ОБЕРЕЖНО СКАЗ!

Дата: 03.10.2023 16:44
Кількість переглядів: 140

Фото без опису У зв’язку з напруженою епізоотичною ситуацією щодо сказу тварин в Київській області, з метою посилення заходів з профілактики сказу тварин на території Рокитнянської селищної територіальної громади, керуючись Законам України «Про ветеринарну медицину», рішенням Рокитнянської селищної ради затверджено Правила поводження та утримання собак, котів та диких тварин в смт Рокитне, які встановлюють вимоги щодо утримання домашніх та диких тварин в неволі.

С к а з – це гостре інфекційне захворювання, за якого уражається центральна нервова система і яке завжди закінчується смертю. Сказом частіше хворіють дикі тварини - вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші. Від них при укусі, обслиненні - заражаються домашні тварини і люди.

Збудник сказу – вірус, який зумовлює хворобу у диких тварин – вовків, лисиць, гризунів. Людина заражається під час укусів хворими тваринами або коли їх слина потрапляє на пошкоджену шкіру, наприклад, через подряпини. Найнебезпечніше порізати руку під час знімання шкури хворої лисиці. Вірус сказу в зовнішньому середовищі дуже нестійкий, чутливий до дії сонячних променів, під час кип’ятіння гине миттєво. Мило, 70% спирт, розчин йоду вбивають його за 1 хвилину. У слині вірус зберігається майже добу. Коли він потрапляє до рани,  починає по нервовим закінченням рухатися до центральної нервової системи, де розмножується у клітинах головного та спинного мозку. Після нагромадження у клітинах мозку вірус починає рухатися до слинних і слізних залоз. Інкубаційний період – від 7 днів до 1 року і навіть більше.

Ознаки сказу дуже різноманітні. Найбільш характерні - слиновиділення, водобоязнь, агресивність, параліч, але іноді вони можуть бути відсутні. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій.

Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, часто змінює місце проживання, тікає з дому, гризе неїстівні предмети. Голос - пропадає. Собака стає дратівливою відмовляється від їжі і води, не відгукується на поклик, не слухається господаря. У неї відвисає хвіст і нижня щелепа, рясно виділяється слина, з'являється хиткість ходи. Тварина здатна мовчки, без гавкоту, накинутися на зустрічних і вкусити їх.

Найбільш небезпечна інша форма сказу - тиха. Основні ознаки хвороби можуть бути виражені слабо.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до Рокитнянської державної дільничної лікарні ветеринарної медицини, що знаходиться за адресою: смт Рокитне, вул. Гетьманська, 9, тел. 04562 51265.

Нехтування та байдужість до проведення щеплень тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі ваших чотирилапих друзів, та стати загрозою здоров’я вашої сім’ї!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь