Надійний захист для кожної насінини

Дата: 10.04.2023 13:11
Кількість переглядів: 81

Фото без описуЗа даними наукових установ, втрати урожаю від хвороб становлять 15-35 %, з них – 60 % через неякісний захист насіння від патогенів. Ось чому протруювання насіння – один з найважливіших заходів у загальній системі боротьби з хворобами будь-якої сільськогосподарської культури.

Заражене насіння – одне з головних джерел інфекції для розвитку видів сажкових, кореневих і стеблових гнилей пшениці, ячменю та інших зернових колосових культур. Інколи буває повне знищення посівів, якщо до того вони надто засмічені бур’янами. Щоб цього не сталось, кожна насінина, яка ляже в ґрунт повинна бути протруєна.

Твердження ж, що будь-які хвороби простіше запобігти, ніж лікувати – спростувати неможливо, тому думка про те, що найбільш надійним та ефективним методом запобігання розвитку захворювання є передпосівне протруєння насіння, практично не може викликати сумнівів.

При виборі протруйника, в першу чергу необхідно звертати увагу на спектр його дії, вміст діючих речовин, тривалість захисного ефекту, видовий склад збудників хвороб.

Високий захист насіння зернових культур від пліснявіння, сажкових хвороб, кореневих гнилей, плямистостей сходів поєднують комбіновані препарати Вінцит 050 CS, КС. – 1,50 – 2,0 л/т, Вінцит Форте SCКС – 1,0 – 1,25 л/т, Вітавакс 200 ФФ, ВСК. 2,5-3,0 л/т, Ламардор Про 180FS, ТН 0,5-0,6 л/т, Максим 025 FS, ТН. – 1,5-2,0 л/т, Максим Стар 025 FS, ТН та інші дозволені «Переліком».

Важливо дотримуватися науково обґрунтованих норм витрати протруйників. За їхнього зменшення не досягається повне оздоровлення, а завищення призводить до зниження схожості насіння через утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку. З часом вони можуть загинути.

Для необхідності сучасного захисту зернових створено та зареєстровано в Україні новітні інсекто-фунгіцидні протруйники:

  • Селест Топ 312,5 FS, ТН, з нормою 1,0-2,0 л/т, надійно захищає насіння і сходи від сажкових грибів, кореневих гнилей та пошкоджень шкідниками, що є дуже важливим за посіву по стерньових попередниках. Стовідсотково знімає сажкову інфекцію, що робить його універсальним у застосуванні. Забезпечує якісний і ефективний контроль комах-переносників попелиць, цикадок, а також від злакових мух, хлібних блішок – незалежно від погодних умов та технічних можливостей.
  • Юнта Квадро 373,4 FS, ТН, в нормі 1,5-1,6 л/т, характеризується високою ефективністю проти хвороб та повністю знімає шкідливу дію на проростки від совки озимої, хлібного туруна та злакових мух.
  • Нупрід Макс, ТН, за норми 2,0 л/т, ефективно діє як ззовні, так і всередині насінини. Комплексний захист у 2 напрямках (ґрунтові, наземні шкідники, ґрунтова та насіннєва інфекція).

Протруювати насіння цілком можливо як за 2-3 тижні до сівби, так і безпосередньо перед сівбою. Таким чином, можна уникнути організаційних ускладнень, пов’язаних зі зберіганням протруєного зерна.

Щоб запобігти заселенню рослин шкідниками, на ранніх стадіях розвитку рекомендовано при передпосівній обробці насіння до фунгіцидів протруйників додавати один з інсектицидів: Ін Сег, в. г-0,75 кг/т, Рубіж-2,0 л/т, Фосфамід, к. е.-2,0 л/т.

Норма робочого розчину при протруюванні ярих зернових колосових становить 10 л/т зерна.

Слід зазначити, що застосування регуляторів росту при підготовці насіння до сівби збільшує енергію проростання та польову схожість насіння. Внаслідок передпосівної інкрустації насіння регуляторами росту – врожайність зерна зростає на 2-3 ц/га.

Для протруювання насіння обладнують спеціальні майданчики на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води.

Люди, які працюють на протруюванні насіння обов’язково повинні пройти медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки, мати посвідчення та допуск до роботи у шкідливих умовах праці, працювати тільки в спецодязі та індивідуальних засобах захисту згідно з санітарними вимогами.

Ще одне досить важливе питання – поширення підробок. На жаль, останнім часом у гонитві за додатковим прибутком, сільгосптоваровиробник купує дешевші препарати, які не дають бажаного результату або виявляються фальсифікованими. При укладанні угод з представниками фірм на закупівлю протруйників та інших засобів захисту рослин потрібно вимагати у них ліцензії та сертифікати якості на препарати (номер партії, вказаний у сертифікаті відповідності, повинен збігатися з номером партії на упаковці), порівнювати ціни на препарати з цінами інших уже відомих фірм.

Слід зазначити, що особи які будуть сіяти не протруєним насінням згідно з законом «Про захист рослин» будуть притягатися до відповідальності згідно з чинного законодавства.

При проведенні протруювання насіння дотримуйтесь санітарних правил щодо протруювання насіннєвого матеріалу, його зберігання, транспортування та висівання.

Державний інспектор відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва та якості зерна
Управління фітосанітарної безпеки 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Роман КУЗНЯК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь