Інформаційний захід

Дата: 22.09.2022 15:52
Кількість переглядів: 367

Фото без опису

21 вересня керівник відділу “Рокитнянське бюро правової допомоги” Юлія ГОРЬОВА провела інформаційний правопросвітницький  захід у Рокитнянській районній філії Київського обласного центру зайнятості на тему: "Забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення" для фахівців та клієнтів служби зайнятості.

Пані Юлія наголосила на рівності прав усіх членів суспільства, включаючи громадянські, культурні, економічні, політичні та соціальні права й, зокрема, на право на свободу від дискримінації за ознакою інвалідності. Розповіла про те, яким чином здійснюється захист прав осіб з інвалідністю та на яке пільгове забезпечення можуть розраховувати особи з інвалідністю.

Директор філії Лариса ГЛЮЗА розповіла про рівні права осіб з інвалідністю у сфері праці й зайнятості з іншими категоріями населення, про те, що залучення осіб з інвалідністю до трудової діяльності вимагає надання їм додаткових переваг та про пільги для  цієї особливої категорії працездатних людей, які гарантує законодавство у сфері зайнятості:

1) пільгові умови працевлаштування (для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю та при працевлаштуванні осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи (далі - МСЕК), випробування не встановлюється. Зазначені положення містяться у ст. 26 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП);

2) пристосування умов праці до фізичних можливостей людини (підприємства, установи та організації, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов'язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації та вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників); 

3) необхідність дотримання медичних рекомендацій (робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (статті 55, 172 КЗпП). Залучення осіб з інвалідністю до надурочних робіт теж можливе лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (статті 63, 172 КЗпП) та ін); 

4) сприятливі умови надання відпусток (особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи – 26 календарних днів (ст. 6 Закону України "Про відпустки" та ін).

5) особливості набуття статусу безробітного (особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна. Рішення про визнання особи з інвалідністю безробітною і взяття її на облік для працевлаштування приймається центром зайнятості за місцем проживання особи з інвалідністю на підставі поданих нею рекомендації МСЕК та інших передбачених законодавством документів. Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних у особи з інвалідністю кваліфікації та знань, з урахуванням її побажань (ст. 18-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні"). Підбір підходящої роботи для осіб з інвалідністю (у тому числі шляхом розумного пристосування існуючого або створення нового робочого місця) здійснюється відповідно до їх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці (частина шоста статті 46 Закону України "Про зайнятість населення")


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь