ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 05.07.2023 08:49
Кількість переглядів: 52

Фото без описуЗ 01 липня при сплаті бюджетних платежів та єдиного внеску використовується виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу»

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з метою мінімізації кількості обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції та спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції, Міністерством фінансів України затверджено наказ від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (далі – Наказ №148), який набрав чинності з 01 квітня 2023 року. 

Наказом №148 передбачено, що з 01 липня 2023 року, платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який передбачає заповнення тільки двох обов’язкових полів встановленого формату, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». 

Зазначене не стосується платників єдиного рахунку.

Під час заповнення поля «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати.

Приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» під час сплати ЄСВ:

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця

По-старому заповнювали так:

*;101;30120659;єдиний внесок за лютий 2023 року;;;.

Приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» під час сплати ЄП:

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за І квартал 2023 року

По-старому заповнювали так:

*;101;30120659;єдиний податок за І квартал 2023 року.

Вартість подарунків, безоплатно переданих роботодавцем працівникам, які перебувають у трудових відносинах з ним, є базою нарахування єдиного внеску

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, які використовують працю ФО на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

Базою нарахування ЄВ для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 108/95-ВР).

Стаття 1 розд. 1 Закону №108/95-ВР визначає, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмежуваня видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5. 

Відповідно до п.п. 2.3.2 п. 2.3 розд. 2 Інструкції №5, одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних або пам’ятних дат, у грошовій та натуральній формі), відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

Вартість подарунків до ювілейних та пам’ятних дат, безоплатно переданих роботодавцем працівникам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, відноситься до інших виплат, які не належать до фонду оплати праці: це суми благодійної допомоги, виплаченої особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством - п.3.32 розд.3 Інструкції №5.

Отже, вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі), є базою нарахування  єдиного внеску лише у разі перебування таких працівників у трудових відносинах з роботодавцем.

Подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту (далі – Повідомлення) подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

До приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету доступ надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID). У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету забезпечена можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі Повідомлення, підписання і подання такої звітності до контролюючих органів.

Щоб сформувати Повідомлення в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: рік, період, щодо якого здійснюється звітування, за допомогою кнопки «Створити» обирає тип форми «J(F)30 Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Із запропонованого переліку форм обирає форму «J(F)3001003» Повідомлення про прийняття працівника на роботу/ укладення гіг-контракту, зазначає відповідний територіальний орган ДПС (регіон, район) в полі «Код ДПІ» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискає кнопку «Створити».

У режимі «Перегляд звітності» користувач Електронного кабінету має можливість переглянути подану звітність.  

Вкладка «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки податкової звітності, інформаційних повідомлень, кореспонденції, надісланих користувачу Електронного кабінету.

Для інформаційної підтримки та допомоги платникам при користуванні Електронним кабінетом, у відкритій та приватній частині Електронного кабінету міститься режим «Допомога», в якому розміщено інструкцію користувача по кожному режиму Електронного кабінету.

Який строк служби РРО

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05. 2004 року № 601, строк служби - це строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. Строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції.

Якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це здебільшого стосується старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо семирічного з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску, строку служби апарата.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь