ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ ХІМІЧНИХ ТА БІОЛОГІЧНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН

Дата: 29.07.2022 09:20
Кількість переглядів: 2313

Фото без описуХімічні пестициди часто використовуються для боротьби з хворобами, шкідниками або бур'янами. Хімічний контроль заснований на речовинах, які є токсичними (отруйними) до шкідників. Коли хімічні пестициди застосовуються для захисту рослин від шкідників, хвороб або заростання бур'янами, ми говоримо про засоби захисту рослин. Звичайно, важливо, щоб рослина, яка потребує захисту, сама не постраждала від токсичних ефектів захисних продуктів.

Пестициди згруповано в п'ять основних категорій залежно від мети, на яку вони зазвичай застосовуються. До першої групи відносяться фунгіциди, які діють проти грибів. Потім є гербіциди, які використовуються проти бур'янів. Гербіциди забираються листям або корінням бур'янів, в результаті чого він гине. Інсектициди знищують шкідливих комах, а потім з'являються акарициди, які захищають рослини від кліщів. Нарешті, існують нематициди для контролю нематод, які атакують рослини.

Переваги і недоліки хімічних пестицидів

Використання хімічних пестицидів є широко поширеним через їх відносно низьку вартість, легкість, з якою вони можуть бути застосовані, та їх ефективність, доступність і стабільність. Хімічні пестициди, як правило, швидкодіючі, що обмежує шкоду, заподіяну сільськогосподарським культурам.

Хімічні пестициди мають деякі істотні недоліки, але вони все ще широко продаються і використовуються. Тут ми обговоримо чотири недоліки хімічних пестицидів. По-перше, хімічні пестициди часто не просто токсичні для організмів, для яких вони призначені, але й для інших організмів. Хімічні пестициди можна підрозділити на дві групи: не селективні і селективні пестициди

Селективні пестициди мають більш обмежений діапазон. Вони лише позбуваються цільового шкідника, хвороби або бур'янів, щоб інші організми не постраждали. Прикладом є пестицид, який працює тільки на широколистяних бур'янах. Його можна використовувати, наприклад, на газонах, оскільки він не вбиває траву. У ці дні для контролю декількох шкідників, як правило, потрібна комбінація декількох продуктів, оскільки майже всі дозволені продукти є вибірковими і, таким чином, контролюють обмежений спектр шкідників.

Іншим недоліком хімічних пестицидів є стійкість. Пестициди часто діють лише на (короткий) період на конкретному організмі. Організми можуть стати імунітетом до речовини, тому вони більше не мають ефекту. Ці організми мутують і стають стійкими. Це означає, що для їхнього контролю необхідно використовувати інші пестициди.

Третім недоліком є накопичення. Якщо оброблені рослини потрапляють в організм, і потім організм з'їдається іншим, хімічні речовини можуть бути передані по харчовому ланцюгу. Накопичення отрутохімікатів є одним з недоліків хімічних пестицидів. Тварини або люди в кінці харчового ланцюга мають більшу ймовірність отруєння або загибелі внаслідок накопичення пестицидів у своєму організмі. Однак цей недолік стає менш важливим, оскільки пестициди, які недостатньо швидко руйнуються, більше не допускаються.

Остання та найважливіша загроза стосується залишків пестицидів на посівах. Альтернативно, залишки пестицидів можуть проникати в ґрунт або підземні води, а забруднена вода потім може бути використана для зрошення сільськогосподарських культур або для напування тваринами.

Переваги і недоліки біологічного контролю

Біологічний контроль, як і хімічний контроль, має переваги та недоліки. Тут ми згадаємо три основні переваги, а також кілька недоліків. Перша перевага полягає в тому, що природний ворог може бути залучений штучним шляхом і це дасть довгострокові результати. Ризик резистентності також значно нижчий, оскільки шкідники не можуть нарощувати стійкість до вживання. Натуральна боротьба зі шкідниками є дуже цілеспрямованою і тому ефективним способом контролю окремих шкідників.

Недоліками біологічного контролю є те, що природні вороги можуть відійти. У теплицях цією проблемою можна управляти, але не на відкритих полях. Поширення на більшій ділянці також вимагає часу. По-друге, шкідники ніколи не знищуються повністю, тому що природний ворог повинен залишитися в живих, і тому вони ніколи не знищують всю популяцію. Нарешті, неможливо використовувати їх до того, як шкідник з’явився, і це означає, що деякі пошкодження будуть все ж таки зроблені на сільськогосподарських культурах.

Жувальні комахи, як ця яскрава гусениця, можуть бути історією в майбутньому, тому що наша здатність контролювати шкідників з біотехнологічними методами швидко зростає. Ця методика передбачає генетичну модифікацію культури для отримання інсектициду, який робить його не привабливим для комах або навіть вбиває їх. Кукурудза Bt є прикладом культури, стійкої до комах.

Деякі біологічні застосування також не є абсолютно нешкідливими. Незважаючи на те, що це натуральні продукти, вони можуть вразити інші організми, які попали в зону їх впливу. Природний ворог може також пошкодити культуру, особливо коли потрібні великі кількості для боротьби зі шкідниками.

Вплив природних ворогів також менш виражений, ніж хімічний контроль. Тому, якщо біологічний метод не працює, потрібна більш висока доза хімічних пестицидів, тому що шкідник вже широко поширений.

Нарешті, немає інших природних методів для контролю вірусів, ніж видалення уражених рослин.

Як і хімічний контроль, біологічний контроль постійно розвивається, тому що з'являються нові шкідливі організми (комахи, гриби, бактерії), а організми мутують. Продукти, що забезпечують біологічний контроль через хімічні речовини природного походження, класифікуються як засоби захисту рослин, як і пестициди, і тому вони також повинні відповідати жорстким вимогам. Ця категорія "засобів захисту рослин" також може бути досить дорогою.

 

   Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом ЗЗР         Тарабикін Р.В

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь