Вишита писанка – рукотворне диво Великодня!

Дата: 11.04.2023 15:55
Кількість переглядів: 394

Фото без описуОсь вже на порозі велике християнське свято Великдень або Світле Христове Воскресіння – одне з найбільших свят, якого ми завжди чекаємо з нетерпінням і душевним піднесенням. Це день весняної перемоги над зимою, світла над темрявою, торжества життя над смертю. 

Це свято неможливо уявити без найяскравішого та значущого символу української культури – мальовничої писанки, рукотворного дива Великодня! Саме ж писанкарство – традиційне українське ремесло з виготовлення різноманітних візерунків на яйцях. Історія писанкарства налічує вже понад 10 століть.

Техніка виготовлення писанок доволі складна і вимагає багато часу та терпіння. Сучасні писанки можуть створюватися в різноманітних техніках. Варіацій писанкарства чимало: крашанки, трав’янки, мальованки, наклеянки, дряпанки, бісерки, зернівки, мотанки, декупаж та квілінг, вив’язанки, воскова техніка, вишиті стрічками, гладдю та хрестиком. Їх так багато, але найпоширенішим способом є розфарбовування яєць. Сьогодні писанкарство є одним із популярних хобі серед українців, писанка є прекрасним подарунком та сувеніром з України для туристів з інших країн.

Фото без опису

11 квітня на гуртку «Вишиваночка», яку очолює майстриня та рукодільниця, завідуюча Острівською бібліотекою-філією, Надія Манзеула вирішила продовжити цю прекрасну традицію розпису писанок. Разом із дітками місцевої школи вони не розписували, а вишивали різнобарвні писанки у вигляді вишивок хрестиком, які згодом можна буде розмістити на дерев’яних, керамічних, пінопластових чи інших заготівках писанок. Вишивки вийшли такими красивими і досконалими, що дітлахи не могли нарадуватися, бо ж вклали вони у вишивку не лише свої здібності та таланти, а й – віру у перемогу та мир на нашій українській землі!

Фото без опису

Фото без опису

Писанка, яка символізує нове життя й оновлення світу, стала традиційним елементом до свята Воскресіння Христового. Тож хай наша рідна Україна розквітне, воскресне, підійметься з колін та зустріне жадану перемогу у затяжній кривавій війні!

Алла Нечепоренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь