Звіт про діяльність Рокитнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області за 2022 рік

Дата: 06.03.2023 11:53
Кількість переглядів: 188

Фото без описуУ Рокитнянській громаді створений та діє один Рокитнянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), який є комплексним закладом соціального захисту населення, структурні підрозділи якого провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам, які належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах.

Територіальний центр був створений рішенням сесії Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області від 10.12.2020 року № 26.

Основна функція Центру - забезпечувати надання соціальних послуг особам  похилого віку та особам з інвалідністю, відповідно до їх потреб на території Рокитнянської громади, в складі якого функціонують відділення:

• соціальної допомоги вдома;

• стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю с. Насташка (розраховане на 16 ліжкомісць);

• організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Загальна чисельність штату працівників терцентру – 63,5 штатних одиниць:

  • апарат територіального центру – 6,5;
  • відділення соціальної допомоги вдома – 44;
  • відділення стаціонарного догляду с. Насташка – 12;
  • відділення організації надання адресної допомоги – 1.

Загальний обсяг потреби терцентру у фінансуванні коштів по всіх КЕКВ становив протягом 2022 року 7452,1 тис. грн., касові видатки склали – 7395,1 тис. грн., що становить 99% від передбачуваної потреби.

Відділення соціальної допомоги вдома

У відділенні соціальної допомоги вдома працює  41 соціальний робітник, які станом на 31.12.2022 року обслуговують 508 одиноких непрацездатних громадян, пенсіонерів та осіб з інвалідністю.

За 2022 рік Рокитнянським територіальним центром було виявлено 127 осіб, що потребували надання соціальних послуг. Всі виявлені особи були забезпечені якісним наданням соціальних послуг відділенням догляду вдома. Для планування організації та надання соціальних послуг за місцем проживання було проведено ряд заходів:

  • оцінювання та визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги залежно від його життєвих обставин;
  • встановлення групи рухової активності;
  • визначення обсягу та змісту соціальних послуг;
  • складання індивідуального плану та договору.

Середнє навантаження на соціального робітника у відділенні соціальної допомоги вдома 12-13 осіб, при нормативі - 6 осіб у сільській місцевості, за відсутності місцевого транспортного сполучення.

Відділення соціальної допомоги вдома надає відповідно до державних стандартів соціальних послуг такі послуги:

-    допомога в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування);

-    допомога у пересуванні в побутових умовах;

-  допомога у веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, дрібний ремонт одягу);

-    допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо);

-     навчання навичкам самообслуговування;

  • допомога в забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними;
  • психологічна підтримка – бесіда, спілкування, супровід в поліклініку;
  • інформування та представництво інтересів;
  • допомога в оформлені документів (оформлення субсидії тощо).

Соціальні послуги надаються отримувачам:

1)  за рахунок бюджетних коштів;

2)  з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;

3)  за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

Платними послугами протягом 2022 року скористалися -  176 осіб, сума, що надійшла від надання платних послуг становить 102,5 тис. грн.

В середньому на місяць один соціальний робітник відвідав кожного свого підопічного 130 разів та надав 400-450 послуг.

Завідувачем відділення періодично проводилася перевірка якості надання соціальної послуги за місцем проживання отримувачів. Здійснено - 60 перевірок. Скарг на роботу соціальних робітників не надходило.

Кожного місяця з працівниками відділення проводяться наради, на яких розглядаються питання якості надання соціальних послуг, здача поточної звітності, вирішення проблемних питань та ін.

Відділення стаціонарного догляду с. Насташка

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру (далі – відділення стаціонарного догляду) функціонує для обслуговування жителів Рокитнянської територіальної громади та розраховане на      16 (шістнадцять) ліжкомісць. До відділення стаціонарного догляду на постійне або тимчасове проживання, приймаються: одинокі громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі, які за станом здоров'я не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього догляду, соціального обслуговування, медичної допомоги і яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у відділенні стаціонарного догляду.

Відповідно до встановлених норм отримувачі соціальної послуги забезпечуються:

  • жилим приміщенням для проживання (перебування) та усіма житлово-комунальними послугами;
  • предметами, матеріалами, м'яким і твердим інвентарем (одягом, взуттям, постільною білизною, засобами особистої гігієни, столовим посудом);
  • раціональним не менше ніж чотириразовим харчуванням, у тому числі дієтичним (проміжки часу між прийманням їжі не повинні перевищувати чотирьох годин, останнє приймання їжі організовується за дві години до сну), відповідно до Натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 з урахуванням фізіологічних потреб організму в основних харчових речовинах та енергії залежно від вікових і статевих особливостей. Норми фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах та енергії затверджуються МОЗ;
  • лікарськими засобами, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення у порядку, встановленому законодавством.

У 2022 році чисельність виявлених громадян, які потребували надання послуг у відділенні стаціонарного догляду становила - 6 осіб. Всі виявлені особи були забезпечені якісним наданням соціальних послуг відділенням стаціонарного догляду.

На кінець звітного року у відділенні всі 16 ліжкомісць були зайняті.

Загальний обсяг потреби на утримання відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання у 2022 році складала – 1490,4 тис. грн., вартість утримання однієї особи в місяць - 9710,00 грн., вартість харчування в день – 67,41 грн.

Відділення забезпечено на 100% овочами та коренеплодами, продуктами харчування, медикаментами, засобами гігієни, постільною, натільною білизною, засобами індивідуального захисту та дезрозчинами.

У 2022 під час аварійних та планових відключень електроенергії, для забезпечення безперебійної роботи приладів та обладнання у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю с. Насташка було придбано та введено в експлуатацію резервне джерело електроенергії - бензиновий генератор «WERK» - WPG 6500, потужністю 5,5 кВт.

До державних, релігійних свят та днів милосердя у відділенні проводяться благодійні обіди.

Скарг на роботу працівників відділення не надходило.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги територіального центру (далі - відділення адресної допомоги) функціонує для обслуговування жителів Рокитнянської територіальної громади, які відповідно до результатів оцінювання індивідуальних потреб потребують натуральної чи грошової допомоги, а саме особи:

  • похилого віку;
  • з інвалідністю, у тому числі з психічними та поведінковими розладами;
  • з частковою або повною втратою рухової активності, пам'яті;
  • з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування;
  • якщо вони мають на своєму утриманні дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю;
  • які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, а також у зв'язку зі шкодою, завданою стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, якщо вони мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю;
  • внутрішньо переміщені особи.

Відділення адресної допомоги виходячи з можливостей, наявної фінансової та матеріально-технічної бази безоплатно забезпечувало всіх осіб, що потребували допомоги:

  1. продуктами харчування;
  2. одягом, взуттям та іншими предметами першої необхідності;
  3. предметами і засобами особистої гігієни;
  4. санітарно-гігієнічними засобами для прибирання та засобами догляду.

Чисельність осіб, які перебувають на обліку у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги – 530 осіб, з них послугами скористалися  у 2022 році 438 осіб.

Рокитнянський територіальний центр співпрацює з районною Радою Ветеранів, благодійними фондами «На світанку», БФ імені В.І. Литвина, Благодійними організаціями «Давай Допоможемо» та «Божії приховані скарби», з Товариством Червоного Хреста.

Благодійними організаціями була надана гуманітарна допомога у вигляді побутової техніки, засобів гігієни, засобів реабілітації, продуктів харчування, господарських товарів, медикаментів, теплого одягу та взуття для осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, одиноких громадян громади та для підопічних відділення стаціонарного догляду, що в с. Насташка.

У Рокитнянському терцентрі функціонує пункт безкоштовного прокату технічних та інших засобів реабілітації, послугами якого скористалися 30 осіб.

Працівники терцентру брали активну участь у роботі гуманітарного штабу Рокитнянської селищної ради та постійно проводять консультативно - роз’яснювальну роботу щодо соціального захисту населення.

Працівники Рокитнянського територіального центру постійно працюють над забезпеченням надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, які опинилися в складних життєвих обставинах у зв’язку зі шкодою завданою бойовими діями, які веде росія проти України. Люди з вразливих категорій отримали продуктові набори довготривалого зберігання та предмети першої необхідності (гігієнічні набори) понад 500 штук. Якщо громадянин через втрату рухової активності не в змозі відвідати територіальний центр та особисто отримати допомогу, адміністрація територіального центру вживала заходів для доставки допомоги особі за місцем її проживання.

Існує потреба щодо покращення діяльності Центру:

- забезпечити соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома велосипедами;

- забезпечити працівників Центру комп’ютерною технікою.

 

 

Директор Інна ДЕНИСЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь