ДЕ ОТРИМАТИ СТАТУС ОСОБИ, ЯКА ПОСТРАЖДАЛА ВІД ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Дата: 11.08.2022 11:39
Кількість переглядів: 174

Фото без опису

Торгівля людьми — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Особи, які незаконно утримувались прирівнюються до особа, яка постраждала від торгівлі людьми, це стосується осіб, які перебували в полоні.

Полон – обмеження свободи особи, що брала участь у військових діях, з метою недопущення її подальшої участі в них.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, подає за місцем перебування до місцевої держадміністрації ⇒заяву про встановлення статусу за формою, затвердженою Мінсоцполітики (зразки можна знайти за посиланням).

Іноземець або особа без громадянства, що не володіє українською або російською мовою, заповнює заяву з перекладачем.

Для встановлення статусу дитині, яка постраждала від торгівлі людьми, ⇒заява подається до місцевої держадміністрації її законним представником або особою, якій стало відомо про таку дитину.

Протягом трьох робочих днів з дати подання заяви посадова особа проводить співбесіду з особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, та заповнює ⇒опитувальний лист, намагаючися запобігти повторній віктимізації та психологічному травмуванню особи.

За бажанням особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, під час проведення співбесіди можуть бути присутні члени її родини або інші особи.

У разі проведення співбесіди із законним представником дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, до співбесіди залучається перекладач (у разі потреби), психолог чи педагогічний працівник та адвокат, про що робиться відмітка в опитувальному листі.

У разі неможливості проведення співбесіди з особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, через її хронічне психічне захворювання, тимчасовий розлад психічної діяльності, недоумство або інший хворобливий психічний стан чи малолітство опитувальний лист заповнюється посадовою особою на підставі особистих спостережень, показань свідків або інших даних.

Посадова особа, яка проводить співбесіду, оформляє ⇒розписку про нерозголошення відомостей, які їй стали відомі під час проведення співбесіди, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

На підставі інформації, отриманої під час проведення співбесіди, посадова особа оформляє протягом двох робочих днів ⇒облікову картку особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Структурний підрозділ залучає суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, до проведення у семиденний строк перевірки інформації, зазначеної в опитувальному листі, щодо її достовірності.

Місцева держадміністрація протягом двох робочих днів з дня завершення перевірки подає до Нацсоцслужби документи.

Документи розглядаються Нацсоцслужбою протягом п’яти робочих днів від дати їх реєстрації.

Відповідно до рішення, прийнятого за результатами розгляду документів, Нацсоцслужба надсилає місцевій держадміністрації лист із повідомленням про встановлення/відмову у встановленні статусу або продовження/відмову у продовженні строку дії статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

У разі встановлення статусу особі, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, посадова особа протягом п’яти робочих днів з дня надходження листа Нацсоцслужби видає такій особі ⇒довідку про встановлення статусу.

Статус надається строком до двох років та може бути продовжений за рішенням Нацсоцслужби не більш як на один рік з дати закінчення такого строку. Для продовження зазначеного строку місцева держадміністрація подає до Нацсоцслужби відповідне письмове обґрунтування. У разі прийняття рішення про продовження такого строку до довідки про встановлення статусу вносяться відповідні відомості.

Для отримання більш детальної інформації та проведення консультації можна звернутися до Служби у справах дітей та сім´ї Рокитнянської селищної ради за адресою: вул. Незалежності, 2, смт Рокитне, Білоцерківський район, Київська область (4-й поверх, ліве крило, колишня будівля адміністрації)

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1133-12#n20

Служба у справах дітей та сім´ї
Рокитнянської селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь