ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПІД ЧАС ВЕСНЯНИХ ПАВОДКІВ

Дата: 19.04.2023 15:26
Кількість переглядів: 92

У зв’язку зі складною ситуацією через весняне водопілля на території Київської області, Білоцерківське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу на підвищений ризик епідемічних ускладнень серед населення потерпілих територій.

Зокрема, під час паводків до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел можуть потрапити збудники різноманітних інфекційних захворювань (туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін.) зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій.

Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках - з летальними наслідками.

Аби уникнути спалахів можливих інфекційних хвороб, варто дотримуватися деяких правил:

  • пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода. За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж питного водопостачання;
  • не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І ні в якому разі не давайте її дітям! Навіть для господарських цілей (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватись добре прокип’яченою водою;
  • овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдавайте окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).
  • перед їжею обов’язково мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

  • очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
  • провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення;
  • трупи загиблих тварин та птиці зібрати й здати на утилізацію спеціалізованим закладам.

У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб може проходити з нехарактерними симптомами.

Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я вам і вашим рідним!

Головний спеціаліст відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Білоцерківського
районного управління Головного 
управління Держпродспоживслужби 
в Київській області Валентина ЛИСТОПАД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь