.

Чи можна садити новий сад на місці старого?

Ідеальне рішення – розбити молодий садок на новому місці. Як і трав'янисті рослини, дерева потребують свіжого ґрунту.

Якщо дозволяють умови, можна поміняти місцями сад та город. Це піде на користь і садовим, і городнім культурам. Але така розкіш доступна далеко не кожному.

У садівництві здавна існує одне правило: після викорчовування старого (хворого чи здорового, загиблого від морозу) дерева не можна відразу висаджувати нове дерево на його місце.

Ґрунту потрібен відпочинок.

Садити дерева на місці старого саду потрібно через два, а краще через три-чотири роки. А за цей час здійснити підготовчі заходи.

За попередні роки в землі накопичилися шкідливі речовини, що виділяються корінням, листям, грибними захворюваннями. Садівникові доводилося боротися з хворобами, часто обприскуючи дерево хімічними препаратами, які обов’язково потрапляли в ґрунт і накопичувалися в ній.

Приміром, від грибних хвороб ми захищаємо дерева мідьвмісними препаратами. Накопичення міді в землі гнітюче діють на деякі породи знову посаджених дерев, і вони будуть погано розвиватися.

Якщо посадити дерева одразу, то всі шкідники та хвороби від старих дерев одразу ж перекочують на нові. Молоді рослини, які ще не зміцніли після пересадки, важко переносять таке випробування. Особливо небезпечні листогризні шкідники.

У дорослому саду вони були непомітні, адже крона велика, листя багато. Зате на маленьких деревах їжі їм не вистачатиме, і саджанець може повністю втратити листя, що призведе до його ослаблення або загибелі.

За два-три роки шкідники підуть із порожнього місця. Профілактичні обробітки ґрунту біопрепаратами дозволять позбутися захворювань. Також за цей час почне розкладатися коріння старих дерев. Якщо ви хочете позбутися бур'янів та кореневої порослі сливи та інших рослин, то гербіциди безпечніше використовувати, коли в саду немає нових рослин.

Кожна порода дерева забирає з ґрунту певні поживні речовини, погіршується і фізичний стан ґрунту.

Деякі садівники намагаються вирішити цю проблему, висаджуючи на звільнене місце дерево іншої породи: замість персика – яблуню, наприклад. Але яблуня в цих умовах буде відчувати нестачу того елемента живлення, який «подобався» абрикосу. І це негативно позначиться на її розвитку.

Ґрунтоперевтома призводить до зниження врожаю знову посаджених культур на місці викорчуваних дерев. Боротися з цими наслідками дуже важко.

Втому ґрунту можна зняти, давши їй самій відпочити під чорним паром.

Оздоровлюють землю і знімають ґрунтоперевтому сидеральні культури: горох, квасоля, жито, гірчиця, суріпиця. Їх сіють влітку після збирання ранніх овочів. Ближче до осені, коли зелень сидератів відросте до 15-20 см, її закладають в ґрунт на 7-15 см (залежно від типу ґрунту). Для оздоровлення можна полити землю навесні препаратом фітоспорін-М, він вбиває спори парші, борошнистої роси, моніліозу та інших грибних хвороб.

Якщо вкрай необхідно садівникові зайняти звільнене місце новим саджанцем відразу після розкорчування, доведеться викопати посадкову яму просторішу – 70x80x100 см. Заповнюють її свіжою землею. Якщо є можливість, взяти землю з лісосмуги або з городу, де не росли плодові дерева, змішати її з органічними і мінеральними добривами (суперфосфат, сульфат калію або деревна зола). В чому сенс такої підготовки посадкової ями? Коріння молодого саджанця починає освоювати свіжу, не заражену токсинами землю, в ній саджанець рано приживається і розвивається. За межі посадкової ями коріння виходить вже зміцнілим. До цього часу ґрунтоперевтома значно знизиться.

Посадженому дереву необхідний особливо ретельний догляд: регулярний полив, щорічне внесення органічних добрив та біостимуляторів росту, посів сидеральних культур навколо дерева. Це буде сприяти кращому його розвитку.

Що робити, якщо новий сад уже посаджений?

Якщо ви з якихось причин не можете чекати або вже посадили новий сад відразу після викорчування старого, варто звернути увагу на деякі правила.

  1. Поміняйте місцями види рослин, наскільки це можливо. Посадіть яблуні на місце груш, смородину на місце агрусу і т.д.

  2. Приділіть особливу увагу підгодівлі. Старі дерева за багато років виснажили ґрунт. У молодих рослин надто слабка коренева система, вони не можуть добувати поживні речовини з глибоких шарів ґрунту, та й площа коренів маленька.

  3. Обов’язково заповнюйте посадкову яму свіжою землею.

  4. Хоча б перші 2-3 роки проводьте регулярні профілактичні обробки біопрепаратами все літо та осінь.

  5. Якщо старий сад хворів та уражався шкідниками, у перший рік після посадки саджанців проведіть серію обробок хімічними засобами, а наступного року перейдіть на біологічні для профілактики.

Ці нехитрі прийоми дозволять врятувати молодий садок від загибелі, прискорити його розвиток, отримати здорові сильні дерева та чагарники, які радуватимуть урожаєм уже за кілька років.

 

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва та

якості зерна Управління фітосанітарної

безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області                       Роман  КУЗНЯК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь