Протруйники насіння

Дата: 25.01.2023 15:35
Кількість переглядів: 110

Фото без описуЗахисту насіння необхідно приділяти особливу увагу. Сьогодні хімічні речовини є кращими засобами захисту. Вони здатні зменшити втрати врожаю більш ніж в половину. Адже саме вони роблять молоді паростки сильними і витривалими, стійкими до несприятливих факторів. Протруйники насіння  - це хімічні засоби які захищають рослини,надають бактерицидну дію. Вони покликані знищувати бактерії і гриби, які живуть в грунті.Насіння стають більш стійкими до гнилі, інфекцій, мікроорганізмам. В результаті обробки проростання насіння значно вище, а самі молоді пагони більш міцні і витривалі. Крім того протруйники насіннєвого матеріалу дуже прості у використанні, працювати з ними одне задоволення.

Типи насіннєвих протруйників  діляться на:

  • Фунгіцидні. Цей тип речовин допомагає боротися з інфекціями, грибами, мікроорганізмами, гнилями. Вони мають вузьку спрямованість;
  • Інсектицидні. Цей тип речовин допомагає вберегти насіннєвий матеріал від шкідників, комах.
  • Комплексні. Такого виду препарати здатні захищати як від інфекцій, так і від шкідників. Саме тому комплексні протруйники дуже популярні серед фермерів. Одна обробка допомагає позбутися від багатьох напастей.

За характером дії протруйники діляться на:

  • Контактні. Цей вид протруйників обволікає кожне насіння в специфічну оболонку і вберігає від патогенів, які знаходяться в грунті і можуть стикатися з насіннєвим матеріалом. Це так звані профілактичні протруйники. Вони покликані попередити і не допустити розвиток захворювань, поширення грибів;
  • Системні. Той вид протруйників вбираються насінням і вже зсередини знезаражує посадковий матеріал. Дія системного речовини тривалий. Воно був із насіння переходить до молодого паростку, наповнюючи його здоров'ям і енергією росту. Це лікувальні засоби, які допомагають впоратися з небезпечними захворюваннями.

Протруйник зернових та інших насіння, і бульб - це речовина розчинна у воді . Протруйники виробляються у вигляді концентратів і порошків.Протруювання насіння є найдієвішим і економічно вигідним способом обробки. Крім того, протруювання насіння є не шкідливим для навколишнього середовища і людини. Всі ці переваги роблять протруювання найпростішим і дієвим способом обробки рослин.

ТЕХНОЛОГІЯ ПРОТРУЮВАННЯ

Одним з вирішальних факторів, від якого залежить ефективність обробки насіння, є технологія протруювання. Сучасне обладнання придатне для обробки великих кількостей посівного матеріалу. Якщо для сухого протруювання буде достатньо простих барабанних або шнекових установок, то рідкі препарати вимагають більш досконалої техніки.

Способи обробки насіння пшениці протруйниками поділяють:

  • Сухе нанесення препарату. Цей вид полягає в нанесенні на насіння спеціального порошку. Така обробка не вимагає просушування і провітрювання посадкового матеріалу; - Нанесення препарату з зволоженням. Цей вид протруювання полягає в нанесенні розчинів або суспензій на насіння. Такий спосіб протруювання не вимагає подальшого просушування насіннєвого матеріалу, так як його вологість не підвищується;
  • Мокре нанесення препарату. Цей вид протруювання насіння полягає в обприскуванні спеціальним розчином або замочування в хімічну речовину посадкового матеріалу. Після такої обробки насіння необхідно просушування;
  • Гідрофобізація. Для використання такого методу обробки необхідне спеціальне обладнання. Адже цей спосіб має на увазі нанесення протруйника на кожне зернятко у вигляді тоненької захисної плівки.

Всі протруйники в Україні дозволені до використання. Вони пройшли необхідні дослідження і контроль. Але для досягнення високих результатів їх роботи необхідно строго дотримуватися інструкції від виробника. Ні в якому образі не рекомендується самостійно змінювати концентрацію препарату, частоту обробки. Самодіяльність може привести не тільки до поганих сходам, а й до втрати насіннєвого матеріалу повністю. Хоч протруйники і є малотоксичних речовинами все ж варто подбати про засоби індивідуального захисту і про особисту гігієну. 

ЯК ДОВГО ПРОТРУЙНИК МОЖЕ СТРИМУВАТИ ПОШИРЕННЯ ХВОРОБ?

На ринку України лише малий відсоток препаратів можуть захищати рослину протягом усього періоду вегетації. Як приклад, можна привести комплекс таких діючих речовин, як тритіконазолфлудіоксоніл та флуксапіроксад. Комбінація цих високоефективних діючих речовин захищає рослину від хвороб аж до прапорцевого листка та локально дезінфікує ґрунт, а наявність флуксапіроксаду допомагає рослині стимулювати фізіологічні процеси та підвищити стійкість до стресових умов.

Також не слід забувати про якісне нанесення і утримання протруйника на поверхні насінини. Це не лише гарантія того, що діючі речовини досягнуть цільового об’єкта і забезпечать високу ефективність, але й не завдадуть шкоди здоров’ю аграріїв, які з ними працюють. Також вони не будуть забруднювати ґрунт і повітря. У деяких багатокомпонентних протруйниках уже наявні спеціальні формуляції, які забезпечують надійне утримання протруйника на насінині і допомагають уникнути його осипання під час сівби.

Провідний спеціаліст - державний фітосанітарний інспектор відділу  захисту рослин , фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки  та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області  Тарабикін  Роман  Васильович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь