ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 25.10.2022 13:31
Кількість переглядів: 190

Фото без описуЗ 01 жовтня 2022 року зросла мінімальна заробітна плата та розмір ЄВ для ФОП

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з 01 жовтня 2022 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата, яка становить  6700,0 грн. (було 6500,0 грн.).

Вказане підвищення  передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Збільшення мінімальної заробітної плати вплинуло на збільшення мінімального розміру ЄВ  із заробітної плати працівників та  з доходів самозайнятих осіб (за себе).

Відтак, з 01 жовтня 2022 року мінімальний страховий внесок становить 1474,0 грн., адже розмір ЄВ (22%) розраховується від  мінімальної заробітної плати. Якщо до 01 жовтня 2022 року  мінімальна зарплата була 6500,0грн., то ЄВ складав 1430,0грн., а зростання з 01 жовтня  мінімальної заробітної плати на 200,0грн. вплинуло на збільшення мінімального страхового внеску на 44,0грн.

Звертаємо увагу, що зростання розміру мінімальної заробітної плати з 01 жовтня не змінює ставки єдиного податку для платників І та ІІ груп.

Так, ставки єдиного податку для І групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року , а для ІІ групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, а ІІІ групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для ФОП, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для І групи платників єдиного податку - не більше 10 % розміру прожиткового мінімуму;

-  для ІІ групи платників єдиного податку - не більше 20 %розміру мінімальної заробітної плати.

 

Декларування податку на прибуток підприємств за три квартали 2022 року

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з 01 жовтня по 09 листопада 2022 року (включно) триває кампанія декларування податку на прибуток підприємств за три квартали  2022 року.

Нагадуємо, що для податку на прибуток підприємств податковими (звітними) періодами  є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

При цьому річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

- зареєстрованих (новостворених) протягом звітного (податкового) року платників податку, які сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

-  виробників сільськогосподарської продукції;

- платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період, не перевищує 40,0 млн. грн.;

- ФОП, у тому числі тих, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються відповідно до п. 141.4 ст. 141 ПКУ;

 - СГ - юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються відповідно до п. 141.4 ст. 141 ПКУ;

- СГ - юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо отриманого скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 прим. 2 та розд. ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ.

Відповідно до п.49.18 ст.49 ПКУ, податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

- календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18. ст. 49 ПКУ – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

- календарному року для платників податку на прибуток (у тому числі платників частини чистого прибутку (доходу)), для податкової декларації (у тому числі розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку), яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

 

Пільги з ПДВ для благодійної діяльності та спонсорства

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації звільняються від оподаткування ПДВ -  п.п.197.1.15 п.197.1 ст.197 ПКУ.

Не підлягають звільненню від оподаткування операції з надання благодійної допомоги у вигляді зазначених у р.VI ПКУ підакцизних товарів, цінних паперів (крім наданих ендавментів), нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності.

Нагадаємо, що безоплатним постачанням є постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Товари, що надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними ст.3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», підлягають маркуванню.

Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. При маркуванні товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника.

Маркуються товари так, щоб під час огляду упаковки чи безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

Благодійна допомога може надаватися у вигляді товарів, робіт/послуг, призначених для використання юридичними особами - набувачами з метою провадження діяльності за цілями, передбаченими ст.3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Юридичні особи - набувачі благодійної допомоги ведуть бухгалтерський та оперативний облік надходження, зберігання, розподілу та використання благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг, а також звітність за встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики, формою, яку надсилають контролюючим органам.

Для бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних із благодійною допомогою, ЮО - набувачі благодійної допомоги користуються планом рахунків та інструкцією, що діють в Україні. Такі набувачі благодійної допомоги самостійно визначають порядок аналітичного обліку операцій, пов’язаних з благодійною допомогою, відкривають відповідні рахунки.

У річній фінансовій звітності вони відображають:

- у бухгалтерському балансі - окремо кошти (товари, роботи, послуги), отримані як благодійна допомога;

- у звіті про прибутки та збитки - окремо вартісну величину отриманої благодійної допомоги.

Контроль за отриманням, зберіганням, розподілом благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг здійснюють місцеві органи виконавчої влади, а за їх цільовим використанням - місцеві органи виконавчої влади та контролючі органи.

Отримані для надання благодійної допомоги марковані товари, які поставляються за кошти чи інші види компенсації, та/або виручка, отримана за таке постачання, підлягають вилученню в недобросовісного продавця і конфіскуються в дохід держави в установленому порядку.

 

Оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року – у  2022 році 78,0 тис.грн.

Якщо отриманий дохід перевищує вказаний розмір, платник зобов'язаний відобразити суму перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за звітний рік і подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) та самостійно сплатити податок з суми  перевищення.

 

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок.

Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

При продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року - у  2022 році 325,0 тис.грн.

Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо платником не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

Якщо таблицю даних платника податку не враховано

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок), платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за формою  додатку 5 Порядку.

Подану Таблицю з поясненнями розглядає комісія регіонального рівня та приймає рішення про її врахування або неврахування протягом п’яти робочих днів після її отримання.

Рішення надсилається платнику в електронному вигляді, а в разі неврахування Таблиці в рішенні обов’язково вказується причина неврахування.

Якщо до контролюючого органу надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником податку недостовірної інформації, в Таблиці, яка  врахована, комісії контролюючих органів мають право прийняти рішення про неврахування Таблиці, яке надсилається платнику податку в порядку, визначеному ст.42 ПКУ.

Платник має право повторно подати Таблицю з поясненнями для розгляду комісією регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

 

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь