Київська область є неблагополучною щодо лептоспірозу

Дата: 19.07.2023 08:17
Кількість переглядів: 127

Фото без описуЩорічно серед мешканців Київської області реєструються випадки захворювання на лептоспіроз, за останні 10 років в області зареєстровано 136 випадків захворювань. За 6 місяців 2023 року зареєстровано 4 випадки захворювань – у Білоцерківському, Броварському, Бориспільському, Бучанському районах. Два випадки закінчилися смертю хворих (c. Насташки, Білоцерківського району та м. Бровари).

🔹Захворюваність на лептоспіроз носить сезонний характер і зростає весною і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм, де відбувається зараження.

🔹Що ж таке лептоспіроз? Це небезпечне інфекційне захворювання, спільне для людей і тварин, яке спричиняється мікроорганізмами – лептоспірами.

🔹Джерелом збудника лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії), переважно дрібні ссавці – мишовидні і водні гризуни, комахоїдні, с/господарські тварини, собаки, лисиці, норки тощо. Від людини до людини збудник не передається. В першу чергу небезпеку для людини і свійських тварин становлять пацюки та миші, які хворіють переважно без клінічних ознак та є носіями збудника все життя, при масовому розмноженні гризунів, значно підвищується ризик інфікування лептоспірами людей і тварин. В останні роки, у зв’язку з глобальним потеплінням створилися сприятливі умови для підтримання популяції гризунів та збільшення їх кількості (менш суворі зими, достатня кількість корму), цьому сприяють і зменшення обсягів дератизаційних заходів через фінансові труднощі, війну, окупацію окремих територій України.

Тварини виділяють лептоспіри з сечею, які забруднюють воду водойм тощо (у водоймах лептоспіри виживають до 300 днів, у вологому грунті більше півроку, добре переносять морози). В організм людини лептоспіри потрапляють через незначні, часто непомітні, пошкодження шкіри і слизові оболонки порожнини рота, шлунково-кишкового тракту, очей, носа. Люди інфікуються під час купання у забруднених збудником водоймах, вживаючи сиру воду з них або забруднені гризунами харчові продукти, під час догляду за хворими тваринами чи розбирання їхніх туш, через недотримання правил особистої гігієни.

🔹На території Київської області переважає водний шлях передачі (наприклад, під час купання, риболовлі, сільськогосподарських робіт на зволожених місцевостях), в окремих випадках має місце контактний та аліментарний шлях передачі (догляд за тваринами, контакт із гризунами, вживання контамінованих їжі та води).

🔹Від моменту попадання збудників в організм людини до початку захворювання проходить від 2 до 28 днів. Симптоми варіюють від легких (гарячка, головний біль, біль у м’язах, особливо литкових, почервоніння очей, діарея), до важких (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть смерті хворого.

🔹Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань, зокрема грипу. До того ж захворювання може інколи протікати блискавично. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого.

🔹Щоб запобігти захворюванню на лептоспіроз слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • здійснювати заходи по захисту житла, продуктових складів, харчових підприємств, об’єктів громадського харчування, торгівлі тощо від проникнення в них гризунів, водоймища від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами;
  • при зберіганні харчових продуктів не допускати їх забруднення гризунами;
  • знищувати щурів і мишей (в першу чергу на об’єктах громадського харчування і торгівлі), біля водоймищ, у сільськогосподарських угіддях;
  • купатися і брати воду для технічних потреб необхідно тільки у спеціально відведених і облаштованих місцях;
  • проводити профілактичні щеплення проти лептоспірозу сільськогосподарським тваринам та собакам.

Якщо зараженню запобігти не вдалося – необхідно негайно звернутися за медичною допомогою і не займатися самолікуванням!

Своєчасне звернення та рання діагностика захворювання сприяє вчасно розпочатому лікуванню та збереженню життя захворілого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь