ОСОБЛИВОСТІ СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ СОЇ: ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТІВ

Дата: 08.08.2022 15:44
Кількість переглядів: 192

Фото без описуСоя містить більше білка і жиру порівняно із зерном інших сільськогосподарських культур. Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів. Крім того, соя дуже гігроскопічна.

Домішка битих і пошкоджених насінин значною мірою впливає на стан зберігання сої. Отже, із сої, яка надходить на зберігання, бажано видалити бите, давлене та пошкоджене зерно. Переміщувати сою потрібно обережно, аби не пошкодити оболонки.

Для запобігання травмуванню та розколюванню сої на сім'ядолі:

?зменшують до мінімуму кількість переміщень зернової маси;

?максимально знижують висоту її падіння з конвеєрів;

?використовують гнучкі рукави з брезенту або подібних матеріалів;

?обшивають ковші норій гумою або іншими полімерними матеріалами;

?зменшують швидкість руху стрічки конвеєрів.

Аби запобігти швидкому псуванню, сою якнайшвидше необхідно очистити і висушити.

Сушіння сої

Особливість процесу сушіння сої полягає в тому, що вона повільно виділяє вологу і легко пошкоджуються при механічних переміщеннях. Оболонка сої висихає швидше, при цьому поверхня швидко зневоднюється, а центральна частина залишається вологою. Сою необхідно просушити так, щоб швидкість випаровування вологи з поверхні зерна не перевищувала швидкість переміщення вологи від центру зерна до його поверхні. А звідси і наступні рекомендації:

? за один прохід можна видаляти 3-4% вологості;

? вологу і сиру сою краще сушити в кілька етапів із відлежуванням. Такий спосіб сушіння дозволяє здійснювати процес сушіння за більш низьких температур;

? залежно від початкової вологості сушать сою у м'якому режимі при температурі нагріву зерна 25-30°С і температурі агента сушіння 50-80°С;

? у кінці сушіння необхідно здійснити охолодження сої. Її температура не повинна перевищувати температуру навколишнього середовища більше ніж на 10°С.

Лабораторія підприємства повинна здійснювати систематичний контроль за дотриманням температурних режимів та якістю зерна. Для цього кожні 2 години необхідно відбирати проби зерна на аналізи до і після сушіння.

 

Якщо у процесі сушіння лабораторія виявить погіршення якості зерна (збільшення кількості зерен із розтрісканими оболонками і зміна їх кольору) або невідповідність результатів сушіння завданню, що приведено у розпорядженні на сушіння, терміново вживають відповідні заходи. Наприклад, знижують температуру і одночасно підсилюють вентиляцію.

Розміщення і зберігання насіння сої

Сою розміщують і зберігають у чистих, сухих, без сторонніх запахів, не заражених шкідниками зерносховищах відповідно до санітарних правил і умов зберігання, затверджених в установленому порядку в Україні. Під час розміщення, транспортування та зберігання насіння сої враховують її стан, зазначений у наведеній нижче таблиці.

 

Стан зерна сої

Вологість, %

Олійна домішка, %

Сміттєва домішка,%

 

За вологістю:

 сухе

 середньої сухості

 вологе

 сире

 

 

Не більше ніж 12,0

12,1—14,0

14,1—16,0

16,1 і більше

 

 

 

За засміченістю:

чисте

середньої чистоти 

сміттєве

 

 Не більше ніж 6,0

6,1—10,0

10,1 і більше

 

 Не більше ніж 2,0

2,1—3,0

3,1 і більше

 

Під час зберігання сої здійснюється систематичний органолептичний контроль за її зовнішнім виглядом, запахом, зараженістю шкідниками, рівнем температури і вологості зерна та навколишнього повітря, а також ступенем аерації зернової маси. Підвищення температури зернової маси, що не пов'язане з підвищенням температури навколишнього середовища, свідчить про порушення режиму зберігання і можливості швидкого псування сої.

Контроль за вологістю сої, що зберігається насипом, здійснюють не рідше двох разів на місяць, а також після кожного її переміщення та обробки.
 Самозігрівання олійних культур із підвищеною вологістю відбувається дуже швидко. Це пояснюється тим, що дихають вони переважно за рахунок жирів, які при окисленні виділяють більше теплоти, ніж вуглеводи. За вологості 12% зберігати сою можна до одного року. Але якщо тривалість зберігання слід збільшити, то її вологість має перебувати у межах критичної.

Звертаємо вашу увагу, що ці рекомендації не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер.

 

 

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки

та фітосанітарних заходів на кордоні

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області                                                             Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь