ЯК ЗБЕРЕГТИ НАСІННЯ БОБОВИХ КУЛЬТУР ВІД ШКІДНИКІВ: ПОРАДИ ДЛЯ СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКІВ!

Дата: 02.01.2023 14:10
Кількість переглядів: 245

Головна мета кожного виробника зерна - це не лише зібрати, а ще й зберегти в належному стані високоякісний урожай.

Адже під час зберігання можна втратити до 100% врожаю. Причиною можуть стати, перш за все, шкідники.

Для бобових культур одним із найнебезпечніших шкідників є зернівка. Пошкодження зерна цим шкідником призводить до зниження його маси, якості та схожості. Так, зіпсований горох втрачає близько 40% ваги. В екскрементах личинок міститься алкалоїд кантаридин, тому пошкоджене зерно не можна використовувати в їжу та на корм худобі.

Ознаки заселення шкідниками

Поки жук не вибрався з горошини, виявити зараження складно, оскільки видимих пошкоджень немає, можна лише помітити зміни насіннєвої оболонки.

Характерні ознаки на горосі, квасолі, віці та сочевиці: на насіння льотні отвори жуків у вигляді темнуватих круглих плям («віконець»), прикритих насіннєвою оболонкою, під якою містяться личинки, лялечки або жуки, крім того на насінні квасолі можуть бути слабко помітні уколи діаметром 0,1-0,3 мм, які є вхідними отворами личинок зернівок, а також сильно з’їдене насіння, від якого залишились лише оболонки і яке легко руйнується під час натискання.

На кормових бобах: на насінні такі самі ознаки, які і на горосі, але з більшою кількістю вхідних отворів (2-3 і більше на одній насінині).

На еспарцеті – насіння з прогризеними отворами або з білуватими плямами, закритими тонкими оболонками, під якими містяться жуки або лялечки.

Ознаки заселення шкідниками визначені відповідно до ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості.

Як розпізнати зернівку

Доросла особина горохової зернівки досягає 5 міліметрів. Це жук чорного кольору з короткими надкрила: вони не повністю закривають тіло комахи. Зверху горохова зернівка покрита дрібними волосками. Відмітною ознакою цього жука є білий хрест на відкритому сегменті черевця. Ніжки і вусики комахи мають червонуватий відтінок.

Квасолева зернівка - жук розміром 2,8 – 3,5 мм, зверху вкритий сіруватими та жовтуватосірими волосками, що утворюють численні невиразні плями; пігідій (задній відділ черевця) жовточервоний, передньоспинка без зубчиків на боках, дещо дзвоноподібна, на внутрішньому краю знизу стегон задніх ніг по одному гострому зубцю і 2 – 3 подібні зубці за ними.

Еспарцетна зернівка - жук розміром 2,4 - 3,5 мм, яйцеподібної форми, чорний, передньоспинка і надкрила вкриті густими волосками сіруватими або сіруватокоричневими, низ тіла – світлосірими; голова підігнута донизу і витягнута у вигляді короткого хоботка; пігідій вкритий світлосірими волосками. 

Якщо під час візуального огляду в насінні не виявлено характерних ознак прихованої заселеності, то необхідно проводити лабораторну хімічну обробку для виявлення непомітних вхідних отворів або підтвердження незаселеності шкідником.

Провести аналізи на виявлення заселеності шкідниками в явній та прихованій формах можна звернувшись до Державної установи «Київська обласна фітосанітарна лабораторія».

Захист від зернівок

Заходи боротьби, насамперед, рекомендовано превентивні – при підготовці до вирощування, вирощуванні й безпосередньо при зберіганні.

Для всіх культур: дотримання сівозмін; висівання насіння, вільного від зернівок; своєчасне збирання й обмолочування культур; рання оранка поля.

Крім того, виходячи зі специфіки культур рекомендовано такі заходи.

Для гороху: ранній посів, так як зернівка дуже чутлива до температури, не розмножується і не розвивається при температурі нижче 20 градусів; обприскування насіннєвих і фуражних посівів інсектицидами у фазу бутонізації — початку цвітіння проти зернівки при наявності 10 жуків на 100 помахів сачком або 10 жуків на 100 рослинах, фумігація насіннєвого гороху дозволеними препаратами при зараженості зернівкою, 10 насінин на 1 кг при вологості зерна не більш як 15,5 %.

Для квасолі - збирання бобів до їх розтріскування, охолодження зерна.

Для еспарцету: використання насіннєвих посівів не більше трьох років, фумігація насіннєвого еспарцету дозволеними препаратами при зараженості зернівкою 20 - 30 зернівок на 100 помахів.

Природні вороги зернівок

Чисельність горохової зернівки зменшують яйцеїди – паразит яєць, який в окремі роки може знищити до 60 – 70 % популяції, Lathromeris bruchocida Vis., Uscana senex Grese; паразити личинок: Triaspis thoracicus Cuzt., Eupteromalus leguminis Gah., Brichicida orientalis Crawf., Uscana semifumipennis Gir., Microdontomerus anthomoni Crawf. тощо. У період зберігання зерна личинок, лялечок і жуків знищує пузатий кліщ — Pediculloides ventricosus Newp. Квасолеву зернівку заражає паразит з родини птеромалід — Diparmus laticeps Ashm.

Тож, щоб зберегти врожай бобових культур, необхідно своєчасно вживати відповідні заходи для боротьби зі шкідниками.

За роз’ясненнями та консультаціями з усіх питань щодо насінництва звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

Державний інспектор відділу контролю 
в сфері насінництва та розсадництва
Управління фітосанітарної безпеки 
та фітосанітарних заходів на кордоні
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області  Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь