Фактори, які впливають на якість зерна при зберіганні

Дата: 18.09.2023 14:55
Кількість переглядів: 96

Зерно – це живий організм, в якому відбуваються фізіологічні процеси і як будь-який живий організм воно дихає. Від інтенсивності дихання зернової маси  при зберіганні, залежить її якість та термін зберігання. Найважливішими факторами, які визначають інтенсивність дихання зерна, є вологість і температура.

Вологість. Сухе зерно дихає досить повільно. Зерно середньої сухості дихає у 2–4 рази інтенсивніше, ніж сухе. За досягнення зерном критичної вологості, у ньому з’являється вільна волога. У міру подальшого зволоження зерна і нагромадження в ньому вільної вологи ще більше зростає інтенсивність дихання, підвищується температура та виникає загроза пошкодження мікроорганізмами, псування внаслідок самозігрівання. При зберіганні зерна на елеваторах, його вологість не повинна бути вища, ніж допустима. 

    Технологічно допустима вологість залежно від терміну зберігання зерна, %

Зерно

Зберігання

до 1 року

більше 1 року

Пшениця, жито, ячмінь, гречка

14-15

13-14

Овес, рис

13-14

13-14

Кукурудза, просо

14-15

12-13

Горох

15-16

14-15

Соняшник, ріпак

6-8

-

Добре зберігається сухе зерно, тобто таке, яке має вологість нижчу від допустимої на 1-2%. При зберіганні середньо-сухого зерна з'являється небезпека посилення інтенсивності дихання і розвитку мікроорганізмів та комах. Зерно, вологість якого перевищує критичну на 2-3% починає швидко втрачати якісні показники.

Температура зернової маси. Зниження температури значно послаблює інтенсивність дихання всіх живих компонентів зернової маси і сприяє збільшенню строків її зберігання. Чим нижча температура, тим менша інтенсивність дихання зерна. Так, охолодження зерна до 15…10 ℃ знижує величину втрат більш як у 4 рази, а до 5℃ – у 35 разів. Важливість охолодження полягає ще й в тому, що за досить низьких температур шкідники впадають в сплячку і не завдають шкоди зерну. Крім того, охолодження припиняє процес розвитку грибків. Кожне разове охолодження додатково просушує зерно, знижаючи його вологість ще на 0,5-1,5%. 

Стан і якість зерна також впливають на його зберігання. Пошкодження зерна – механічні, мікробіологічні та шкідниками суттєво посилюють інтенсивність дихання, внаслідок чого зернова маса стає менш стійкою під час зберігання.  Це пояснюється великим ураженням битих та пошкоджених зерен мікроорганізмами і, нарешті, більш вільним доступом кисню до клітин.

Зерносховище має надійно зберігати зерно, захищаючи його від різних видів впливу: атмосферних опадів, грунтових і поверхневих вод, гризунів, птахів, комірних шкідників ; бути зручним для завантаження та вивантаження зерна і контролю за його станом.

Вплив негативних факторів при зберіганні зерна в зерносховищах можна зменшити, використовуючи такі заходи, як: 

- провітрювання або аерацію зерна механічними способами;

- вентилювання, при якому зерно продувається свіжим повітрям;

- охолодження, при якому зерно продувається охолодженим повітрям;

- хімічне знезараження та консервування зернової маси.

 

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва та

якості зерна Управління фітосанітарної

безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області  Роман  КУЗНЯК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь