ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 15.07.2022 10:43
Кількість переглядів: 166

Фото без опису

У приватній частині Електронного кабінету в розділі «Облікові дані платника»  відображаються, зокрема, дані про всі рахунки самозайнятої особи відкриті у банках та інших фінансових установах

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків, зокрема, самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунка - абзац перший п. 69.2 ст. 69 ПКУ.

Обов’язок ФОП та особи, яка провадить незалежну професійну діяльність повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких вони відкривають рахунки, передбачений п. 69.7 ст. 69 ПКУ.

Клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької /інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 № 721 зі змінами та доповненнями.

У разі встановлення статусу клієнта як самозайнятої особи: ФОП або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, банки та інші фінансові установи при відкритті/закритті рахунків клієнта надсилають повідомлення до контролюючого органу про відкриття або закриття будь-яких рахунків платника податків – самозайнятої особи, у тому числі відкритих для власних потреб.
 У приватній частині Електронного кабінету в розділі «Облікові дані платника»  відображаються, зокрема, дані про всі рахунки самозайнятої особи відкриті у банках та інших фінансових установах (поточні, депозитні, кредитні тощо).

ГУ ДПС у Київській області

 

Київщина: Попри воєнний стан, протягом півріччя власну справу започаткували понад 7 тисяч суб’єктів господарювання

 

З початку року в територіальних органах Головного управління ДПС у Київській області взято на податковий облік понад 7 тисяч суб’єктів господарювання, із них, 6,2 тисяч підприємців та 960 підприємств та організацій.

Наразі в пристоличній податковій службі обліковується понад 191 тисяча платників податків, із них – 81,4 тисяч юридичних осіб та 110,4 тисяч фізичних осіб – підприємців. Приріст до січня-червня  2021 року становить 4,2% або 7,7 тисяч СГД.

Крім того, на сьогодні, зафіксовано ріст у 9% або 22,9 тисяч платників єдиного внеску у порівнянні із минулорічним показником. Наразі реєстр платників налічує 276,2 тисяч суб’єктів: 80,2 тисяч юридичних та 196 тисяч фізичних осіб.

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу новостворених платників, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» встановлено наступне. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, для контролюючих органів припиняється перебіг строків, встановлених для взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів за основним місцем обліку або фізичних осіб - підприємців за податковою адресою та передачі даних про взяття на облік таких платників податків у контролюючих органах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

ГУ ДПС у Київській області

 

За півріччя 2022 року Податкова декларація з податку на прибуток підприємств подається за оновленою формою

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що   15 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 10.02.2022 року № 58, який вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897.

Пунктом 46.6 ст. 46 ПКУ передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, чинними є форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, Декларація з податку на прибуток підприємств за оновленою формою, з урахуванням змін, внесених Наказом №58, подається, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року.

На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларацій з додатками, які приймаються з 01.07.2022 за ідентифікаторами форм:

J0100122 – для юридичних осіб;

F0100722 – для фізичних осіб;

J0100922 – для інститутів спільного інвестування;

J0100522 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року та закінчується 30 червня поточного звітного року.

ГУ ДПС у Київській області

 

В які терміни слід зареєструвати ПН/РК, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до переходу на сплату ЄП за ставкою 2%

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з  п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Зокрема, відповідно до п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що платники єдиного податку ІІІ групи, які використовують особливості оподаткування ЄП за ставкою 2 %, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу їх на застосування особливостей оподаткування ЄП  для ІІІ групи за ставкою 2 % за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування ЄП для ІІІ групи за ставкою 2 %.

ГУ ДПС у Київській області

 

ФО – резидент, яка отримала іноземні доходи та сплатила  з них податки за межами України, повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ-18 %, крім:

- доходів, визначених п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ, що оподатковуються за ставкою, визначеною п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ – 9%;

- прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.2 ст. 170 ПКУ;

- прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.13 ст. 170 ПКУ;

- виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв’язку з розподілом прибутку, або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юридичної особи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 170.11 прим. 1 ст. 170 ПКУ.

Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку на доходи фізичних осіб може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у Декларації.

Доходи, отримані фізичною особою – резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень ПКУ чи міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ -  п. 13.4 ст. 13 ПКУ.

Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

ГУ ДПС у Київській області

 

Реалізація в роздрібній торгівлі пива безалкогольного, акцизним податком не оподатковується

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.144 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України,  пиво – це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, який зазначений у товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.

Під безалкогольним пивом розуміють насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більш як 0,5%, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202 (ст. 1 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»).

П ідпунктом 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ ставки акцизного податку встановлено, зокрема, на пиво із солоду (солодове), що відноситься до товарної групи 2203 00 згідно УКТ ЗЕД.

На товари, віднесені до товарної групи 2202 згідно УКТ ЗЕД, ставки акцизного податку ПКУ не встановлено, такі товари не віднесено до підакцизних.

Операції з реалізації СГ роздрібної торгівлі товарів, які не належать до підакцизних, зокрема пива безалкогольного, акцизним податком не оподатковуються.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь