ДЕРЖАВА ВИДІЛИЛА 850 МЛН ГРН НА 9 ПРОЄКТІВ ВІДНОВЛЕННЯ МЕДЗАКЛАДІВ КИЇВЩИНИ

Дата: 17.10.2023 14:12
Кількість переглядів: 83

Фото без описуВідбулося чергове засідання Президії Конгресу регіональних влад при Президентові України, під час якого розглянули проблемні питання відбудови та відновлення територіальних громад Київської області.

«Від початку повномасштабної війни ворог зруйнував 161 об’єкт медичних закладів на Київщині. На сьогодні повністю відновлено вже 80, частково — 63. Продовжуємо цю роботу всією урядовою командою. Засідання Конгресу є важливим майданчиком, аби і центральна, і місцева влада спільно рухались в одному напрямку на благо українців. Лише скоординовані дії дозволяють досягнути максимальної ефективності, — зазначив міністр Віктор Ляшко. — Наразі з державного бюджету виділена субвенція в місцеві в сумі понад 850 млн грн на відновлення 9 медичних закладів в Київській області».

Пріоритезація медичних закладів для включення в проєкти відновлення відбувається таким чином, аби мешканці громади мали якомога повніший доступ до всього спектру якісної медичної допомоги. Йдеться як про капітальний ремонт корпусів надкластерних та кластерних медичних закладів спроможної мережі, так і про реконструкцію амбулаторій. Міністр наголосив на тому, що саме задля оптимізації обмежених ресурсів відбувалось формування спроможної мережі медзакладів у кожному регіоні України. 

Окрім державного фінансування процесу відновлення медичної інфраструктури Міністерство активно працює над залученням міжнародної допомоги. 

Так, в рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) запланована реалізація двох інфраструктурних проєктів в Київській області: добудова сучасного медичного центру в Ірпінській центральній міській лікарні та будівництво нового корпусу Іванківської центральної районної лікарні. 

Реалізація проєкту добудови медцентру в місті-герої Ірпінь надасть жителям Бучанського району, в якому проживає близько 400 тисяч людей, можливість отримати нові види медичної допомоги, які не надаються в жодному іншому лікувальному закладі регіону. Зокрема, йдеться про лікування пацієнтів з гострим інсультом та гострим інфарктом міокарда за допомогою ендоваскулярних втручань. На це виділяється більш ніж 227 млн грн.

Вартість проєкту будівництва нового корпусу Іванківської центральної районної лікарні на 59 ліжок разом з оновленням обладнання для хірургії складає 9 млн євро. Це дозволить забезпечити 30 тисяч людей, що проживають в громаді, якісними медичними послугами.

Крім цього, в межах меморандуму між МОЗ та Французькою асоціацією охорони здоров’я проводиться підготовча робота з метою встановлення та оснащення модульних центрів надання медичної допомоги, зокрема на базі Бородянської центральної районної лікарні. 

Міністерство активно працює над оснащенням сучасним обладнанням медичних закладів по всій Україні. Так, за 2022-2023 роки у рамках спільних зі Світовим банком, Глобальним фондом проєктів МОЗ, центральних закупівель ДП «МЗУ», ЦГЗ, коштом фонду UNITED 24 та у рамках гуманітарної допомоги до медзакладів Київщини було передано близько тисячі одиниць обладнання та транспорту. Серед них: 90 «швидких», а також таке дороговартісне обладнання як ангіографи, що вже розподілені в Броварську багатопрофільну клінічну лікарню та Бориспільську багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування;  апарати КТ, які отримали медзаклади в Білій Церкві, Вишгороді, Іванкові, Макарові, Миронівці, Обухові, Переяслав-Хмельницькому, Тетієві та Ірпені. Постачання ще одного ангіографа в міську лікарню Білої Церкви та апарату КТ в Київську обласну дитячу лікарню в Боярці очікується невдовзі.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь