Звернення депутатів Рокитнянської селищної ради VIII скликання до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Дата: 03.07.2023 15:54
Кількість переглядів: 336

Фото без описуВерховна Рада України

вул. М. Грушевського, 5

м. Київ, 01008

Кабінет Міністрів України вул. М. Грушевського, 12/2 м, Київ, 01008

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Рокитнянської селищної ради VIII скликання
до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України
з приводу розгляду у найкоротші терміни законопроекту
№ 8371 від 19.01.2023 та невідкладного вжиття заходів щодо
припинення договорів оренди та/або користування майном

з релігійними організаціями, які не виконують вимоги законів України,
враховуючи нагальний суспільний запит

 

Ми, депутати Рокитнянської селищної ради, звертаємось із закликом розірвати договори оренди та/або користування релігійними спорудами, що перебувають у державній власності, з тими релігійними організаціями, які не дотримуються вимог Закону України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» від 20 грудня 2018 року № 2662-VIII.

 

Згідно з цим Законом релігійні об’єднання зобов’язані відображати належність до релігійної організації за межами України, до якої вони входять, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої організації.

 

Однак релігійні громади, які представляють в Україні російську православну церкву (а саме - осередки Української православної церкви (московського патріархату) (далі - УПЦ (МП), і досі не зареєстровані відповідно до вимог, установлених чинним законодавством України.

 

Це створює пряму і безпосередню загрозу національній безпеці нашої країни, яка живе в умовах повномасштабної війни.

 

Релігієзнавча експертиза, проведена відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, установила, що УПЦ (МП) так і не розірвала зв’язок з російською православною церквою. Натомість відмова УПЦ (МП) виконати вимоги українського законодавства дозволяє їй і надалі здійснювати свою підривну діяльність, спрямовану на розкол у суспільстві, прикриваючись фальшивим статусом нібито української церкви.

 

Російська православна церква у тісній співпраці з державною владою держави-агресора відіграла значну роль у формуванні та поширенні ідеології «русского міра» та виявила себе як організація, яка ідеологічно обґрунтовує та підтримує засобами пропаганди злочини російської федерації проти України.

 

Саме тому на сьогодні актуальним є суспільний запит на припинення права постійного користування земельними ділянками УПЦ (МП) та відповідно використання ними культових споруд.

 

Положеннями статті 141 Земельного кодексу України визначено, що припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці, є одними з підстав припинення права користування земельними ділянками.

 

Вказані приписи норм законодавства України зобов’язують органи державної влади та органи місцевого самоврядування у будь-яких правовідносинах діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що прямо передбачені Конституцією та законами України. Правовідносини, що виникають із договірних зобов’язань - не виключення.

 

З метою унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України, в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (№ 8371 від 19.01.2023).

 

Його розроблено на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 01 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 01 грудня 2022 року № 820/2022.

 

Зазначене вище рішення прийнято за результатами розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії російської федерації проти України, з метою забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

 

Унеможливлення (заборона, обмеження) діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України, в державі, яка здійснює збройну агресію проти України стане додатковою, визначеною законом підставою, для припинення відповідних договорів. Після прийняття Верховною Радою України зазначеного законопроекту, орендодавці земель комунальної власності зможуть вжити заходів щодо розірвання договорів оренди з Українською православною церквою московського патріархату на підставі нової норми законодавства.

 

Проте, наразі відповідні акти законодавства України не ухвалені Верховною Радою України чи Кабінетом Міністрів України.

 

Вважаємо, що відновлення законності та правопорядку у сфері регулювання діяльності релігійних організацій шляхом розірвання договорів оренди та/або користування на будівлі, що перебувають у державній власності, з осередками церкви держави-окупанта та прийняття в найкоротші терміни відповідних змін в законодавство щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату - матиме позитивний вплив на суспільство в цілому.

 

Оскільки Рокитнянська селищна рада не має повноважень забороняти діяльність тієї чи іншої юридичної особи на території громади, УПЦ МП має бути ліквідована державою на національному рівні. Водночас, місцеве самоврядування не може ігнорувати нагальний суспільний запит і терміновість питання, зумовлену очевидними загрозами для національної безпеки.

 

Враховуючи вищенаведене, звертаємось:

Підтримано ⇒ рішенням 41 сесії Рокитнянської селищної ради VIII скликання від 29.06.2023 № 2592.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь