Зустріч психологині Центру соціальних служб з військовими, які повернулись із зони бойових дій, а також з тими, які перебувають на військовій службі та захищають нас під час війни

Дата: 16.10.2023 14:40
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

Відомо, що стрес негативно впливає на наше здоров'я та гормони, які виділяються під час стресу. Про ці гормони, а також про методики подолання стресу поговорили під час зустрічі з військовими, які повернулись із зони бойових дій, а також з тими, що перебувають на військовій службі та захищають нас під час війни. Психологинею Центру соціальних служб Рокитнянської селищної ради також було висвітлено питання щодо міфів про психологічну допомогу та про фахівців, що можуть допомогти у стабілізації психічних процесів. 

Коли ми відчуваємо стрес, наші надниркові залози виділяють два гормони — адреналін і кортизол. Це різні гормони, які по-різному впливають на наш організм. Проілюструємо цей вплив на прикладі стрибків з парашутом. Коли людина вперше стрибає з парашутом, вони відчуває стрес, а разом з ним - страх. При цьому виділяється кортизол, який ще називають гормоном страху. Коли ж людина займається парашутним спортом, вона вже страху не відчуває, але відчуває стрес, пов'язаний із задоволенням. У цьому випадку виділяється гормон адреналін. Обидва гормони потрібні організму для того, щоб йому легше було впоратися зі стресом. Небезпеку для здоров'я вони становлять лише в тому випадку, коли виділяються у великих кількостях або коли людина перебуває в постійному стресі. Про надмірне вироблення кортизолу може свідчити сонливість, постійне бажання з'їсти щось солодке і калорійне, погіршення пам'яті та уваги. За частих стресів кортизол прискорює процеси старіння організму за рахунок пригнічення вироблення естрогену і сприяє відкладенню жиру. Також надлишок кортизолу призводить до депресії, оскільки його вироблення знижує дію серотоніну й дофаміну — гормонів задоволення. Наслідки надмірного вироблення кортизолу — зниження імунітету, підвищення тиску, гіпоглікемія, зменшення м'язової тканини, відкладення жиру в зоні живота. Як наслідок, це може призвести до підвищення рівня холестерину, діабету, інфаркту та інсульту.

Для того, щоб мінімізувати вплив стресу на організм, необхідно дотримуватися здорового способу життя: обов'язково відпочивайте, спіть достатньо вночі; харчуйтеся раціонально і рівномірно; додайте до свого повсякденного графіку фізичні навантаження. Дуже важливо робити зарядку вранці, оскільки вироблення кортизолу підвищується вранці.

Поширені міфи щодо психологічної допомоги:

  • «Психотерапія» – це завжди дуже довго
  • «У нас нема хороших фахівців»
  • «У мене немає на це часу»
  • «Все ще не настільки погано»
  • «З мене будуть насміхатись»
  • «Проблеми вирішаться самі собою»
  • «Одними розмовами не допоможеш»
  • «Я сам собі психолог»

Це різні фахівці, які допомагають пережити травматичний досвід.

Психолог працює зі здоровими людьми, у яких у житті виникли психологічні проблеми: проблеми в сім’ї, проблеми на роботі, розлучення, надмірні страждання. Коли людина не може в собі розібратись: не може вибрати собі професію чи заробляючи хороші гроші не може зрозуміти, чи на своїй роботі вона знаходиться. Усе це – суто психологічні речі. Це є в кожного.

Психотерапевт – це людина, яка має медичну освіту в Україні і вона вже лікує, але лише немедикаментозними методами: словом або опосередковано (наприклад, ігротерапія).

Психіатр – суто біологічний лікар, який лікує проблеми з мозком медикаментами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь