Міністерство охорони здоров'я України інформує, що на платформі НСЗУ_Академія НСЗУ Національна служба здоров'я України від 7 лютого вже доступні нові модулі онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із

Дата: 14.02.2023 17:00
Кількість переглядів: 244

Хоча курс орієнтований на первинку, але буде корисним для фахівців різного профілю

Після опанування цих модулів та здачі тесту фахівці закладів ПМД зможуть надавати послуги в межах пакету «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Фото без опису

Заклади первинної медичної допомоги (ПМД), в яких щонайменше 20% медичного персоналу мають відповідний рівень підготовки, можуть укласти контракт із НСЗУ за цим пакетом. Пакет буде відкритий для контрактування впродовж усього 2023 року.

Розробка онлайн-курсу була ініційована МОЗ України та World Health Organization Ukraine . Курс базується на навчальних матеріалах mhGAP.

Фото без опису

mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із психічними розладами. Керівництво mhGAP та його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам загальної практики протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, інші важливі скарги на стан психічного здоровʼя.

Фото без опису

Нові модулі онлайн-курсу присвячені, зокрема, таким темам:

#побудова ефективної комунікації з пацієнтом

#виявлення психічних, неврологічних розладів і розладів, пов'язаних зі вживанням психоактивних речовин (ПНПР-розладів) за mhGAP

#ведення ПНПР-розладів за mhGAP

#депресія (оцінка, ведення, подальший супровід)

#розлади, повʼязані зі стресом (гострий стрес, горе, ПТСР)

Перший модуль онлайн-курсу був запущений у грудні 2022 р. Станом на 12 лютого 2023 р. для проходження курсу зареєструвалося біля 15 тисяч учасників.

Запровадження пакету «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» і запуск онлайн-курсу для підготовки працівників ПМД є відповіддю на зростаючі потреби у послугах із психічного здоров’я в умовах повномасштабної війни.

Онлайн-курс був розроблений групою фахівців із психічного здоров’я та загальної практики – сімейної медицини з досвідом роботи з програмою mhGAP, за загальної координації Академії НСЗУ, підтримки ВООЗ та керівництва МОЗ України. У розробці курсу взяли участь фахівці Академія Сімейної Медицини України/ Academy of Family Medicine of Ukraine, україно-швейцарського проєкту Психічне здоров'я для України, ГО «Проліска» та Проєкту USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Розробка відбувалася у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Курс розроблявся за фінансової підтримки Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги та за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» доступний для всіх працівників закладів ПМД на платформі Академії НСЗУ: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183

Зареєструватися на курс mhGAP оффлайн (очне навчання) можна заповнивши заявку за посиланням:

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdW1.../viewform


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь