Особливі вимоги до зберігання олійних культур

Дата: 26.06.2023 14:22
Кількість переглядів: 76

Фото без описуДо зберігання олійних культур пред'являються особливі вимоги, що пов'язано з великим вмістом жиру, який не здатний зв'язувати і зберігати вологу. Самозігрівання в партіях олійних культур відбувається значно швидше, що пов'язано з великим виділенням тепла під час окислювальних процесів. Крім того, на збереження насіння олійних культур значно впливає ступінь його очищення, зокрема надмірна кількість у зерновій масі пошкоджених і повністю або частково обрушених насінин.

Про зберігання ріпаку

Для забезпечення надійного зберігання насіння ріпаку, необхідно подбати про технічне обладнання сховищ та дотримуватися відповідних умов і режимів зберігання.

Зерно ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%, але з метою забезпечення більш надійного його зберігання, на практиці його вологість намагаються знизити до 7%. На тривале зберігання строком від 1 місяця в зерносховище треба закладати і зберігати насіння ріпаку з вологістю не більше ніж 7%, вмістом сміттєвої домішки не більше ніж 1% та оліїстої домішки не більше ніж 3%. Насіння ріпаку з вологістю понад 8% треба зберігати на токах не більше доби. Процес очищення слід організувати таким чином, щоб насіння ріпаку якнайменше зазнавало пошкоджень і механічного травмування.

При зберіганні ріпаку потрібно постійно контролювати вологість навколишнього повітря у зерносховищі, а також умови зберігання насіння, передусім його температуру та вологість. Річ у тім, що внаслідок дихання насіння ріпаку у верхніх його шарах конденсується волога, підвищується температура, і таким чином з’являються місця самозігрівання.

Отже, особ­ли­вої ува­ги по­тре­бує кон­троль ста­ну верхніх шарів на­си­пу ріпаку. Внаслідок підви­щен­ня тем­пе­ра­ту­ри та ди­хан­ня зерна, на­сам­пе­ред, у верхніх ша­рах кон­ден­сується во­ло­га, можуть з’яв­итися осе­ред­ки са­мозігріван­ня. Для збереження ріпаку ефективними є заходи, які спрямовані на охолодження зерна, зниження відносної вологості повітря, зменшення доступу кисню до зернової маси. Вологий і сирий ріпак необхідно негайно вентилювати, однак у зв'язку з великим опором насипу висоту його необхідно зменшувати. Активне вентилювання атмосферним повітрям є практично єдиним найбільш ефективним способом приведення такої дрібнонасіннєвої культури, як ріпак, до стійкого стану для подальшого тривалого зберігання і підвищення його якості.

Під час зберігання ріпак швидко ущільнюється, тому через зернову масу погано проникає повітря. Таким чином, систему вентиляції сховища роблять більш потужною, аніж у складах для зберігання зерна інших культур (ріпак має низьку шпаруватість, тож потрібен більший потік повітря, щоб його провентилювати). Щити каналів активного вентилювання у зерносховищах повинні бути укладені дуже щільно, інакше ріпак «протече» у вентиляційні канали. Для зберігання ріпаку в силосах потрібні спеціальні аероднища - решітки з діаметром отворів 1,5 мм.

Які процеси відбуваються в насінні соняшнику при зберіганні

За високої вологості і температури насіння соняшнику переходить в стан інтенсивної життєдіяльності, змінюється його хімічний склад:

  • ядра насіння набувають темного кольору;
  • з'являється затхлий запах;
  • з'являється гіркий смак;
  • підвищується кислотність.

Розвиток термофільних бактерій може привести до повної втрати якісних показників.

Відтак, основну увагу під час підготовки насіння олійних культур до зберігання слід приділяти доведенню його до оптимальної вологості і температури.

Оптимальними показниками вологості та температури для зерносховищ, де зберігається соняшник, є:

  • вологість - 7 %;
  • температура - 10℃.

На тривале зберігання в зерносховища без активного вентилювання закладають насіння соняшнику з вологістю не більше 7% і засміченістю не більше 2%, на тимчасове зберігання (терміном до одного місяця) - насіння з вологістю не більше 9% і засміченістю не більше 3% за умови їхнього активного вентилювання. Насіння соняшнику (із обов’язковим наступним сушінням) із вологістю від 9 до 13% і за температури атмосферного повітря до 10°С має зберігатися на токах(площадках) не більше однієї доби, оскільки вже за кілька годин у масиві зерна може розпочатися самозігрівання, а за добу процес набере такої сили, що призведе до початку його псування. Соняшник вологістю понад 13% не підлягає зберіганню, його потрібно негайно сушити і потім охолоджувати в потоці. Крім цього, на терміни зберігання соняшнику впливають не тільки температура і вологість, але і вміст обрушеного і битого насіння, яке пліснявіє швидше.  

Зберігання в зерносховищах підлогового типу, де зазвичай не застосовують системи аерації, слід виконувати з дотриманням кількох правил. Наприклад, висота зернового масиву не має перевищувати 3–3,5 м. Також потрібно постійно контролювати температуру й вологість всередині зернового насипу.

Якщо соняшник зберігають великими партіями в силосах, треба заповнювати не весь силос і залишати вільними кілька метрів по висоті силосу. При цьому силоси обов’язково повинні оснащуватись вентиляцією, щоб забезпечувати охолодження й аерацію зерна в разі потреби. Контроль температури має здійснюватися частіше, ніж для інших видів зерна.

Необхідно вирівнювати конуси в силосах. Волога й тепло нагромаджуються в них внаслідок міграції вологи. Це може спричинити утворення кірки й псування насіння, а також зараження комахами-шкідниками. Якщо насіння соняшнику починає нагріватися - одразу вмикайте вентилятори. Після охолодження насіння до заданої температури - перевіряйте силоси щомісяця. 

Звертаємо вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь