СОРТОЗАМІНА ТА СОРТООНОВЛЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

Дата: 18.10.2022 10:54
Кількість переглядів: 132

    Фото без описуПопри складні суспільно-політичні, економічні та погодні умови агроформування Київщини проходять через черговий крок сільськогосподарського виробництва – осінню посівну кампанію. Всі ми розуміємо, що якщо сьогодні не посієш, то потім влітку не буде що жати.

Нерозривною частиною посівної є вибір насіння для посіву. Кожен господар, який дбає про майбутнє, знає, що нерозривним елементом стратегії насінництва є проведення сортозаміни та сортооновлення. Чим відрізняються ці поняття? 

Сортозаміна — це повна заміна на виробничих посівах одного сорту іншим сортом, занесеним до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Підставою для цього є те, що нові сорти, які пройшли державне сортовипробування як правило по врожайності, або окремих показниках (вміст білка, крохмалю, олії, цукру, волокна, стійкість до хвороб і шкідників тощо) значно перевищують сорти, які були зареєстровані раніше.

Швидка сортозаміна — надійний шлях підвищення урожайності. Звичайно, впровадження нових сортів у виробництво залежить як від роботи установ-оригінаторів, що передають насіння для розмноження іншим науково-дослідним установам, навчально-дослідним господарствам та іншим суб’єктам насінництва та розсадництва, так і від сільгоспвиробників, які створюють попит на той чи інший новий сорт. Науковці рекомендують проведення сортозаміни за 3 – 4 роки, щоб швидше реалізувати потенціал нового сорту. В розвинених країнах нові сорти зернових культур займають визначену зону за 3 – 4 роки і перебувають у виробництві лише 5 років, надалі замінюючись кращими сортами.

Сортооновлення — це заміна сортового насіння в господарствах насінням цих самих сортів, але вищих репродукцій. Причиною сортооновлення є погіршення біологічних і господарських властивостей, що зумовлюється механічним і біологічним засміченням, розщепленням, появою мутантів, збільшенням ураження рослин хворобами, які передаються через насіння, зниженням сортових і урожайних властивостей внаслідок порушення агротехніки насінницьких посівів. Сортооновлення проводиться елітою або І репродукцією. Також, допускається проведення посіву сертифікованим насінням другої генерації, але необхідно зазначити, що частка насіння 2 генерації, яка пропонується до продажу, відповідно до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва є досить незначною.

Основними вимогами до насіння при сортооновленні повинні бути висока сортова чистота, гарні фізичні й урожайні властивості та кондиційність насіння, що можна забезпечити, купуючи насіння лише в суб’єктів насінництва та розсадництва, які мають право виробництва та реалізації насіння вибраних сортів та супроводжують його продаж чинними супровідними документами.

Сільгоспвиробникам необхідно постійно контролювати здійснення процесів сортооновлення та сортозаміни, слід не допускати посіву старими маловрожайними сортами та насінням масових генерацій, що може призвести до значних втрат врожайності і відповідно зменшення прибутку, який є метою будь-якої виробничої діяльності.

 

 

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки

та фітосанітарних заходів на кордоні

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області  Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь