Весняна обробка саду: обов'язкові етапи захисту від шкідників і хвороб

Дата: 24.01.2023 14:54
Кількість переглядів: 443

З настанням весни в саду починаються стрімкі зміни: прокидаються не тільки рослини, але й шкідливі комахи і збудники різних захворювань. Щоб запобігти їхній появі та активності, зберегти дерева здоровими і зібрати щедрий врожай, необхідно своєчасно та правильно провести догляд за садом і весняну обробку рослин.

Важливим етапом весняних робіт в саду є захист рослин від збудників хвороб і комах-шкідників. Найпростіший спосіб впоратися з цим завданням — обприскування спеціальними розчинами, хімічними та біологічними препаратами. Щоб зусилля з профілактики та захисту принесли бажаний результат і ви не залишилися без врожаю, також важливо провести обробку рослин в правильний час.

Коли починати обробку саду

Точної дати для початку обробки саду навесні не існує — все залежить від клімату і погоди в поточному році. Профілактичні роботи необхідно починати з настанням перших теплих днів, продовжити захист і догляд до моменту зав'язування плодів. Шкідники та хвороботворні мікроорганізми активні в різний час, тому обробляти рослини необхідно в кілька етапів.

До того ж перед початком обробки необхідна попередня підготовка фруктового саду:

  • прибирання з гілок залишків снігу;
  • обрізка сухих і пошкоджених гілок;
  • уважний огляд крони на предмет перезимувалих шкідників;
  • очищення стовбурів від потрісканої кори, наростів і неприродного нальоту;
  • очищення та обробка пристовбурних кіл;
  • побілка дерев для захисту їх від шкідників, які ховаються в корі.

Після можна приступати до обприскування дерев і чагарників від комах-шкідників і хвороб.

Етапи обробки саду від хвороб і шкідників

У кожної хвороби і шкідника свій термін і період активності, тому за один раз не вдасться позбутися від усіх проблем. Фахівці сходяться на думці, що обприскувати сад навесні необхідно в чотири етапи з урахуванням кількох факторів:

  • погоди;
  • фази розвитку рослини;
  • періоду активності основних шкідників і захворювань.

Вчасно вжиті дії зроблять процес захисту від шкідників і хвороб максимально ефективним.

Перше обприскування дерев навесні

Ранньою весною необхідно зробити профілактичне обприскування для знищення шкідників, які перезимували зиму, і збудників хвороб, які починають активно поширюватися з настанням тепла. Першу обробку можна проводити до початку набрякання бруньок, коли середня температура повітря тримається від + 4-5 °С. У цей період можна використовувати біологічні та хімічні засоби проти моніліозу, парші, гниття та інших захворювань.

Популярні засоби для ранньої обробки саду від шкідників:

  • 3% Бордоська суміш;
  • залізний купорос;
  • Нітрофен;
  • концентрований розчин сечовини (карбаміду);
  • Профілактин ЛАЙТ та інші.

Щоб не нашкодити сплячим брунькам, стовбурам і гілкам, обприскувати дерева і чагарники необхідно тільки одним з цих препаратів.

По зеленому конусу — другий етап обробки

Як зрозуміло з назви, це період, коли бруньки вже набрякли і лопнули, але зелені листочки ще не розпустилися. У цій фазі важливим є захист рослин від комах-квіткоїдів і грибкових захворювань. Бруньки, які розкриваються, можуть постраждати від висококонцентрованих розчинів, тому для другого етапу обприскування необхідні спеціальні засоби від шкідників і хвороб. Якісні інсектициди:

  • Біотлін;
  • Децис Профі;
  • Іскра;
  • Актара;
  • Інта-Вир.

Від хвороб рослини зможуть захистити Бордоська суміш 1%, Хорус (при температурі повітря не вище +5 °С), Оксихом, Скор та інші. Окрім препаратів в цей період використовують ловчі пояси від шкідників, клейові пластини і феромонні пастки.

По рожевому бутону — третє обприскування

Ця фаза триває недовго — до розпускання бруньок. У цей період вони вже висуваються, але ще не розкриваються до кінця, бутони невеликі. Рослинам можуть докучати різні хвороби: парша, борошниста роса та інші. Будьте уважні: стадія нерозкритих бутонів у різних культур різна, тому час для обприскування рослини необхідно підбирати індивідуально.

Від шкідників, наприклад, від яблуневої плодожерки, для профілактики і лікування хвороб можна використовувати засоби з другого етапу обприскування.

Важливо: обприскувати рослини необхідно до розкриття бутонів.

Обприскування після цвітіння

У цей період важливо робити профілактичну обробку рослин, щоб захистити їх від можливих хвороб і активності шкідників, зміцнити до них імунітет. Можна використовувати профілактичні засоби з другого етапу.

Поради щодо обприскування дерев навесні

Неправильний підхід до обприскування значно знижує ефективність обробки для профілактики та лікування рослин, тому важливо дотримуватися не тільки правильної послідовності догляду за садом, але й слідувати загальним рекомендаціям. Кілька порад щодо обприскування:

  • робити обробку краще в суху погоду без вітру, до 10 ранку або після 6 вечора;
  • рослину необхідно обробити повністю: від крони до пристовбурного кола;
  • намагайтеся використовувати засоби, які не шкодять тваринам і комахам-запилювачам;
  • обов'язково дотримуйтесь інструкції по використанню препаратів і приготування робочих розчинів, щоб не спричинити опік рослини та інші неприємні наслідки. До того ж важливо правильно зберігати засіб, щоб він не втратив своєї ефективності;
  • не проводьте обробку інсектицидами в період цвітіння.

Ідеально, якщо ви домовитеся з сусідами про одночасну обробку декоративних чагарників і фруктових дерев.

Провідний спеціаліст - державний фітосанітарний інспектор відділу  захисту рослин , фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки  та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області  Тарабикін  Роман  Васильович

 

Провідний спеціаліст - державний фітосанітарний інспектор відділу  захисту рослин , фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки  та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області  Тарабикін  Роман  Васильович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь