Особливі вимоги до зберігання олійних культур

Дата: 26.06.2023 14:22
Кількість переглядів: 116

Фото без описуДо зберігання олійних культур пред'являються особливі вимоги, що пов'язано з великим вмістом жиру, який не здатний зв'язувати і зберігати вологу. Самозігрівання в партіях олійних культур відбувається значно швидше, що пов'язано з великим виділенням тепла під час окислювальних процесів. Крім того, на збереження насіння олійних культур значно впливає ступінь його очищення, зокрема надмірна кількість у зерновій масі пошкоджених і повністю або частково обрушених насінин.

Про зберігання ріпаку

Для забезпечення надійного зберігання насіння ріпаку, необхідно подбати про технічне обладнання сховищ та дотримуватися відповідних умов і режимів зберігання.

Зерно ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%, але з метою забезпечення більш надійного його зберігання, на практиці його вологість намагаються знизити до 7%. На тривале зберігання строком від 1 місяця в зерносховище треба закладати і зберігати насіння ріпаку з вологістю не більше ніж 7%, вмістом сміттєвої домішки не більше ніж 1% та оліїстої домішки не більше ніж 3%. Насіння ріпаку з вологістю понад 8% треба зберігати на токах не більше доби. Процес очищення слід організувати таким чином, щоб насіння ріпаку якнайменше зазнавало пошкоджень і механічного травмування.

При зберіганні ріпаку потрібно постійно контролювати вологість навколишнього повітря у зерносховищі, а також умови зберігання насіння, передусім його температуру та вологість. Річ у тім, що внаслідок дихання насіння ріпаку у верхніх його шарах конденсується волога, підвищується температура, і таким чином з’являються місця самозігрівання.

Отже, особ­ли­вої ува­ги по­тре­бує кон­троль ста­ну верхніх шарів на­си­пу ріпаку. Внаслідок підви­щен­ня тем­пе­ра­ту­ри та ди­хан­ня зерна, на­сам­пе­ред, у верхніх ша­рах кон­ден­сується во­ло­га, можуть з’яв­итися осе­ред­ки са­мозігріван­ня. Для збереження ріпаку ефективними є заходи, які спрямовані на охолодження зерна, зниження відносної вологості повітря, зменшення доступу кисню до зернової маси. Вологий і сирий ріпак необхідно негайно вентилювати, однак у зв'язку з великим опором насипу висоту його необхідно зменшувати. Активне вентилювання атмосферним повітрям є практично єдиним найбільш ефективним способом приведення такої дрібнонасіннєвої культури, як ріпак, до стійкого стану для подальшого тривалого зберігання і підвищення його якості.

Під час зберігання ріпак швидко ущільнюється, тому через зернову масу погано проникає повітря. Таким чином, систему вентиляції сховища роблять більш потужною, аніж у складах для зберігання зерна інших культур (ріпак має низьку шпаруватість, тож потрібен більший потік повітря, щоб його провентилювати). Щити каналів активного вентилювання у зерносховищах повинні бути укладені дуже щільно, інакше ріпак «протече» у вентиляційні канали. Для зберігання ріпаку в силосах потрібні спеціальні аероднища - решітки з діаметром отворів 1,5 мм.

Які процеси відбуваються в насінні соняшнику при зберіганні

За високої вологості і температури насіння соняшнику переходить в стан інтенсивної життєдіяльності, змінюється його хімічний склад:

  • ядра насіння набувають темного кольору;
  • з'являється затхлий запах;
  • з'являється гіркий смак;
  • підвищується кислотність.

Розвиток термофільних бактерій може привести до повної втрати якісних показників.

Відтак, основну увагу під час підготовки насіння олійних культур до зберігання слід приділяти доведенню його до оптимальної вологості і температури.

Оптимальними показниками вологості та температури для зерносховищ, де зберігається соняшник, є:

  • вологість - 7 %;
  • температура - 10℃.

На тривале зберігання в зерносховища без активного вентилювання закладають насіння соняшнику з вологістю не більше 7% і засміченістю не більше 2%, на тимчасове зберігання (терміном до одного місяця) - насіння з вологістю не більше 9% і засміченістю не більше 3% за умови їхнього активного вентилювання. Насіння соняшнику (із обов’язковим наступним сушінням) із вологістю від 9 до 13% і за температури атмосферного повітря до 10°С має зберігатися на токах(площадках) не більше однієї доби, оскільки вже за кілька годин у масиві зерна може розпочатися самозігрівання, а за добу процес набере такої сили, що призведе до початку його псування. Соняшник вологістю понад 13% не підлягає зберіганню, його потрібно негайно сушити і потім охолоджувати в потоці. Крім цього, на терміни зберігання соняшнику впливають не тільки температура і вологість, але і вміст обрушеного і битого насіння, яке пліснявіє швидше.  

Зберігання в зерносховищах підлогового типу, де зазвичай не застосовують системи аерації, слід виконувати з дотриманням кількох правил. Наприклад, висота зернового масиву не має перевищувати 3–3,5 м. Також потрібно постійно контролювати температуру й вологість всередині зернового насипу.

Якщо соняшник зберігають великими партіями в силосах, треба заповнювати не весь силос і залишати вільними кілька метрів по висоті силосу. При цьому силоси обов’язково повинні оснащуватись вентиляцією, щоб забезпечувати охолодження й аерацію зерна в разі потреби. Контроль температури має здійснюватися частіше, ніж для інших видів зерна.

Необхідно вирівнювати конуси в силосах. Волога й тепло нагромаджуються в них внаслідок міграції вологи. Це може спричинити утворення кірки й псування насіння, а також зараження комахами-шкідниками. Якщо насіння соняшнику починає нагріватися - одразу вмикайте вентилятори. Після охолодження насіння до заданої температури - перевіряйте силоси щомісяця. 

Звертаємо вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь