ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 20.07.2022 08:31
Кількість переглядів: 253

Оподаткування ПДВ  операцій з постачання тютюнових виробів

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 30.11.2021 № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» з 01.01.2022 року змінено порядок оподаткування ПДВ для операцій з постачання тютюнових виробів.

У разі постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, при їх постачанні на митній території України, базою оподаткування є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування ПДВ.

Пунктом 197.27 ст. 197 ПКУ визначено, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій:

  • з першого постачання таких товарів їх виробниками;

  • з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками;

    - із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.
 Базою оподаткування у разі постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України тютюнової продукції, для якої встановлено максимальні роздрібні ціни, її виробниками, суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками та імпортерами є максимальна роздрібна ціна таких товарів, яка були встановлена станом на дату виготовлення такої продукції.

Операції з постачання з 01 січня 2022 року залишків тютюнової продукції (тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, у тому числі ТВЕН, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах), виготовленої до 31 грудня 2021 року, крім продукції, на яку до вказаної дати вже поширювались вимоги щодо встановлення та декларування максимальних роздрібних цін (сигарети без фільтра, з фільтром, цигарки, сигарили), на всіх етапах постачання таких залишків від виробника до кінцевого споживача оподатковуються у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відс., при цьому база оподаткування ПДВ за такими операціями визначається виходячи з договірної вартості такої продукції.

ГУ ДПС у Київській області

 

Щодо ліцензії на імпорт/експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що імпорт, експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання всіх форм власності без наявності ліцензії.

Оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у СГ всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися СГ всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Імпорт або експорт пального здійснюється за наявності у СГ, що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

Відповідні норми передбачено ст. 15 Закону України від 19.12.1995 № 81/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

ГУ ДПС у Київській області

 

Визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток виробниками електричної енергії за «зеленим» тарифом з 01.01.2022 року

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 01 січня 2022 року набрали чинності положення ПКУ, внесені Законом України від 30.11.2021 №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» які стосуються, зокрема, виробництва електричної енергії за «зеленим» тарифом.

Так, тимчасово, до 01 січня 2024 року, платники податку - виробники електричної енергії за «зеленим» тарифом мають право визначати податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті:

1) тимчасово, в період з 01 січня 2022 року до 01 січня 2024 року, фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду зменшується на суму нарахованого у бухгалтерському обліку і врахованого у фінансовому результаті до оподаткування доходу від продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом у періоді з 01 січня 2022 року до 01 січня 2024 року, за яким виробник електричної енергії не отримав оплату на кінець звітного періоду;
  -   тимчасово з 01 січня 2022 року фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу у розмірі погашеної дебіторської заборгованості за продану електричну енергію за «зеленим» тарифом, на який в попередніх звітних періодах зменшувався фінансовий результат до оподаткування відповідно до цього пункту. Положення цього абзацу застосовується до повного погашення дебіторської заборгованості за електричну енергію за «зеленим» тарифом, продану в період, визначений в абзаці першому цього пункту;

2) тимчасово, у період з 01 січня 2022 року до 01 січня 2024 року, фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду збільшується на суму нарахованих у бухгалтерському обліку і врахованих у фінансовому результаті до оподаткування витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом у періоді з 01 січня 2022 року до 01 січня 2024 року, за яку виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду;

-     тимчасово з 01 січня 2022 року фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду зменшується на суму витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник отримав оплату в такому звітному періоді, та на які в попередніх звітних періодах збільшувався фінансовий результат відповідно до цього пункту. Положення цього абзацу застосовується до повного погашення дебіторської заборгованості за електричну енергію за «зеленим» тарифом, продану в період, визначений в абзаці першому цього пункту;

3) платники податку – виробники електричної енергії за «зеленим» тарифом не застосовують різницю, визначену абзацом третім п.п. 139.2.2 п. 139.2 ст. 139 ПКУ, у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за електричну енергію за «зеленим» тарифом, що сформувалася за електричну енергію, продану в період, визначений в абзаці першому цього пункту. Положення цього абзацу застосовується також і в період після 01 січня 2024 року.

В Інформаційному листі №1/2022 «Нововведення Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» Частина 1. Податок на прибуток підприємств», розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Листівки та брошури», надано роз’яснення щодо застосування норм п. 58 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ на прикладах умовних ситуацій.

ГУ ДПС у Київській області

 

З 01 січня 2022 року СГ у фіскальному чеку відображають ставки та суми ПДВ при торгівлі тютюновими виробами

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня 2022 року суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з постачання тютюнової продукції, але не відносяться до категорій: виробники тютюнових виробів, контрольовані суб’єкти господарювання та імпортери, що зареєстровані як платники ПДВ,повинні відображати (при торгівлі тютюновими виробами) в розрахункових документам (чеках реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО) обов’язкових реквізитів, відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, а саме  у рядках 10, 21 фіскального чека, при торгівлі тютюновими виробами відображають:

 -    назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (окреме для товарів, що звільнені від оподаткування, та окреме для товарів, що оподатковуються ПДВ) (рядок 10);

-     окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами, що оподатковуються ПДВ, на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21).

ГУ ДПС у Київській області

 

Студент має право на підвищену ПСП, якщо не отримує стипендію з бюджету 

 

Головне управління ДПС у Київській області  нагадує, що студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги, визначеної п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ ( у 2022 році – 1240,50грн.).

При цьому п.п. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, які виплачуються з бюджету.

Отже, якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до його заробітної плати не застосовується. 

Якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії, або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги, визначеної в п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ  (у 2022 році – 1860,75грн.).

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи може ЮО – платник ЄП здійснити продаж ОЗ за ціною нижчою від їх оціночної вартості

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 292.2 ст. 292 ПКУ, при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.
 При визначенні доходу від продажу основних засобів, однією із складових є сума коштів,  яка отримана від продажу таких основних засобів, визначена згідно з договором про продаж основних засобів.

Для юридичних осіб – платників єдиного податку нормами ПКУ не передбачено обов’язкової умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.

Нагадаємо, що продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів -п.п. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

За ставкою 7 %  податком на додану вартість обкладаються окремі операції платників податку

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що за ставкою 7 %  податком на додану вартість обкладаються такі операції платників податку :

- постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

- постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я;

- постачання послуг із показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем'єр, культурно-мистецьких заходів;

- постачання послуг із показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об'єктів відвідувачами;

- постачання послуг із розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;

- постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010);

- реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівнів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Юридичні особи повинні стати на облік у контролюючому органі за місцем розташування офісу

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку -     ст.. 93 Цивільного кодексу України.

Пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України встановлено, що платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
 Тобто, юридичні особи повинні стати на облік у контролюючому органі за місцем розташування офісу, - основне місце обліку, а також у контролюючому органі за місцем розташування (реєстрації), в разі наявності підрозділів, рухомого чи нерухомого майна, об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

ГУ ДПС у Київській області

 

Порядок скасування реєстрації ПРРО

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що скасування реєстрації ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) з позначкою «Скасування реєстрації», яка подається через  Електронний кабінет або засобами телекомунікацій, а також на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа».
 Суб’єкту господарювання до подання Заяви про скасування реєстрації ПРРО необхідно передати всі копії створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера, електронних фіскальних звітних чеків та повідомлень.

Реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером, якщо:

-  до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП;

-  щодо господарської одиниці, на якій використовується ПРРО,  СГ повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 ПКУ як про закритий або такий, що не експлуатується СГ - повідомлення за ф. № 20-ОПП;

-   щодо СГ наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або про припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;

-   стосовно ФОП наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;

-  СГ знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених ст. 67 ПКУ та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав.

 

Порядок дій платника при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації

 

Головне управління ДПС у Київській області  інформує, що для подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації через вебпортал ДПС фізичні особи повинні дотримуватись такого порядку дій:

- увійти до Електронного кабінету  за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, або через вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через вебпортал ДПС здійснюється користувачем кнопкою «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі.

Щоб увійти до приватної частини Електронного кабiнету користувач повинен у полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, який сертифікував ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа;

- обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити»;

- у запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх;

-  заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для відображення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+»;   

- після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію,  натискаючи кнопки «Зберегти» та «Закрити»;

- виділити рядок зі створеною Декларацією та натиснути кнопку «Підписати»,  - підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати»;

 - виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».
 Відправлену Декларацію можна переглянути у меню «Перегляд звітності».
 Щоб приєднати до Декларації скановані копії документів, які підтверджують витрати на придбання активів, необхідно в кінці Декларації проставити позначку «відмітка про наявність додатків» та у розділі «Додатки» заповнити поля щодо основних реквізитів документів, що додаються.

Кожен документ слід зберегти в окремому додатку. Для збереження сканованого документа необхідно натиснути кнопку «Зберегти».

ГУ ДПС у Київській області

 

Якщо граничні строки реєстрації  в ЄРПН припадають на вихідний, чи святковий день, такий день вважається операційним і платник може зареєструвати ПН/РК

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платник податку на дату виникнення податкових зобов’язань зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі, з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлені ПКУ терміни.

Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

-     для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
 -     для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

-     для зведених ПН/РК до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;

-     для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем) -  п. 201.10 ст. 201 ПКУ.

Пунктом 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 року № 1246 зі змінами і доповненнями передбачено, що операційний день триває в робочі дні з 08.00 до 20.00. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків.

Якщо граничні строки реєстрації ПН/РК в ЄРПН припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

ГУ ДПС у Київській області

 

Фізичні особи мають можливість сплатити податки, збори, платежі через Електронний кабінет

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету платник податків має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.

При вході до зазначеного меню платник  перегляне зведену інформація станом на момент звернення. Тут міститься інформація по кожному виду платежу, та, зокрема, бюджетні рахунки станом на поточну дату.

Фізичні особи у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету мають можливість, після ідентифікації за допомогою платіжної системи, сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду.

Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована.

Інформація щодо сплати податків, зборів, платежів по фізичним особам розміщена в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь