Вимірювання артеріального тиску

Дата: 24.04.2023 09:43
Кількість переглядів: 77

Фото без описуВимірювання артеріального тиску - добре відома і, на перший погляд, нескладна медична маніпуляція. Однак, дослідження свідчать, що 7 з 10 вимірювань в домашніх умовах виконуються із значними похибками і це пов’язано з недотриманням певних правил.

▫️Перш ніж ми перейдемо до правил, слід зазначити, що всі вони спрямовані на забезпечення стану максимального спокою і мінімізацію впливу всіх факторів, що можуть вплинути на тиск. Адже навіть у здорових людей під час значних фізичних навантажень тиск може підніматися вище 180 мм рт.ст.

▫️Щоденний контроль артеріального тиску – основа успішного лікування гіпертонії, а похибки при вимірюванні можуть не тільки зіпсувати вам настрій, а й підштовхнути лікаря до призначення додаткових антигіпертензивних препаратів.

▫️Щоб допомогти вам отримувати максимально точні показники тиску, Кардіошкола підготувала ТОП 10 правил вимірювання:

  1. Міцна кава та чай підвищують артеріальний тиск, не пийте їх перед вимірюванням.
  2. Навіть одна випалена цигарка може на тривалий час підвищити тиск, не паліть перед вимірюванням тиску.
  3. До вимірювання артеріального тиску варто сходити в туалет, адже переповнений сечовий міхур значно підвищує показники тиску.
  4. Важливо не накладати манжету поверх одягу – це може завищити показники тиску. Одяг слід повністю знімати, а не закочувати рукав, адже це перетискає руку вище рівня манжети і може занижувати показники тиску. Допускається накладання манжети на тонку сорочку - це значимо не впливає на показники в тиску.
  5. Рука у висячому положенні напружена і це може завищувати показники артеріального тиску, тому руку слід покласти на поверхню (стіл або подушку) та розслабити.
  6. Кладучи руку на поверхню, зверніть увагу, щоб середина манжети була на рівні серця, адже якщо манжета опиниться вище рівня серця, це буде занижувати показники артеріального тиску і навпаки, манжета нижче рівня серця - завищуватиме тиск.
  7. Важливо сідати так, щоб була можливість спертися, адже сидячи з рівною спиню, ви її напружуєте і це завищує показники артеріального тиску.
  8. Не сидіть, перекинувши ногу за ногу, це завищує рівні артеріального тиску. Обидві ноги слід поставити на підлогу.
  9. Безпосередньо перед проведенням вимірювання розслабтесь та посидіть декілька хвилин спокійно.
  10. Не розмовляйте під час вимірювання тиску та не дивіться телевізор (особливо наших новин), адже емоційні навантаження підвищують артеріальний тиск.

Щоразу вимірюйте тиск не менше двох разів (з перервою в 1-2 хвилини) і записуйте показники в щоденничок – це допоможе вашому лікарю оцінити ефективність лікування і вчасно надати необхідні рекомендації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь