Експериментальний проект про надання та оплату послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, за принципом “гроші ходять за дитиною”

Дата: 08.06.2023 10:49
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

Фото без опису

Запущено експериментальний проект для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, – «Монетизація дитячого оздоровлення за принципом «гроші ходять за дитиною».

Відтепер держава напряму виплачуватиме родинам кошти, а батьки, спільно з дитиною,  зможуть самостійно обрати заклад і придбати путівку для дитини.

Вже починаючи з 1 червня, батьки дітей почнуть отримуватимуть повідомлення про можливість отримати кошти для придбання путівки в межах проекту. Також самостійно перевірити, чи ваша родина є в переліку отримувачів коштів на оздоровлення вашої дитини, можна за посиланням http://e-ozdorovlennya.ioc.gov.ua/mop/e-health 

1. Хто зможе отримати кошти для придбання путівок на оздоровлення та відпочинок дітей за рахунок держави за принципом “гроші ходять за дитиною”?

В рамках пілотного проєкту “гроші ходять за дитиною”, який реалізується Міністерством соціальної політики, кошти на оздоровлення може отримати один з батьків (особа, яка його/її замінює) дитини, яка виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина з багатодітної сім’ї.

При цьому державна підтримка передбачена для дітей зазначених категорій, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано на територіях, що були в тимчасовій окупації, знаходяться в зоні активних бойових дій, знаходяться на кордоні з російською федерацією,а саме:

o    Дніпропетровська
o    Донецька
o    Запорізька
o    Луганська
o    Миколаївська
o    Сумська
o    Харківська
o    Херсонська
o    Чернігівська
o    Київська області

2. Якщо наша родина належить до зазначених категорій, але ще не оформила відповідний статус? Чи маємо ми право на отримання грошей на путівку?

Так, ви маєте право на отримання коштів.

Для отримання відповідного статусу необхідно звернутись до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення в регіоні.

Після надходження інформації про надання відповідного статусу від структурного підрозділу з питань соцзахисту до Мінсоцполітики (протягом місяця), вас буде включено в перелік отримувачів коштів.

Можливість отримання коштів можна перевірити за посиланням (вікно ІОЦ що вони розробляють). Після введення свого РНОКПП (ідентифікаційного коду) система видасть інформацію про те, маєте ви право на зазначену послугу чи ні.

Якщо інформація про отриманий статус вже наявна в системі, можна звертатися в Приватбанк для відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання і отримання картки.

3. Чи може один з батьків (особа, яка його/її замінює) дитини, що виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї, претендувати на кошти для придбання путівки, якщо місце проживання дитини задекларовано/зареєстровано в іншій області?

Ні, проєкт спрямований саме на підтримку дітей, які опинились у найбільш складних умовах під час війни, тому у фокусі поєкту – діти з зазначених регіонів.

4. Чому лише діти з цих категорій мають право на отримання путівки?

Ці категорії обрано, виходячи з можливостей держави забезпечити повну оплату путівок для їх відпочинку та оздоровлення дітей. Підхід, коли пріоритезуються малозабезпечені родини, дає можливість забезпечити адресність підтримки, - держава буде спрямовувати кошти на закупівлю путівок для дітей саме з тих родин, які не можуть оплатити їх самотужки. Крім того, принциповим є оздоровлення дітей з тих родин, які проживають чи проживали на територіях, найбільш вразливих до обстрілів з боку країни-агресора.

Зауважимо, що інші категорії дітей можуть оздоровлюватись у дитячому центрі «Артек». На сьогодні він функціонує у Карпатах, найближчим часом буде запущений у Пущі-Водиці.

5. На який термін можна придбати путівку?

Путівку на оздоровлення – на 21 календарний день, путівку на відпочинок – на 14 календарних днів.

6. Батьки дітей якого віку можуть отримати кошти для оздоровлення та відпочинку в рамках проекту?

Право на отримання коштів мають батьки дітей віком 7-18 років, оскільки за цією програмою можуть оздоровлюватися діти саме цього віку.

7. Якщо в родині декілька дітей підпадають під зазначені категорії, чи зможуть батьки отримати кошти на придбання путівок для всіх цих дітей?

Так, держава не обмежує кількість дітей з однієї родини, які мають право отримати кошти для придбання путівок. Бюджетні кошти перераховуються на кожну дитину. Повідомлення також надходитиме окремо щодо кожної дитини в родині.

8. Який механізм отримання путівки?

Перевірити право на отримання коштів за посиланням (ІОЦ вставить) або отримати повідомлення в мобільному застосунку “Приват24” чи отримати інформацію від працівників соціального захисту.

Після отримання сповіщення - зверніться до найближчого відділення Приватбанку та відкрийте картку. Така картка буде мати спеціальний режим використання коштів. На неї будуть зараховані кошти для придбання путівки в наступному місяці з дня відкриття картки

Після зарахування коштів батьки за власним уподобанням (орієнтуючись на бажані терміни відпочинку, місцерозташування табору, вартість путівки, відгуки про заклад тощо) оберіть один з закладів вищої категорії з Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Цей заклад має бути включений Національною соціальною сервісною службою до переліку закладів, з якими укладено договір про надання послуг з оздоровлення та відпочинку: зв'язатись за координатами, вказаними на сайті Державного реєстру, із обраним закладом, підтвердити можливість отримання послуги, забронювати путівку; дізнатись у місцевому управлінні соціального захисту щодо умов проїзду до табору (організовано чи самостійно власним коштом); прибути в обраний заклад та розрахуватися за путівку отриманою у ПриватБанку карткою.

9. Протягом якого часу необхідно придбати путівку? Чи можливо використати кошти в інший сезон або наступним літом?

Кошти необхідно використати протягом трьох місяців з дня їх зарахування. У разі зарахування у жовтні-листопаді, придбати путівку необхідно до 25 грудня, оскільки кошти передбачені на оздоровлення та відпочинок у 2023 році.

10. Хто має оплачувати доїзд дитини до закладу?

Держава покриває витрати на оздоровлення та відпочинок дітей. Проїзд до/з обраних дитячих закладів оздоровлення і відпочинку здійснюється за сприяння структурних підрозділів соціального захисту населення за кошти батьків (осіб, які їх замінюють), або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством (наприклад, спонсорів, благодійних фондів тощо).

11. Чи можна в межах цього проекту придбати путівку до ДП “Міжнародний дитячий центр “Артек” (м. Київ)?

Ні, ДП “Міжнародний дитячий центр “Артек” не є учасником проекту. Але, путівку до зазначеного табору можуть отримати діти з малозабезпечених сімей. Для цього необхідно звернутись до структурного підрозділу соціального захисту населення в регіоні із заявою на отримання путівки для оздоровлення та відпочинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь