Мова – найважливіший національний ідентифікатор! (до Міжнародного дня рідної мови)

Дата: 22.02.2023 06:27
Кількість переглядів: 305

Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову.

                            Ліна Костенко

21 лютого - Міжнародний день рідної мови! Цей значущий для кожного народу день щороку відзначають 21 лютого, починаючи з 2000 року. На ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 25 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі, було оголошено про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності». Відтоді 21 лютого – важливий мовний день.

Фото без опису

Мова – найважливіший національний ідентифікатор, завдяки якому кожна нація вирізняється з-поміж інших. Наша рідна українська мова визнана наймилозвучнішою, найспівочою й найбагатшою у світі після італійської!

Мова – духовний скарб нації. Мова - не просто засіб людського спілкування, це - те, що живе в наших серцях. Без неї, як без сонця, повітря, води, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так боляче б’є по народові зречення рідної мови чи неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька і матері!

21 лютого 2023 року у бібліотеках комунального закладу Рокитнянської селищної ради “Публічна бібліотека” було проведено низку тематичних заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови, зокрема: книжково-ілюстративні виставки, бесіди, години спілкування тощо.

Так, у бібліотеці села Синява було презентовано виставку літератури на тему: «Квітни, мово, наша рідна!». У Ромашківській бібліотеці-філії - книжкову виставку під гаслом “Квітни пишним садом мово України.” До Міжнародного дня рідної мови у Житньогірській бібліотеці-філії з учнями школи була проведена гра-вікторина “Наша мова солов’їна”. У Маківській бібліотеці-філії з учнями 4 класу місцевої школи була проведена година спілкування “Українська мова-мова барвінкова”. Житньогірська бібліотека-філія також підготувала викладку літератури ”Українська мова – джерело душі”.

У бібліотеці с. Насташка було оформлено книжкову виставку під назвою «Мова – візитка нації». Для юних відвідувачів було представлено розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників та збірників, пронизаних крилатими висловами та віршами про мову. А вихованці ЗДО «Веселка» теж старанно декламували віршики про рідну мову.

До Міжнародного дня рідної мови у Дитячій бібліотеці-філії комунального закладу “Публічна бібліотека” також була організована та презентована книжкова виставка - “Дзвенить струмочком рідна мова”.

Всі бібліотекарі плідно попрацювали, підготували багато цікавого для вівідувачів бібліотек та закликали берегти і плекати нашу рідну українську мову! Адже, знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

Шановні читачі! Ласкаво просимо Вас відвідати бібліотеки нашої громади та ознайомитися із широкопредставленими виданнями, які розкриють значущість рідної мови у вашому житті!

Ми живемо на багатій мальовничій землі - в Україні. Тут жили наші предки. Ми милуємося красою нашого рідного краю, вслухаємося у чарівні мелодії пісень, вбираємо в себе ніжні звуки української мови.

Сьогодні ми говоримо теплі слова про нашу мову і про наш відважний український народ, який гідно бореться за нашу свободу і нашу ідентичність.

Ми все витримаємо, все зможемо і переможемо!!!

 

КЗ «Публічна бібліотека»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь