ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ МОЖУТЬ ОТРИМУВАТИ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ТА БЕЗ ДЕКЛАРАЦІЙ

Дата: 27.06.2022 14:45
Кількість переглядів: 122

Військова агресія рф змушує багатьох українців залишати власні домівки. Понад 8 млн наших співвітчизників уже стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

Забезпечення усіх громадян, які покинули місця постійного проживання і тимчасово змушені проживати в інших регіонах країни, якісним і повноцінним медичним обслуговуванням — одне з щоденних завдань системи охорони здоров’я.

Так, наразі, спрощений доступ українців до первинної медичної допомоги: внутрішньо переміщені особи можуть бути прийняті у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування, наявність декларації для цього не обов’язкова.

У лікаря, який надає первинну медичну допомогу, можна отримати:

  • динамічне спостереження за станом здоров'я,
  • діагностику та лікування захворювань,
  • базові тести та аналізи,
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження,
  • паліативну допомогу,
  • рецепти за програмою «Доступні ліки»‎ та інсулін (якщо це повторний рецепт),
  • щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Знайти адресу найближчої лікарні допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Наголошуємо, що медзаклади, які працюють за програмою медичних гарантій (ПМГ), повинні надавати необхідну медичну допомогу, у тому числі ВПО, безоплатно. Адже Програма медичних гарантій–2022 продовжує діяти, 38 пакетів ПМГ, серед яких — лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, медична допомога породіллям, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та ін. — продовжують працювати і під час воєнного стану.

Програма «Доступні ліки» теж діє. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

Для забезпечення доступу пацієнтів до цих ліків на час війни були спрощені процедури їх отримання, зокрема пацієнти можуть отримувати такі ліки за електронним або за паперовим рецептом. Усі 47 препаратів інсуліну, які входять до програми реімбурсації, можна отримувати без доплат (детальніше про спрощення — за посиланням).

Якщо внутрішньо переміщена особа (дитина чи дорослий) пропустила планову вакцинацію за Національним календарем щеплень, її можна надолужити. Для цього достатньо звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра або до сімейного лікаря/педіатра найближчого закладу охорони здоров’я.

Також на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності. Наразі для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно. Звертаємо увагу, що укладання декларації між пацієнтом – внутрішньо переміщеною особою та лікарем, який оформляє направлення на МСЕК, теж не потрібно, законодавчі підстави вимагати її відсутні. Лікарі не мають права вимагати у пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд. Усі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

Українці, які живуть із ВІЛ, теж можуть отримати антиретровірусну терапію за місцем фактичного перебування.

Крім того, якщо через певні причини людина не має можливості відвідати медичний заклад, у період воєнного стану національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я надає безоплатні медичні консультації. Щоб отримати онлайн-допомогу від фахівців різних спеціальностей, необхідно звернутися за номером 0-800-60-20-19.

Зауважимо, що у разі, коли українці потребують високоспеціалізованої медичної та реабілітаційної допомоги, доступ до якої обмежений через збройну агресію росії проти України, Міністерство охорони здоров’я розробило алгоритм медичної евакуації. Усі евакуаційні рейси, організовані МОЗ у співпраці з Єврокомісією, до більш безпечних регіонів України чи за кордон здійснюються безоплатно для пацієнтів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь