До уваги сільгосптоваровиробників: як вберегти насінницькі посіви від мишоподібних гризунів

Дата: 16.01.2023 20:02
Кількість переглядів: 259

Фото без описуЗа результатами фітосанітарного моніторингу, наразі деякі посіви озимих культур, багаторічні трави і насадження потерпають від мишоподібних гризунів, здатних завдавати збитки праці аграріїв. Зокрема, економічний поріг шкідливості (ЕПШ) шкідника складає на озимих зернових культурах та ріпаку 3 колонії на гектар, в посівах багаторічних трав та неугіддях до 5 колоній на гектар.

Слід зазначити, що на території України відомо близько 38 видів мишоподібних гризунів. Із мишей в агроценозах найчастіше зустрічаються миша польова, лісова, курганчікова. Найнебезпечніша для агровиробників це сіра полівка. Її ще називають “звичайною” полівкою. Цей маленький гризун небезпечний тим, що здатен розмножуватись протягом усього теплого періоду і не впадати в зимову сплячку. Сіра полівка в холодний період заселяється під сніговим покривом, риє неглибокі, розгалужені нори з гніздовою камерою, застеленою сухою травою, яка може проходити на глибину до півметра. В таких сховищах полівка залишає своє потомство. Одна така мишка може давати потомство - до 88 особин на рік. І це при тому, що мишата дуже швидко стають статево-зрілими - через 16-22 дня після народження. Заселення полів мишами наносить велику шкоду врожаю. Гризуни пошкоджують сінокоси, заселяють скирти соломи і сіна, харчуються сходами під снігом, пошкоджують запаси зерна на складах. Наприклад, одна колонія мишей може завдати великих збитків господарству, знищивши до 1 центнера зерна.

Ускладнені погодні умови (дощова, холодна осінь) призводять до вимирання цілих колоній мишей та їх потомства. При збереженні несприятливих для гризунів умов фаза піку чисельності переходить у фазу спаду чисельності. Якщо кліматичні умови сприятливі (тепла помірна волога, середньомісячна температура вища за багаторічну, кількість опадів близька до норми), настає фаза масового розмноження: гризуни заселяють майже всі посіви і чисельність їх повсюдно зростає.

Тож, рекомендується контролювати гризунів заздалегідь, у періоди, коли умови сприяють їх розмноженню. Для прогнозу чисельності полівок і визначення доцільності захисту угідь необхідно оцінити економічний поріг шкодочинності мишей. Для цього рекомендується провести діагностику (обстеження) свого поля на предмет заселення його мишами. Рекомендуємий захист посівів за наявності 3-5 колоній на один гектар. Важливо проводити винищувальні заходи до появи снігового покриву.

Методи боротьби з мишами розрізняють профілактичні та винищувальні. У будь-якому випадку боротьбу з гризунами треба здійснювати як у період масового розмноження, та і в період низької чисельності.

Профілактичні заходи: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами в місцях поселення цих шкідників, вчасне збирання врожаю без помітних втрат, своєчасна та якісна оранка, якщо це заплановано у технології грунтообробки господарства, допоможуть не довести ситуацію з польовими гризунами до критичного рівня, коли їх кількість значно перевищує норму.

З мишами ведуть боротьбу біологічними препаратами, родентицидами, феромонними пастками, аміачною водою тощо. Методів боротьби безліч, але важливо пам’ятати, що варіант захисту треба підбирати в залежності від періоду проживання мишей, тобто враховуючи те, чим вони харчуються в цей час - зеленою масою, корінням чи зерном.

Раніше найбільш популярним методом боротьби з гризунами була глибока оранка на 25-30 см, що руйнувала місця проживання мишей і створювала велику загрозу для майбутнього потомства польових мишей (гарантія загибелі до 75% гризунів). Але глибока оранка часто йде врозріз із вологозбереженням і часто є поганим варіантом для посушливих регіонів. Тому наразі все частіше використовують хімічні методи боротьби за допомогою спеціальних препаратів (біологічних чи родентицидів), які через часте використання можуть викликати у мишей резистентність.

При використанні засобів захисту рослин необхідно дотримуватися техніки безпеки, мати допуск до роботи з пестицидами та застосовувати препарати згідно Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

 

Державний інспектор відділу контролю
в сфері насінництва та розсадництва та якості зерна
Управління фітосанітарної безпеки
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Р.Кузняк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь