МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

Дата: 12.05.2023 08:15
Кількість переглядів: 107

Фото без описуОрганізація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, щоб підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

Сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороби, фітонематод та бур’янів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. Тому, завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є вигіднішим, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

В умовах сучасної ситуації в Україні збереження здоров’я рослин є неймовірним, а іноді і небезпечним викликом для всіх спеціалістів в галузі рослинництва. Широкомасштабні бойові дії не дозволяють здійснювати необхідні фітосанітарні заходи в деяких північних, східних та південних регіонах нашої країни. Так через загрозу життю та здоров'ю людей не здійснюються обстеження на встановлення фітосанітарного стану фітоценозів, не здійснюються заходи спрямовані на запобігання проникненню та розповсюдження регульованих шкідливих організмів. В деяких регіонах через бої неможливо навіть здійснити обробіток ґрунту та посів. На територіях засмічених вибухонебезпечними предметами (мінами, нерозірваними снарядами та набоями) можуть безконтрольно розмножуватися шкідники та бур'яни, які в подальшому стануть резерваціями для розповсюдження зарази.

Також засмічення ґрунтів та ґрунтових вод хімічними вибуховими речовинами, продуктами згорання палива та вибухівки уламками боєприпасів становить велику небезпеку для здоров'я рослин і людей в подальшому.

Комплексне забезпечення здоров’я рослин має величезне значення для підтримки життя на землі, і кожен з нас має нести відповідальність та відігравати свою роль в житті суспільства і живої природи в цілому.

Провідний спеціаліст - державний фітосанітарний інспектор відділу захисту рослин, 
фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки 
та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області 
Роман ТАРАБИКІН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь