Поширені хвороби саду

Дата: 25.01.2023 15:32
Кількість переглядів: 111

Щитівки, гусениці та інші небезпеки

Ще одними із небезпечних шкідників плодових дерев є попелиці та щитівки. Зимують не тільки в стадії яйця під лусочками кори і біля основи бруньок, але нерідко у фазі личинок і безкрилих самок на стовбурі і коренях. В ущелинах кори 2-4 річних гілок груші зустрічаються значно дрібніші, подовжені, жовті, без блиску яйця грушевої медяниці. У цього шкідника зимують і дорослі особини в ущелинах кори плодових дерев і під опалим листям. Під відсталою корою на стовбурах і штамбах зовсім маленькі, червоного кольору — яйця плодових кліщів.

На яблуні, груші можуть зустрітися щитівки, які складаються із трьох іночних ковпачків, розташованих один під одним. У псевдощитівок ковпачок побільше і горбком. Після виходу личинок з-під ковпачків вони залишаються порожніми на гілці, але зберігаються і добре помітні. Уважно оглядаючи не тільки гілки, а також бруньки, на початку їх розпускання можна виявити вже личинки попелиць та медяниці, які завдає великої шкоди. У роки масової появи яскраво-помаранчеві личинки яблуневої медяниці обліплюють розкриті бруньки і висмоктують з них сік. Пізніше личинки поступово набувають зеленого забарвлення, скупчуються на розкритих бутонах, склеюючи їх своїми липкими виділеннями. У результаті пошкоджень бутони, і квітки зазвичай гинуть. Пошкоджені медяницями листки також сильно відстають у рості, що може викликати обпадання зав’язі і загальне пригнічення рослин.

 Пошкодження рослин гусеницями багатьох метеликів досить легко виявити по об’їдених листках. Гусениці шовкопрядів, глодового, п’ядуна зимового об’їдають всю листову пластинку або значну її частину, але не обплітають листя павутинкою; гусениці листовійок, скручують або стягують їх павутинкою, а яблуневої молі — обплітають нею листя у вигляді гнізд, які легко помітити. Гусениць досить легко розрізняти. Жовтувато-зелене зі світлими поздовжніми смужками, тіло дугою — це гусениця П’ядуна зимового.

Гусениця та метелик яблуневої молі заселяють молоді листочки, проникають всередину пластинки і харчуються їх м’якоттю, залишаючи незайманою шкірку (такі пошкодження називають мінами). Тіло їх світло-жовте з двома рядами чорних крапок. Тіло гусениці непарного шовкопряда густо вкрите чорними довгими волосками. Навіть невеликий вітер може їх підхопити і перенести на 2-3 км від місця виплоду.

 Сіро-коричневі гусениці золотогуза покриті бородавками з пучками жовтуватих волосків і мають з боків білі переривисті смуги.

 Плодові дерева часто пошкоджують плодові кліщі — червоний плодовий, бурий плодовий та ін. Висмоктуючи соки з листя, вони викликають їх пожовтіння і відмирання. Вихід личинок кліщів із зимівлі, звичайно, збігається з часом появи бутонів на яблуні.

 Перед самим цвітінням на деревах з’являються і дорослі особини пильщика, схожі на невеликих бджіл. Під час фази рожевого бутону можна їх знищити, обтрушуючи з гілок так само, як це роблять при боротьбі з жуками-довгоносиками. Але краще це робити у похмуру погоду, коли пильщик погано літає.

Провідний спеціаліст - державний фітосанітарний інспектор відділу  захисту рослин , фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки  та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області  Тарабикін  Роман  Васильович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь