Експорт зерна та вимоги до його якості

Дата: 24.04.2023 15:02
Кількість переглядів: 110

Фото без описуУкраїна - один із найбільших у світі експортерів зерна. Експорт української продукції - це необхідна та важлива складова агровиробництва.

Згідно з даними Продовольчої програми ООН, до вторгнення росії Україна постачала 42 % соняшникової олії, що продається на світовому ринку, 16 % кукурудзи та 9 % пшениці.

Відповідно до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» якість зерна та продуктів його переробки, що виробляються в Україні або ввозяться на митну територію України, має відповідати нормативно-правовим актам. Якість експортного зерна та продуктів його переробки може відповідати вимогам, що зафіксовані сторонами в експортному контракті.

Враховуючи можливі особливості внутрішнього законодавства країни, до якої планується експорт, поряд з вивченням ринку, слід проаналізувати законодавчі вимоги, встановлені для зерна країною-імпортером. Такий аналіз має бути проведений з метою визначення необхідних у подальшому «обсягів адаптації», оскільки, як правило, вітчизняні вимоги відрізняються від тих, що встановлені країною-імпортером.

Експортний договір (контракт) відіграє значну роль у зовнішньоекономічній діяльності сільськогосподарських виробників. Зовнішньоекономічний договір укладається суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом.  Найголовніше, укладаючи такий контракт, переконатися в тому, що кожна зі сторін однаково тлумачить кожен пункт контракту для уникнення можливих непорозумінь у майбутньому. При укладанні угоди варто мати на увазі, що більшість правових систем надзвичайно скрупульозно підходять до поняття опису товару, а тому у контракті важливе кожне слово.

Укладаючи експортний контракт, необхідно чітко визначити, якої якості зерно вами буде реалізовуватися. Іноді сторони додатково визначають такі загальні вимоги, як нормальна товарна якість, здоровий стан, без самозігрівання і теплового пошкодження під час сушіння, нормальний запах, властивий здоровому зерну (без затхлого, солодового, запліснявілого, стороннього запахів), нормальний колір, властивий здоровому зерну. Дотримання форми і структури експортного контракту, а також уважне опрацювання всіх його положень є основою успішного здійснення експортної операції.

Окремо слід звернути увагу на врегулювання спорів, а також визначення права, яким регулюватиметься експортний контракт. Світова практика передбачає два методи вирішення спорів, що виникають у процесі реалізації контракту: судове провадження та арбітражний розгляд. Тому, насамперед, сторонам договору потрібно визначитись, чи вони будуть вирішувати спори в національних судах однієї зі сторін, чи в арбітражі.

Законодавство ЄС чітко відмежовує питання безпеки і якості харчових продуктів і сировини, в тому числі зерна. Вимоги щодо безпечності зерна, призначеного до споживання в ЄС можна розділити на три основні групи: вимоги щодо залишків пестицидів та інших речовин; вимоги щодо генетично модифікованих зернових; вимоги щодо органічно вирощеної продукції.

Вимоги ЄС змінюються досить часто і за цим необхідно стежити. Детально з вимогами можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Європейського Союзу.

Вимоги щодо максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у зернових культурах слід регулярно перевіряти, використовуючи Європейську базу даних пестицидів, яка часто оновлюється. ЄС встановив правила використання пестицидів, які зазначені у Директиві № 2009/128/ЄС про стале використання пестицидів. Серед рекомендацій – заборона повітряного розпилення, нехімічні методи, а також просування органічного землеробства.

Для того, щоб уникнути високо рівня залишків пестицидів, вам необхідно мати систему контролю. Корисним інструментом для цього є Комплексна система боротьби з шкідниками. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) підтримує комплексну систему боротьби з шкідниками, та розглядає її як пріоритетний підхід до проблеми захисту сільськогосподарських культур та як опору стійкої інтенсифікації виробництва сільськогосподарських культур, а також зменшення рівня ризику пов’язаного з залишками пестицидів.

Крім того, вимоги Регламентів ЄС встановлюють максимальні рівні таких забруднювачів зерна як грибкові токсини(мікотоксини), важкі метали (миш’як, свинець, кадмій і інші).

Насправді, вимоги можуть бути значно ширшими. Тому перед підписанням угоди та відправленням зерна за кордон, потрібно бути впевненим у тому, що зерно відповідає нормам ЄС.

На світовому ринку немає жодних стандартів на сільськогосподарську продукцію, в тому числі зерно. Проте існує класифікація зернових складових, яка містить інформацію про якість, його вид, домішки тощо.

У Європі використовують Правила ЄС, які прийняла Європейська комісія. У правилах зазначені біохімічні показники якості зерна та допустимий рівень в ньому домішок. Для того, щоб зерно було прийнятним, воно має бути неушкодженим, здоровим і ринкової якості, а саме: мати типовий колір, бути вільним від непритаманного запаху і живих шкідників, радіоактивність повинна не перевищувати максимально встановлених рівнів та відповідати мінімальним вимогам до якості.

Ці граничні величини поділяють всі зернові партії на дві групи – продовольче і фуражне зерно, іншої класифікації не існує.

Важливо також звертати особливу увагу на відбір зразків зерна. Для кожного транспортного засобу метод відбору зразків окремий. Від правильного відбору зразків залежить достовірність результатів аналізу.

Звертаємо Вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.

Державний інспектор відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва та якості зерна
Управління фітосанітарної безпеки 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Роман КУЗНЯК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь